Opvolger voor Obama gezocht?

Een paar weken geleden stuitte ik zaterdagochtend op het volgende functieprofiel: besluitvaardig en daadkrachtig, innovatief, communicatief vaardig, motiverend, empatisch, beheersmatig sterk, vaardig in delegeren en controleren, overtuigend maar bovenal: visionair. Ik schrok me helemaal wild. Had president Obama alsnog de handdoek in de ring gegooid? Was het de Europese crisis die hem de nekslag had toegebracht? Snel teletekst aangezet. Helemaal niks. Merkwaardig. En ik kon me herinneren dat de vacature voor president van de ECB ook al enige tijd was ingevuld. OK, toch maar even de details ingedoken. Te beginnen met visionair, want dat stond bovenaan het verlanglijstje:

Hij / zij is niet alleen een goed manager met grote affiniteit voor het onderwijs, maar heeft een inhoudelijke visie op de kwaliteit van het onderwijs en de mogelijkheden om die te verbeteren, kan afstand nemen van de dagelijkse praktijk, is in staat zich op de lange termijn te richten en kan doelstellingen vertalen naar een strategische planning.”  Minister van Onderwijs dan? Bij nader inzien bleek het te gaan om de functie van directeur van een van de 16 basisscholen in een middelgrote gemeente. Pardon? En recruiters en werkgevers maar beweren dat kandidaten zich vaak beter voordoen dan ze zijn. Ongetwijfeld is directeur van een basisschool een verantwoordelijke baan. En ik ben zeker geen onderwijsdeskundige. Maar dit functieprofiel is een van de nagels aan de doodskist van het onderwijs. De recruiter die dit heeft opgeschreven, heeft volgens mij het verkeerde vak gekozen. Waarom? Omdat de kans groot is, dat de kinderen en onderwijzers van deze basisschool een of andere bureaucraat met misplaatste ambities op hun dak krijgen. Terwijl het mij de hoofdtaak van deze directeur lijkt om er iedere dag voor te zorgen dat de onderwijzers goed les kunnen geven. In een veilige, warme omgeving. Opdat ouders hun kinderen met een gerust hart aan de zorgen van deze school toevertrouwen.

Als niet professioneel recruiter ga ik een poging wagen om een alternatief functieprofiel neer te leggen. Op het gevaar af dat ik volledig door de HR-wereld word afgebrand. Gezocht: Hoofd van onze basisschool (m/v). Wij – onderwijzers en leerlingen – zoeken een hoofd voor onze school. U heeft al eerder leiding gegeven en liefst ook zelf voor de klas gestaan. U bent evenwichtig en belangstellend en kunt zich goed verplaatsen in onderwijzers en ouders. U lost de dagelijkse problemen op onze school snel en vakkundig op. U stelt onze belangen bij goed onderwijs voorop en behartigt deze ook naar buiten. Kunnen we op u rekenen?”

Overigens: Gezien het grote aantal visionairs dat Nederland telt, neem ik aan dat die zich massaal voor de betreffende functie hebben gemeld. 4 dagen per week. Houden ze ook nog een doordeweekse dag over voor de verspreiding van al hun andere ideeën.

Ronny van Dooren

Ronny van Dooren. Organisatiestrateeg met een passie voor procesvernieuwing. Initiatiefnemer van 2alljobs. Ervaart dagelijks dat vernieuwing zelf heel improductief kan zijn. Schuift dat voor zijn gemoedsrust onder het kopje investeren.

Ronny van Dooren has 12 posts and counting. See all posts by Ronny van Dooren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.