Mobiel Recruitment: een overzicht van de belangrijkste artikelen

Het is duidelijk dat de ontwikkelingen rondom mobiel en recruitment razend snel gaan. Daarmee neemt het belang van mobiele wervingsites voor recruiters en organisaties toe en is het mobiele kanaal meer dan alleen een oriëntatie kanaal. Veel organisaties zijn dan ook op zoek naar goede oplossingen om de mobiele sollicitatie-ervaring te verbeteren. Of toch niet?

Misschien vind je het onbelangrijk dat je recruitmentsite minder goed leesbaar is op een smartphone en vind je zoomen acceptabel? Accepteer je ook dat men niet kan solliciteren? Lees dan niet verder want dan kun je je prioriteiten beter leggen bij het verbeteren van het recruitmentproces, zoeken van kandidaten via LinkedIn of het optimaliseren van de huidige (traditionele) recruitment site.

Voor ieder ander die interesse heeft in de ontwikkelingen rondom mobiel en recruitment is onderstaand overzicht bedoeld. Ik schrijf nu 3 jaar over mijn visie en de ontwikkelingen op het gebied van mobiel recruitment en we zitten nog altijd in een pioniersfase. Slechts 20% van de top 200 merken in Nederland heeft een mobiele website.

Toch ben ik optimistisch over het belang om vacatures te ontsluiten op de smartphone (58% van alle mobiele telefoons) en tablets (4,3 miljoen in Nederland). Want ik heb mooie vooruitgang gezien tijdens mijn recente jaarlijkse evaluatie met de Mobiele Recruitment Award. Het onderwerp staat inmiddels ook bij andere recruitment-bloggers op de agenda en de eerste reviews zullen verschijnen van mobiele wervingsites zodat meer best practices bekend worden.

Ik durf te voorspellen dat in 2013 dit onderwerp bij veel organisaties hoger op de agenda komt te staan doordat arbeidsmarktcommunicatie en internetbureaus er meer aandacht aan besteden (front end) en recruitmentsysteem leveranciers een oplossing gereed hebben (back end). Technisch gezien hoeft het geen uitdaging meer te zijn. Dat is de grote winst geweest in afgelopen jaar. En laten we eerlijk zijn, anno 2013 kun je echt geen nieuwe WerkenBij-carrieresite meer lanceren die niet geschikt is voor mobiele devices!

Het 123Mobile event, de eerste mobiele recruitment conferentie in Nederland, heeft tevens een paar prachtige casus opgeleverd. Bijvoorbeeld Beljon+Westerterp dat met gebruik van QR-codes hun printadvertenties een boost gaf met sollicitaties in de late avonduren en het weekend. Voor de vacature van Voorzitter College van Bestuur kregen ze 21 reacties, waarvan 2 via een smartphone.

Of Maximum, een innovatief arbeidsmarktcommunicatie-bureau, dat via mobiele advertenties aanzienlijk lagere kosten betaald (CPC 0,14 en CTR 0,84%). Zij voorspellen voor 10 grote recruitmentsites die zij hosten een aandeel van 23% in mobiel bezoek.

In deze laatste week van 2012 is het een mooi moment om de belangrijkste artikelen over mobiel recruitment op Recruiting Roundtable (RRNL) op een rijtje te zetten.

Overzicht van mobiel recruitment artikelen

 1. Mobiel Recruitment whitepaper; een verzameling van eerder verschenen artikelen op RRNL die regelmatig word bijgewerkt.
 2. Waarom (traditionele) recruitmentsites irrelevant worden
 3. Juryrapport ‘Mobiele Recruitment Award 2012’; de drie best mobiele wervingsites van 2012 worden besproken
 4. ‘Mobile’ oriënteren op een baan wordt steeds belangrijker; een recent onderzoek over het belang van mobiel voor werkzoekenden
 5. Onderzoeksrapport ‘Beste Mobiele Sollicitatie-ervaring 2011’; de drie best mobiele wervingsites van 2011 worden besproken
 6. CV’s screenen met iPad wordt social en verrijkt talentpools; persbericht van Cureka
 7. T-Mobile recruitment campagne: T9 sms advertentie
 8. Monsterboard lanceert eerste iPad Recruitment App; review van de eerste iPad app
 9. Na digitaal solliciteren nu mobiel solliciteren; het eerste persbericht over solliciteren met een smartphone
 10. De 16 populairste iPhone Apps op het gebied van vacatures en carrière (juli 2010)
 11. De beste iPhone recruiter apps; het eerste blog op RRNL met een review van recruitment-gerelateerde apps (januari 2010)
 12. Onze eigen RRNL apps; voor iOS, Android en WP7. De eerste versie verscheen in juli 2010!

In 2013 verschijnt er een checklist voor mobiele wervingsites!

Ook op Global Recruiting Roundtable verschenen Engelstalige artikelen over dit onderwerp. Het complete overzicht bereik je via de link; http://www.globalrecruitingroundtable.com/category/mobile-recruiting/

Ter afsluiting de presentatie van Chuck Martin, auteur van de Third Screen, tijdens het 123Mobile event. Een inspirerend verhaal over de opkomst, de kracht en mogelijkheden die het mobiele kanaal met zich mee brengen. Een spreker van formaat die speciaal naar Nederland kwam.

[slideshare id=15650555&doc=123mobiledayhandout-121215100106-phpapp01]

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitment expert en een van Nederlands bekendste auteur en blogger op dit gebied. Hij schreef 5 vakboeken waaronder het eerste Nederlandstalige boek over (Recruitment via) LinkedIn en recent ‘Recruitment 3.0‘. Via Recruit2 helpt hij organisaties – zoals Knab, TomTom, KPN, Canon e.a. – succesvol bij het verbeteren of uit handen nemen van hun personeelswerving, van strategie tot realisatie. Hij is ook docent bij Recruiter University, Inholland Academy opleiding HRM en CRKBO geregistreerd.

Jacco Valkenburg has 602 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.