Holland’s got Talent voor Recruiters….

Geachte meneer Oerlemans,

Graag wil ik u een nieuw programmaformat presenteren: Holland’s got Working Talent. De basis is natuurlijk hetzelfde als bij Idols of the Apprentice: het gaat om de kijkcijfers. U laat wekelijks 3 of 4 werkgevers met een vacature honderden kandidaten afwijzen. Het echte talent laat u doorgaan natuurlijk. Dit zal ongetwijfeld voor hilarische taferelen zorgen en veel emotie: werk is namelijk heel belangrijk voor mensen. Ik zie ook ongekende sponsormogelijkheden omdat de werkgevers in de show de vele reclameblokken kunnen kopen. Het lijkt mij een gouden formule, helemaal de participatiemaatschappij van tegenwoordig en ik zie grote kansen in de export naar de vele landen met een hoge werkloosheid. U begrijpt dat ik hiermee dit format ook geclaimd heb dus mijn advocaten klaar heb staan.

Meen ik dit serieus? Een beetje wel helaas.

Wie enigszins volgt wat er gebeurt in de recruitmentwereld ziet dat er dingen misgaan die een professionele recruiter niet graag ziet gebeuren. Wie een vacature heeft ziet een enorm aantal sollicitaties binnen komen vergelijkbaar met de theaterrondes van Idols. Ook vele kandidaten die daar eigenlijk niets te zoeken hebben. De kandidaten worden ook vaak in een oogwenk en zonder verdere toelichting afgewezen. En allemaal zoeken we naar dat ene toptalent, zonder nu echt te hebben nagedacht over wat dit is en vooral ook hoe je dit herkent.

Recruitment is een vak, en een vak wat je moet leren. Maar waar leren we dat eigenlijk? En wie zorgt er voor professionaliteit en kwaliteitstandaarden in dit vak? In een somber moment kwam ik tot de schrikbarende slotsom dat veel van de huidige recruiters dit vak vermoedelijk geleerd hebben van die vele talentshows de laatste jaren. En als we het dan toch zo doen kunnen we er maar beter een tv-programma van maken…

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Eén gedachte over “Holland’s got Talent voor Recruiters….

  • 09/12/2013 om 14:18
    Permalink

    Als begeleider van veel van die mensen die op jacht zijn naar een nieuwe baan, moet ik helaas concluderen dat er gemakkelijk en veel wordt afgewezen en talent daardoor niet gezien. Omdat ik ook aan de kant van de recruiter heb gezeten weet ik hoe hoog de werkdruk aan die zijde is. Je moet kaders plaatsen en generaliseren en als het heel ver gaat moet je blijkbaar zelfs kwaliteitsnormen los laten. Droefenis kortom. Zo lang we op deze manier rekruteren zal het zo blijven bij deze aantallen al dan niet serieuze werkzoekenden. Dus op naar die TV-show: 2 minutes of fame i.p.v. een baan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.