Is de mismatch op de arbeidsmarkt de schuld van e-recruitment?

Er is een mismatch op de Nederlandse arbeidsmarkt. Of beter, er zijn vele mismatches op de arbeidsmarkt: 650.000 op zijn minst. Eigenlijk is de hele arbeidsmarkt een grote mismatch.

Dat wat werknemers zoeken kunnen ze niet vinden. Honderdduizenden mensen al langere tijd niet. En dat komt natuurlijk omdat werkgevers onmogelijke eisen stellen. En ook werkgevers hebben het zwaar want wat zij aan personeel nodig hebben om de economie uit het slop te trekken is regelmatig onvoldoende te vinden. En dat komt natuurlijk door verkeerd opleidingsbeleid of een te dure CAO. Een grote mismatch dus: komt het ooit nog goed?

Recruitmentprofessionals zijn gebaat bij een mismatch

Laten we eerlijk wezen, een ieder die zijn geld verdient met matchen is gebaat bij die mismatch, en dan bedoel ik niet een slechte match maar spanning tussen vraag en aanbod. Wat zouden we in hemelsnaam moeten doen als vraag en aanbod makkelijk op elkaar passen? Dan kon een groot deel van ons zelf op zoek naar een nieuwe baan. Een beetje overdrijven en vergroten is soms heel handig en goed voor de prijsvorming. En ook zonder kwade opzet zoeken we nu eenmaal graag naar die speld in de hooiberg. Anders is het vak toch minder uitdagend?

Zoekt en Gij zult vinden..

Wie in Nederland naar een tropisch strand wil met palmbomen en dolfijnen kan de hele Noordzeekust af zoeken en concluderen dat het niet te vinden is. Wat je vind of niet vind hangt natuurlijk sterk af van wat en waar je zoekt. En daarin zijn we de laatste jaren steeds veeleisender geworden. Als we 20% van onze zoekcriteria zouden laten vallen is de mismatch al een stuk kleiner: geen palmbomen maar wel dolfijnen kan in Harderwijk. En met een beetje creativiteit en out-of-the-box denken kom je ook een heel eind. Voor de voornoemde liefhebber van tropische stranden is een overdekt tropisch zwemparadijs wellicht een goed alternatief. En, met wat meer reistijd, het strand op Curaçao is ook Nederlands grondgebied!

Digitalisering vergroot de mismatch

Als we wat flexibeler zijn in de eisen en creatiever in de oplossing valt die mismatch reuze mee. Alleen computers en programmeertalen zijn niet flexibel of creatief. En de laatste jaren zijn recruitmentprocessen en dienstverlening steeds verder gedigitaliseerd. Een 1 is geen O, daar valt niet over te discussiëren. Is er geen academische opleiding te vinden door de automatische CV-screeningtool dan valt het CV dus af. Nu ben ik overigens een groot voorstander van digitalisering. Alleen is recruitment en matching geen exacte wetenschap. Er zit rek in en ruimte voor interpretatie en meningen. Het gaat dan ook om mensen. De vele bedenkers en programmeurs van recruitmentsoftware zouden wat mij betreft de lat wel eens wat hoger mogen leggen, niet te binair en meer in netwerken denken of zoiets. En vooral de gebruikers van dit soort digitale tools doen er goed aan de beperkingen van die tools in acht te nemen. In ieder geval omdat er met een menselijk oog een oordeel nog een heleboel goede kandidaten te vinden zijn. En bovendien, als we recruitment nog verder digitaliseren, wat blijft er dan nog over voor de Recruiter zelf?

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

3 gedachten over “Is de mismatch op de arbeidsmarkt de schuld van e-recruitment?

  • 07/03/2014 om 18:38
    Permalink

    Door werkgever en kandidaat elkaar te laten ontmoeten op een platform blijft er niets meer over voor de recruiter. En dat is maar goed ook want een recruiter is onnodig duur en voegt weinig meer toe.

  • 11/03/2014 om 09:21
    Permalink

    Digitalisering is een ontwikkeling die een grote rol speelt in het vak van recruiter. Het is een manier om een snelle selectie te maken tussen tientallen (en soms nog mee) kandidaten voor een functie. Ik ben het met je eens dat er echter ook nog een menselijk aspect is en niet alles is digitaal op te lossen.

  • 03/09/2014 om 13:03
    Permalink

    Goed stuk Alex. Naast mismatch voegt digitalisering weinig toe aan “candidate experience”. Sollicitanten die digitaal worden afgewezen geeft iets meer dan 30% aan dat ze na deze ervaring geen product of dienst meer willen afnemen van deze organisatie. Eenvoudig is uit te rekenen wat dit bedrijven kost. Het toevoegen van bijvoorbeeld persoonlijk contact laat de beleving omhoog schieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.