Minder zelfstandigen gewenst, nu en in de toekomst

Het UWV WERKbedrijf kwam vorige week met een interessant en uitgebreid rapport Arbeidsmarktprognose 2009 – 2010 met een doorkijk naar 2014. Een must voor iedereen die zich beleidsmatig bezig houdt met personeelsplanning en recruitment.

Het rapport geeft een overzicht van de verwachte vraag naar arbeid door werkgevers (werkgelegenheid), het verwachte aanbod van arbeid door werknemers (beroepsbevolking) en de discrepanties daartussen, namelijk het aantal vacatures en het aantal werkzoekenden. Er wordt niet alleen een overzicht gegeven van verwachte landelijke ontwikkelingen, maar ook komen sectorale en regionale ontwikkelingen aan bod. Daarbij is uitgegaan van de economische verwachtingen uit het meest recente Centraal Economisch Plan 2009.

In het rapport staat onder andere een indicatie van de arbeidsmarktontwikkelingen over de periode 2011-2014 met daarin een aantal opvallende ontwikkelingen (pag.69-70).

Indicatie arbeidsmarktontwikkelingen 2011-2014(klik op het plaatje om deze te vergroten)

Arbeidsmarktontwikkelingen

Een kort overzicht van de verwachtingen:

• Het aantal vacatures in 2014 stijgt langzaam tot het niveau van het jaar 2008. Derhalve geen diep dal gevolgd door een snel herstel.
• 320.000 banen gaan verloren in 2009 en 2010
• Jongeren het hardst getroffen
• Crisis treft Limburg, Midden-Brabant en Haaglanden het hardst
• Collectieve sector biedt kansen
• Werkgelegenheid in zorg en welzijn blijft stijgen
• Bij verdere tegenvallende economische ontwikkelingen stijgt het aantal werkzoekenden tot boven de 900.000 en is het aantal banen nog lager
• De beroepsbevolking, of arbeidsparticipatie, blijft stijgen. Maar dat wisten we al.

Tenslotte waar vrijwel iedereen een grote toename verwacht(te) van het aantal zelfstandigen, ofwel de nieuwe werknemer, is het UWV WERKbedrijf een stuk pessimistischer. Het aantal banen voor zelfstandigen zal dit jaar met 36 duizend afnemen, in 2010 nog eens met 35 duizend.  En deze dalende trend zet zich door tot 2014. De nieuwe werknemer kan dus wel zelfstandig WILLEN werken maar het slechte nieuws is dat werkgevers de komende jaren deze banen niet in de aanbieding hebben. Op basis van deze cijfers, en de wet van vraag en aanbod, vermoed ik ook dat het rooskleurige beeld voor ZZP’ers bijgesteld moet worden.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Eén gedachte over “Minder zelfstandigen gewenst, nu en in de toekomst

  • 02/07/2009 om 09:39
    Permalink

    Ik geloof er niets van. Arbeidsmarkt heet niet voor niets markt. Het gaat om vraag en aanbod, als er minder aanbod is en veel mensen willen zelfstandig zijn dan worden bedrijven gedwongen om meer zelfstandige in te huren. Ik merk ook nu dat veel bedrijven zich bewust zijn dat het belangrijk is om een flexibele schil te hebben zeker als het even iets minder gaat. Je hoeft dan minder snel mensen te ontslaan. Ik zie het rooskleurig in voor de ZZP’ers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.