Recruiters zijn net mensen (62): Iedereen kan recruiter worden. En President!

In Nederland zijn niet veel beroepen waar een opleiding, vergunning of erkenning verplicht is. Bij een arts zien we graag een universitaire studie medicijnen, maar voorbeelden uit de praktijk laten zien dat deze er niet altijd is.

Advocaten moeten naast een bachelor rechtsgeleerdheid eerst advocaat-stagiaire worden. Je volgt de verplichte Beroepsopleiding Advocaten, zodat je na de beëdiging advocaat bent. In veel rechtzaken heb je echter helemaal geen advocaat nodig. Veel bedrijven laten een accountant hun financiële administratie controleren. In de meeste gevallen handig, maar zeker niet verplicht.

Een arts die een fout maakt, kan uit zijn functie/ambt gezet worden. Sommige moeten een schadevergoeding betalen en er zijn voorbeelden van opgelegde gevangenisstraffen. Dit geldt ook voor advocaten en accountants. De kranten staan er vol van.

Hoe meer verantwoordelijkheid een baan met zich mee brengt, hoe meer zekerheden er tegen over lijken te staan. Hoe goed je de burger echter beschermt en de professional diplomeert, bevoegdheid of erkenning geeft, beide partijen blijven altijd verantwoordelijkheid houden.

De laatste jaren kom je het vak van recruiter steeds vaker tegen. Er zijn inmiddels ook recruitment opleidingen. De meeste recruiters leren het vak in de praktijk. De recruiter heeft geen diploma nodig. Geen erkenning. Geen vergunning. Je krijgt wel veel verantwoordelijkheid. Jij bepaalt in eerste aanleg of iemand die baan krijgt!

Een baan biedt naast een inkomen, invulling aan sociale contacten, waardering en erkenning, ook  zelfontplooiing. Herkenbaar? Maslow heeft hier een tijd geleden iets zinnigs over geschreven. Het vak van recruiter is niet elitair, wetenschappelijk of genetisch bepaald. Iedereen kan het worden, net als President overigens. Recruiters zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

4 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (62): Iedereen kan recruiter worden. En President!

 • 30/07/2013 om 16:27
  Permalink

  Zo op het oog heb je uiteraard helemaal gelijk. Een diploma zegt in eerste instantie wellicht alleen iets over een bepaald fundament en IQ. Praktijk is Key. Dit geldt uiteraard niet alleen voor recruiters. Essentieel is het wel mijns inziens, want de waarde van het netwerk bepaald voor een groot deel jouw succes bij het vervullen van een vacature. Hetzelfde geldt bij het campagnevoeren voor het presidentsschap. The bigger the growd, more fans will follow and the result will be more votes. BAM…..i made my piont

 • 24/08/2013 om 20:23
  Permalink

  Vroeger waren intercedenten hbo-ers maar anno 2013 vind ik dat je deze schakel kan beste kan overslaan.CV’s overal naartoe flyeren of nog erger met de zg.raamcontracten welwillende bedrijven voor het blok zetten om zaken met dit uitzendburo te doen.Geef mij maar de tijd van handjes schudden en kijken of er een klik is.

 • 25/08/2013 om 17:52
  Permalink

  @henkietankie toch vind ik het wel enigszins grappig hoe je het beschrijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.