Het rekruteringswezen in België: Grafologie

HandschriftIn mijn onderzoek naar de omvang van de Belgische markt voor werving- en selectiebureaus stuitte ik op een jaarboek van ‘Het rekruteringswezen in BeLux’. Hierin worden commerciële dienstverleners op het gebied van werving- en selectie in 42 verschillende rubrieken ondergebracht. Een rubriek viel in het bijzonder op, die voor grafologen. Hierin staan maar liefst 31 gespecialiseerde bureaus vermeld die zich met grafologie bezig houden.

Grafologen claimen de volgende karaktereigenschappen uit het handschrift te kunnen achterhalen: mate van activiteit, ambitie, analytisch vermogen, zelfverzekerdheid, goedheid, creativiteit, drift, diplomatie, enthousiasme, fantasie, humor, besluiteloosheid, labiliteit, remmingen, libido, seksualiteit, jaloezie, ziekten, leugenachtigheid, gezondheid, volharding, bedrieglijkheid, wilskracht, gezelligheid, verlegenheid, pessimisme, verkwisting, etc. Enkele voorbeelden van grafologische analyses vond ik op de website van Kantoor voor Grafologische Studies.

In een ver verleden had ik van het bestaan van grafologie gehoord als selectiemiddel maar was, blijkbaar verkeerd, in de veronderstelling dat dit fenomeen was uitgestorven omdat het niet toetsbaar is en in de praktijk een validiteitscore heeft van 0,02. Ter vergelijking, de validiteit van een intelligentietest is 0,51 en selectie op leeftijd -0,01. Opvallend is dat Europese websites die ik heb bezocht nog allemaal springlevend blijken te zijn. Zo is de europese vereniging ADEG, European Deontological Association of Graphologists, nog opgericht in 1990.

In Nederland kan ik geen bewijs vinden dat grafologie nog als selectiemethode wordt gebruikt. Wie heeft er een advertentie gezien die vraagt om een handgeschreven brief of CV? In 1993 maakte nog maar enkele grote bedrijven (waaronder Martinair, RaiData en Deen) systematisch gebruik van deze pseudowetenschap. Wel is er een Nederlandse Orde van Grafologen met opgeleide en gediplomeerde grafologen. Het is maar dat je het weet.

Nu we toch bezig zijn om pseudowetenschappelijke selectiemethodes te bespreken, ik mis de rubriek astrologie in dit belgische jaarboek. In Roemenië wordt het blijkbaar (beperkt) gebruikt als selectie en coaching middel, gezien het feit dat een lid van de LinkedIn groep “Recruitment Consultants and Staffing Professionals” hier een actieve discussie over startte.

Ben toch benieuwd welke bedrijven in Nederland of België deze selectiemethodes nog steeds toepassen…

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is oprichter van Recruit2 en Recruiting Roundtable, een onafhankelijk recruitment expert, trainer, en tevens auteur van meerdere boeken over recruitment (30.000 exemplaren verkocht). Sinds 1996 staat hij internationale organisaties bij in het verbeteren of uit handen nemen van het werving- en selectieproces.

Jacco Valkenburg has 616 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.