Het rekruteringswezen in België: Grafologie

In mijn onderzoek naar de omvang van de Belgische markt voor werving- en selectiebureaus stuitte ik op een jaarboek van ‘Het rekruteringswezen in BeLux’. Hierin worden commerciële dienstverleners op het gebied van werving- en selectie in 42 verschillende rubrieken ondergebracht. Een rubriek viel in het bijzonder op, die voor grafologen. Hierin staan maar liefst 31 gespecialiseerde bureaus vermeld die zich met grafologie bezig houden.

Grafologen claimen de volgende karaktereigenschappen uit het handschrift te kunnen achterhalen: mate van activiteit, ambitie, analytisch vermogen, zelfverzekerdheid, goedheid, creativiteit, drift, diplomatie, enthousiasme, fantasie, humor, besluiteloosheid, labiliteit, remmingen, libido, seksualiteit, jaloezie, ziekten, leugenachtigheid, gezondheid, volharding, bedrieglijkheid, wilskracht, gezelligheid, verlegenheid, pessimisme, verkwisting, etc. Enkele voorbeelden van grafologische analyses vond ik op de website van Kantoor voor Grafologische Studies.

In een ver verleden had ik van het bestaan van grafologie gehoord als selectiemiddel maar was, blijkbaar verkeerd, in de veronderstelling dat dit fenomeen was uitgestorven omdat het niet toetsbaar is en in de praktijk een validiteitscore heeft van 0,02. Ter vergelijking, de validiteit van een intelligentietest is 0,51 en selectie op leeftijd -0,01. Opvallend is dat Europese websites die ik heb bezocht nog allemaal springlevend blijken te zijn. Zo is de europese vereniging ADEG, European Deontological Association of Graphologists, nog opgericht in 1990.

In Nederland kan ik geen bewijs vinden dat grafologie nog als selectiemethode wordt gebruikt. Wie heeft er een advertentie gezien die vraagt om een handgeschreven brief of CV? In 1993 maakte nog maar enkele grote bedrijven (waaronder Martinair, RaiData en Deen) systematisch gebruik van deze pseudowetenschap. Wel is er een Nederlandse Orde van Grafologen met opgeleide en gediplomeerde grafologen. Het is maar dat je het weet.

Nu we toch bezig zijn om pseudowetenschappelijke selectiemethodes te bespreken, ik mis de rubriek astrologie in dit belgische jaarboek. In Roemenië wordt het blijkbaar (beperkt) gebruikt als selectie en coaching middel, gezien het feit dat een lid van de LinkedIn groep “Recruitment Consultants and Staffing Professionals” hier een actieve discussie over startte.

Ben toch benieuwd welke bedrijven in Nederland of België deze selectiemethodes nog steeds toepassen…

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.