Sourcing voor recruiters: Google image search (tip #3)

Zoekmachines zijn niet bijzonder intelligent en daardoor is het vaak lastig te vinden wat je zoekt. Iedere Recruiter is inmiddels wel bekend met boolean search-opdrachten maar een andere tactiek of aanpak kan soms verrassende resultaten opleveren.

In deze serie van sourcing tips voor Recruiters toon ik enkele bekende en minder bekende search-technieken en strategieën.

Tip 3: Google image search

Als je op LinkedIn actief bent met een gratis account dan loop je, zeker met een klein relevant netwerk, regelmatig tegen het probleem aan dat de gevonden kandidaten buiten jouw eerste- en tweedegraads netwerk bevinden. Een bekende techniek is om via Google op de headline te zoeken om de naam te proberen achterhalen, echter dit is niet altijd succesvol. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als deze persoon de headline onlangs heeft aangepast.

Een andere manier om het LinkedIn profiel te vinden, is slim gebruik te maken van de profielfoto. Daarvoor maak je gebruik van speciale zoekfunctionaliteit van Google om te zoeken naar (vergelijkbare) afbeeldingen. Het resultaat? Grote kans dat je het LinkedIn profiel vind dat de afbeelding bevatte!

Hoe werkt het?
Je kunt de afbeelding opslaan in een aparte folder of op je desktopblad en vervolgens uploaden via http://images.google.nl.

Handiger is het om een speciale extensie te installeren in je favoriete browser, bijvoorbeeld:

  1. Search by Image (Chrome extensie)
  2. Google Image Search (Firefox extensie)

Search Google with this image - Jacco Valkenburg

De voordelen van een image search
Deze techniek is interessant omdat een profielfoto minder vaak wordt aangepast, daardoor beter vindbaar is, maar ook omdat deze dikwijls op andere online profielen gebruikt wordt. Zo krijg je sneller positieve zoekresultaten en als bonus meer online profielen van diezelfde persoon. Doe er je voordeel mee!

Zoekresultaten Google image search

PS. Tijdens onze masterclass ‘Recruitment via LinkedIn’ leer je nog veel meer handige tips en technieken om kandidaten te vinden en te benaderen, die je direct kunt toepassen in LinkedIn of andere cv-databases.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitment expert en een van Nederlands bekendste auteur en blogger op dit gebied. Hij schreef 5 vakboeken waaronder het eerste Nederlandstalige boek over (Recruitment via) LinkedIn en recent ‘Recruitment 3.0‘. Via Recruit2 helpt hij organisaties – zoals Knab, TomTom, KPN, Canon e.a. – succesvol bij het verbeteren of uit handen nemen van hun personeelswerving, van strategie tot realisatie. Hij is ook docent bij Recruiter University, Inholland Academy opleiding HRM en CRKBO geregistreerd.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Eén gedachte over “Sourcing voor recruiters: Google image search (tip #3)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.