Adecco, Manpower en Randstad grootste recruitmentbureaus ter wereld

Adecco mag zich al enkele jaren de grootste recruitmentorganisatie ter wereld noemen, terwijl Manpower dit jaar als nummer twee het stokje overneemt van Randstad. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de grootste spelers wereldwijd vergeleek. De top 20 kent enkele positiewisselingen, maar wordt gevormd door dezelfde twintig bureaus als vorig jaar.

Top 20 grootste recruitmentbureaus wereldwijd

De top 3 van grootste recruitmentbureaus wereldwijd naar omzet (Adecco, Manpower, Randstad) zit stevig in het zadel. Gezamenlijk noteren ze een omzet die gelijk is aan het totaal van de overige 17 bureaus in de top 20. Allegis Group en Hays completeren de top 5. Grootste stijger in de top 20 is het Japanse Temp Holdings, dat klimt van positie 20 naar 13. Deze groei is mede te danken aan de overname van onder andere CareerRise en Panasonic Excell Staff. Het Amerikaanse Volt Workforce Solutions wisselt van plaats met Temp Holdings en duikelt van 13 naar 20. In een verklaring laat Volt weten dat dit deels het gevolg is van een afnemende vraag bij enkele grote klanten. Daarnaast hangt de omzetdaling samen met een nieuwe koers waarbij minder rendabele klanten eerder worden afgestoten. Hoewel dit heeft geresulteerd in een lagere omzet is de operationale winst van het bedrijf toegenomen.

Grootste-arbeidsbemiddelingsbureaus-ter-wereld-omzet-2014

Groei per bedrijf

Randstad levert weliswaar een positie in, maar ziet zijn omzet stijgen (4,1%). Dat Manpower de Nederlandse uitzender inhaalt, komt vooral door de gunstige dollarkoers. Zoals te verwachten is op basis van de stijgers en dalers hebben Volt Workforce Solutions (-15,2%) en Temp Holdings (39,9%) respectievelijk de grootste daling en stijging doorgemaakt het afgelopen jaar. Ook bij TrueBlue (30,35) en ADP (15,1%) is een forse verandering te zien. Naast Volt is Hays de enige daler: met een krimp van 0,5% blijft het Kelly Services nipt voor en behoudt het zijn plaats in de top 5.

Grootste-arbeidsbureaus-ter-wereld---procentuele-groei

Verdeling per land

Net als afgelopen jaar zijn de Verenigde Staten hofleverancier, met tien bedrijven in de top 20 en 46% van de omzet. Nederland en Zwitserland doen het als relatief kleine landen zeer verdienstelijk: vooral dankzij Randstad (Nederland) en Adecco (Zwitserland) hebben ze ieder een aandeel van 18%.

Percentage-omzet-per-land---aantal-bureaus-per-land-in-top-20

Groei top 5 en top 20 recruitmentbureaus

De afgelopen jaren kent de top 20 een sterkere groei dan de top 5. Hierdoor verschuiven langzaam maar zeker de verhoudingen: in 2012 werd 67% van de omzet door de top 5 gegenereerd, in 2014 is dit nog 65%. De aantrekkende markt in de recruitmentbranche is duidelijk zichtbaar: de totale omzet van de top 20 steeg in 2014 met 6%, waar deze een jaar eerder nog vrijwel gelijk bleef.

Grootste-bureaus-omzet-in-miljoenen-euro's

Uit cijfers van het CIETT blijkt dat de recruitmentbranche in 2013 goed was voor een omzet van 415 miljard euro. Op basis van de voorspellingen van 6% groei zou dit voor 2014 een totale omzet van 440 miljard euro betekenen. Dit houdt in dat zo’n 16% van de omzet in de markt gegenereerd wordt door de top 5 grootste bedrijven.

1 Omzetcijfers kunnen fluctueren als gevolg van het gebruik verschillende valuta. Gebruikt zijn de koersen van 15 juni 2015. Koersen in euro’s: USD 1,1218; JPY 138,54; GBP 0,7234; AUD 1,4466.

Bron: Vacatures.nl

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.