Meer online vacatures voor hoger dan lager opgeleiden in Nederland

Uit analyse van de Nederlandse online vacaturemarkt op 2,5 miljoen vacatures in Q3 / Q4 2013 blijkt dat 51% van de online vacatures zich richt op hoger opgeleiden en 49% op de lager opgeleiden.

Het eerste semester van 2013 waren deze percentages nog omgekeerd. Hoewel het merendeel van de vacatures zich op hoger opgeleiden richt, is dit slechts in drie provincies in de Randstad het geval. In Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland worden meer hoger- dan lager opgeleiden gevraagd. In de overige provincies is het aandeel vacatures voor lager opgeleiden groter.

Aantal online vacatures per provincie

Hieronder zie je de aantallen vacatures per provincie uitgesplitst per opleiding. Wat ook opvalt is dat bijv Overijssel meer vacatures voor hoger opgeleiden heeft dan Limburg, dat in totaal meer vacatures heeft.

Vacatures-per-provincie-2013

Vacatures per provincie, uitgesplitst naar hoger en lager opgeleiden. Bron: Jobfeed

Meeste vacatures voor lager opgeleiden in Verkoop & Handel

Wanneer gekeken wordt naar het aantal vacatures voor hoger en lager opgeleiden per beroepsklasse, worden grote verschillen zichtbaar. Veruit de meeste vacatures voor hoger opgeleiden zijn in de ICT. In de top 10 grootste beroepsklassen voor hoger opgeleiden zie je beroepsklassen naar voren komen die niet in de totale top 10 zitten. ‘Communicatie, marketing en PR’ en ‘Recht, arbeid en maatschappij’ en ‘Onderwijs, opleiding en training’ hebben de meeste vacatures voor hoger opgeleiden.
Voor lager opgeleiden zijn de meeste vacatures in Verkoop en Handel, gevolgd door Installatie, reparatie en onderhoud en Productie. De grootste beroepsklasse ICT is hier op plek 9 te vinden. Vervoer en transport sluit de top 10 af.

Beroepsklassen-met-meeste-vacatures-per-opleidingsniveau-2013

Beroepsklassen met meeste vacatures per opleidingsniveau. Bron: Jobfeed

Technische verantwoording
Cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed verzamelt alle vacatures op het Nederlandse web, categoriseert deze en zet ze om naar doorzoekbare data. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV, technologieleverancier van CV parsing en semantische zoek- en matchsoftware. Voor deze analyse zijn 2,5 miljoen vacatures, geplaatst in de periode 1 juli t/m 31 december 2013, geanalyseerd, gecategoriseerd en ontdubbeld. Hiervan zijn 530.000 unieke vacatures, exclusief stages, bijbanen, vrijwilligerswerk en franchises overgebleven, waarop de analyses uitgevoerd zijn.

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.