Is het recruiten van stagiaires tijdsverspilling?

Ik zal meteen maar eerlijk zeggen wat ik ervan vind: wie zich bezighoudt met het recruiten van stagiaires verspilt zijn tijd of heeft niets beters te doen!

Mocht u nu denken dat ik iets tegen stagiaires heb, dan heeft u het mis. Stage- en leerplekken zijn belangrijk en noodzakelijk. Elke organisatie of bedrijf zou deze genereus moeten aanbieden aan scholen en opleidingsinstituten. Zonder stageplekken missen onze scholieren de broodnodige “Real World” ervaringen die nou net zorgen voor een goede aansluiting tussen school en arbeidsmarkt.

Het is alleen volstrekt onzinnig om te denken dat dit reguliere vacatures zijn en HR en recruitment zich met de selectie moet bemoeien. Omdat er te weinig stageplekken zijn en teveel aanbod zijn we gaan denken dat er reguliere selectieprocedures en sollicitatierondes bij horen. Zoals ik al zei: onzin.

Stageplekken zijn bedoeld om iets te leren. Het voordeel ligt geheel bij de stagiair. De organisatie heeft er zelf niets aan. Er zijn natuurlijk best organisaties en bedrijven die hier anders mee omgaan en stagiaires inzetten als goedkope arbeidskrachten: als je dat nodig hebt voor je bedrijfsvoering moet je je ernstig zorgen maken.

Stagiaires bieden dus de stagebiedende organisatie geen toegevoegde waarde. Bovendien verblijven ze maar kort binnen de organisatie. Een “cultuurmatch” is dus niet nodig. Er hoeft ook niet gekeken worden naar arbeidsvoorwaarden en beloning.

Een recruiter die zijn tijd besteed aan het invullen van plekken die geen waarde toevoegen, geen persoonlijke match vergen en waar niet onderhandeld wordt levert zelf dus geen toegevoegde waarde. Hoe leuk het misschien ook is.

Het invullen van een stage- of leerplek kan best gewoon aan de school worden overgelaten. Of, aan een stagiaire van een P&O opleiding…

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.