​5 waardevolle tips voor betere resultaten bij IT Campus Recruitment

Ook in 2015 wordt er een flinke stijging in het aantal IT-vacatures verwacht, blijkt uit onderzoek van Yacht. De meest gezochte IT-er is softwareontwikkelaar. Als recruiter of HR-adviseur krab je jezelf misschien achter de oren: hoe bereik ik kandidaten voor mijn openstaande startersfuncties?

Als er iets is wat wij met IT Talent Debate ​in de afgelopen jaren geleerd hebben op het gebied van Campus Recruitment dan is het wel het volgende:

De inhoud wint het altijd van de gladde praatjes.

​We zullen je hieronder uitleggen waarom dat zo is.

Online recruitment zoals we het kennen en om ons heen veel terug zien is achterhaald. Inzetten op zoekwoordenmarketing en vervolgens schieten met hagel op online profielen is aan de orde van de dag. Het werkt averechts: het verhaal waar keer op keer mee geworven wordt is te algemeen en tenenkrommend vaak gericht aan een ontvanger die er helemaal niets mee kan. Dit gaat zelfs zo ver, dat er een blacklist van vervelende recruiters ontstaan is.
​​
Hoe moet het dan wel, vraag je? We geven je graag een aantal tips.

Succesvol werven is geen kwestie van knippen-plakken

Uit de ICT arbeidsmonitor 2014 blijkt dat IT’ers behoorlijk kritisch zijn over de manier waarop ze door recruiters benaderd worden. Volgens dit onderzoek wordt het vooral belangrijk gevonden dat de recruiter inhoudelijk goed op de hoogte is van de functie en dat de benadering authentiek is.
De studieverenigingen met wie we​ samenwerken​ bevestigen dit beeld. Een veel gehoorde ergernis onder die groep is het hebben van een gesprek met een recruiter die inhoudelijk niets weet over een functie of het vakgebied. Door een wervende babbel wordt snel heen geprikt: authenticiteit is dus inderdaad belangrijk.

Zorg voor een ontspannen ontmoeting en wees origineel

Alle vooroordelen op een stokje, maar het is nu eenmaal waar: de gemiddelde IT’er staat niet te popelen om een gesprek aan te gaan.​ ​Zeker veel technische IT studenten zijn daar eerlijk over, ze vinden het gewoon hartstikke eng. Toch kent de fysieke ontmoeting veel voordelen.
Maak het dus niet moeilijker dan het is en laat de geforceerde speeddates lekker achterwege. Als het je al gelukt is om met een groep jong IT talent om tafel te gaan wees er dan zeker van dat je verhaal daadwerkelijk interessant is. Als je al drie jaar dezelfde workshop organiseert tijdens elke inhousedag of stagebeurs die je maar kunt bedenken, dan wordt het echt tijd voor iets nieuws.
Kun je zelf niets bedenken? Doe dat dan ook niet. Laat de inhoud over aan je collega’s die er dagelijks mee werken. Zodra de kat uit de boom is gekeken levert dit de mooiste gesprekken op. De gedeelde passie zorgt er daarnaast voor dat deze ontmoeting de student bijblijft.

Verwar ‘inhoud’ niet met ‘saai’

Een goed verhaal hebben en je niet laten verleiden tot het doen van mooie beloften over leaseauto’s en bonussen lijkt misschien weinig spannend. Wees echter niet bang. Je kunt een inhoudelijke bijeenkomst prima combineren met een informele setting zodat het ook léuk wordt.
De meeste matches worden gemaakt tijdens de borrel na afloop van de workshops en het inhoudelijke debat. Die ontmoetingen tussendoor houden we bewust heel laagdrempelig: er is daadwerkelijk iets om over te praten en iedereen is op zijn gemak.

Het draait niet om jou als werkgever…

Auw, dat doet zeer. Maar we horen het ontzettend vaak. Een student woont een lunchlezing bij en concludeert na afloop dat 75% van de lezing niet relevant was. Het draait niet om jou. Als je stopt met vertellen waarom jullie de meest te gek gave werkgever zijn blijft er ruimte over om te praten over wat er echt toe doet. De studenten met oprechte interesse komen na afloop vanzelf wel op je af.

Denk niet dat je alles zelf het beste weet

Dit is de laatste tip die we je​ mee willen​ geven. Het is een valkuil waar je gemakkelijk in stapt, zeker als je met de ‘bedrijfsbril’ op een presentatie voorbereid​t​. Houd altijd in gedachten wie je aan wilt spreken en check indien mogelijk of je plannen daadwerkelijk in de smaak vallen.

Veel succes met het behalen van je recruitmentdoelstellingen in 2015. ​Zet de inhoud voorop en ga ervoor!

Bron: IT Talent Debate

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.