Administratieve vacatures worden overspoeld met sollicitaties

Uit onderzoek is gebleken dat er een duidelijk overschot is aan sollicitanten op administratieve vacatures. In 2012 werd er gemiddeld 75 keer gesolliciteerd op een, door Adver-Online uitgezette, administratieve vacature.

Na het onderzoek van het aantal sollicitaties per marketing vacature, is dit keer gekeken naar het gemiddelde aantal sollicitaties per administratieve vacature, op basis van zo’n 500 administratieve vacatures. Waar op de marketing vacatures in 2011 gemiddeld 26 reacties binnenkwamen, was dit bij de administratieve vacatures ruim het dubbele. Per administratieve vacature kwamen in 2011 gemiddeld 60 reacties binnen.

Uit onderzoek van Jobfeed onder ruim 57.000 vacature-uitingen per week, is gebleken dat het aantal administratieve vacatures met 17,6 procent is afgenomen. Deze stevige daling van het aantal administratieve vacatures, samen met een stijging van het aantal werkzoekenden (20 procent stijging in 2012 volgens het UWV) heeft logischerwijs tot gevolg dat er meer sollicitanten per vacature zijn. De stijging van het aantal sollicitaties per administratieve vacature was 25 procent in 2012.

 

Bij de administratieve vacatures is het gevraagde niveau afgenomen. Waar in 2011 nog voor bijna 81 procent van deze vacatures minimaal HBO niveau werd gevraagd, was dit percentage in 2012 afgenomen naar 75 procent.

Dit is het tweede blog uit een serie over aantallen sollicitaties per functiegroep op basis van de cijfers uit de wervingscampagnes van Adver-Online. Heb je een verzoek of vraag laat het ons weten!

Gastblogger

Onder deze gastblogaccount schrijven auteurs die geen blogger zijn van Recruiting Roundtable over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Heb jij een blog die je wilt delen, of wil je graag blogger worden, stuur dan een tweet (@jaccov) of mail naar Jacco Valkenburg.

Gastblogger has 51 posts and counting. See all posts by Gastblogger

5 gedachten over “Administratieve vacatures worden overspoeld met sollicitaties

 • 21/03/2013 om 14:22
  Permalink

  Wat zou de reden zijn dat er meer mensen solliciteren naar administratieve vacatures? Doordat er veel meer administratief medewerkers ontslagen worden, of dat men solliciteert op alles omdat men de wanhoop nabij is ?

 • 21/03/2013 om 17:33
  Permalink

  Daar is wel een verklaring voor te geven. Er zijn geen/nauwelijks nieuwe vacatures voor deze beroepsgroep omdat de banen weg worden geautomatiseerd (denk aan de smartphone met kalender die iedere manager nu heeft) EN in staffuncties het eerst wordt gesneden als het niet goed gaat met de economie.

  Daar komt bij dat ook de vervangingsvraag nihil is omdat niemand beweegt voordat ze een andere baan hebben. De arbeidsmarkt voor deze groep zit redelijk op slot en het aanbod overstijgt veruit de vraag momenteel.

 • 22/03/2013 om 10:21
  Permalink

  Dat is de belangrijkste verklaring.
  Er zijn echter ook mensen uit andere beroepsgroepen die nauwelijks aan het werk komen en ‘dan maar’ tijdelijk een administratieve functie oppakken.
  Als een manager kan kiezen uit een PA of een PA met PMO/andere, extra ervaring voor hetzelfde geld is de keuze vaak snel gemaakt.

 • Pingback:Sollicitaties per HR vacature stijgen met 27%! | Recruiting Roundtable Nederland

 • 17/10/2018 om 09:40
  Permalink

  Interessant dat het opleidingsniveau voor administratieve banen daalt. Ik heb juist het idee dat het werk an sich steeds ingewikkelder wordt. Op mijn kantoor zie je ook steeds meer overlapping met HR. Administratie is een uitdagend veld geworden, zeker in de zorg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.