Er zijn altijd betere kandidaten

Een aantal jaren geleden had een van de grotere jobboards de slogan “Er zijn altijd betere banen”. Tegenwoordig hebben zowel recruiters als sollicitanten last van het idee dat er altijd betere kandidaten zijn.

Met de kreet “er zijn altijd betere banen” werd vooral gemikt op de groep die wel job hoppers werd genoemd. Job hoppers waren mensen die in een korte tijd een indrukwekkend CV met bijbehorend salaris hadden opgebouwd. Dit deden ze hoofdzakelijk door overal lang genoeg te blijven om in het CV te kunnen vermelden maar niet lang genoeg om echt succesvol te zijn of juist te mislukken.

Nu zijn job hoppers vooral mensen die noodgedwongen van de ene tijdelijke baan naar de andere overstappen. Noodgedwongen omdat er nu eenmaal vooral veel tijdelijke banen en jaarcontracten zijn. En dan is het vaak ook nog eens lastig om die volgende tijdelijke baan te vinden. Hoewel het aantal kandidaten per vacature langzaam minder wordt is het voor veel solliciterende mensen frustrerend dat er altijd “betere kandidaten” schijnen te zijn. Als je tenminste de antwoordmailtjes van de HR medewerkers of recruiters moet geloven.

Niet alleen werkzoekenden zuchten diep bij het horen van “er zijn betere kandidaten”. Ook HR en recruitment lijden hieronder. “Zoek nog even door naar betere kandidaten”, is een vaak gehoord antwoord van opdrachtgevers. Alsof je niet na een zorgvuldige en tijdrovende selectieprocedure de best beschikbare kandidaten zojuist hebt gepresenteerd. Vermoedelijk zijn er nog wel betere kandidaten. Maar zijn die ook beschikbaar en betaalbaar?

Er zijn altijd betere kandidaten. Theoretisch is dat natuurlijk zo. Maar met gemiddeld 5,9 werklozen per vacature wordt de spoeling wel dunner. Het maar blijven door zoeken naar betere kandidaten creëert uiteindelijk weer de ouderwetse job jopper. Die zeer geschikt is maar niet lang blijft.

Zijn er dus betere kandidaten? Nee, beste recruitmentprofessionals. Wees ervan overtuigd dat u met de beschikbare middelen en tijd en binnen de geformuleerde specificaties de best beschikbare kandidaten hebt gevonden. Laat u dus niet zomaar terugsturen om nog even door te zoeken. Alleen met andere middelen of andere specificaties kunt u andere kandidaten vinden.

En Nee, beste sollicitant. U was waarschijnlijk prima geschikt voor de vacature waarop u heeft gesolliciteerd. Misschien had u dat nog wat duidelijker kunnen formuleren. En waarschijnlijk had ook de vacature-eigenaar beter kunnen formuleren wat ze nou precies zochten. En vooral op basis waarvan ze de eindselectie maken. In de meeste gevallen zijn er nu eenmaal meerdere geschikte kandidaten en wordt er hieruit bijna willekeurig een selectie gemaakt om het aantal kandidaten te beperken. Die waren dus niet per definitie beter. Laat u niet ontmoedigen.

Wie altijd beter wil zal nooit tevreden zijn.

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.