20 tips voor werkzoekers om vacaturesites succesvol te gebruiken

Het belang van vacaturesites zal, ondanks het succes van online sociale netwerken, nog zeker enige tijd blijven bestaan. De vorm en het verdienmodel zal mogelijk wel een grote transformatie ondergaan. Tot die tijd blijft het van belang om jezelf goed vindbaar te maken op vacaturesites.

Om dit succesvol voor je te laten werken volgen hier een aantal tips.

Vacaturesite tips voor werkzoekers

  1. Wees creatief in het gebruik van je cv-titel! Dit is je eerste kans om op te vallen.
  2. Experimenteer met het veranderen van de cv-titel. Je zult merken dat op de ene cv-titel vaker wordt geklikt dan de ander.
  3. Presenteer je als een oplossing voor een bepaald probleem. Iedereen is wel een expert in iets.
  4. Wees helder en duidelijk in je doelstellingen. In je cv staat wat je in het verleden gedaan hebt, in een doelstelling specificeer je de ideale baan die je zoekt. Dit moet direct duidelijk worden.
  5. Internet is een snel medium. Recruiters lezen je cv niet maar scannen deze slechts. Op het internet geldt de gouden regel om het kort en bondig te houden. Uitgebreide informatie van je taken, verantwoordelijkheden, jouw acties en concrete resultaten (!) volstaan voor de laatste 3 tot 4 werkgevers of functies.
  6. Zet alle belangrijke informatie in je cv. Een brief wordt pas gelezen als je cv interessant genoeg is.
  7. Maskeer je leeftijd door de periode voor 1999 samen te vatten (benoem alleen werkgevers en functies) en het niet vermelden van je geboortedatum en/of afstudeerdatum.
  8. Ververs je cv regelmatig zodat je bovenaan in de zoekresultaten komt te staan. Recruiters kunnen zien wanneer jij je profiel voor het laatst hebt bijgewerkt. Hiermee geef je aan dat je nog actief in de markt bent. Een punt of komma veranderen in de tekst is vaak al voldoende. Overdrijf dit echter niet, dat komt wanhopig over, dus niet vaker dan een keer per week.
  9. Plaats relevante trefwoorden in je cv. Recruiters zoeken op harde criteria en gebruiken hiervoor trefwoorden. Ben je een IT Specialist? Benoem zoveel mogelijk je ICT expertgebieden. Mogelijk is een werkgever nog op zoek naar deze specifieke kennis, zelfs al is dat jaren geleden geweest (zoals Assembler programmeertaal).
  10. Gebruik aanverwante trefwoorden voor optimale vindbaarheid. Bijvoorbeeld door synoniemen of Engelse termen te gebruiken. Een voorbeeld: recruitment, werving, selectie, rekrutering OF sales, verkoop, verkopen, handel, account (manager)
  11. Vermeld alleen je hobby’s en nevenactiviteiten als dit iets toevoegt aan je doelstellingen.
  12. Lieg niet in je CV. Dit komt altijd uit en kan een reden voor ontslag zijn op een later moment.
  13. Let op spellingfouten en houdt de zinnen kort en zakelijk.
  14. Gebruik geen chat-taal of tekens ;-).
  15. Laat iemand anders naar je cv kijken of print het uit en lees het de volgende dag nog eens goed door. Een paar uur zwoegen op je CV maakt je soms woordblind.
  16. Gebruik geen rare email-adressen. Zorg ervoor dat je persoonlijk en zakelijk overkomt.
  17. Maak je CV liever niet anoniem. Het is algemeen geaccepteerd dat je cv op vacaturesites staat. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je een goed gesprek hebt met je leidinggevende, toch? Recruiters zijn niet dol op anonieme CVs omdat men hier meestal geen reactie van krijgt als men de eigenaar een bericht verstuurd.
  18. Bij de meeste jobboards kun je een job agent aanmaken. Op deze manier ontvang je automatisch relevante vacatures per email een keer per dag of een keer per week.
  19. Geen job agent aanwezig? Maak zelf een RSS-feed of gebruik Google Alerts.
  20. Nederland kent ongeveer 5.000 jobboards. Dit varieert van generieke sites, lokale regiosites tot niche websites die zich richten op een bepaalde functiegroep of branche. België kent circa 700 jobboards. Met verticale zoekmachines zoals Indeed en Jobrapido doorzoek je bijna alle jobboards

Deze tips zijn natuurlijk ook van toepassing op je cv in Word- of PDF formaat en je LinkedIn profiel!

Niche jobboards worden steeds belangrijker om dat deze vaker gebruikt worden door Recruiters en werkzoekenden. Dit gaat ten koste van generieke jobboards die (te) veel geld vragen voor een vacature publicatie. Ze bieden ook meer toegevoegde waarde voor de doelgroep door relevante nieuws te verzamelen, discussies te starten (Q&A forum), evenementen te promoten of promotie van vakopleidingen en trainingen. Deze ontwikkeling wordt in de toekomst alleen maar belangrijker.

Tenslotte, vergeet niet om je (online) sociale netwerk in te zetten voor het vinden van verborgen vacatures. De meeste vacatures worden nog altijd ingevuld via het informele circuit. Dat is al zo oud als de mensheid. Via jobboards wordt circa 10% van alle vacatures in Nederland ingevuld. Zoeken naar personen is belangrijker dan het zoeken naar vacatures!

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.