11 mobiele werving en selectie toepassingen (deel 4)

Dit is het vierde en laatst deel uit de serie artikelen die de ‘toekomst van mobiel recruitment’ behandelen. In het eerste deel beschreef ik de explosie van mobiel internet de komende jaren en de evolutie van online naar mobile recruitment. De implicaties van mobiele devices en de vereiste acties voor HRM/Recruitment managers werden in deel 2 behandeld. In deel 3 hebben we de (on)mogelijkheden van mobiel solliciteren onderzocht.

Ik wil besluiten met enkele ideeën en oplossingen te laten zien die nu al mogelijk zijn om het werving- en selectieproces te ondersteunen met mobiele devices. In bijgesloten presentatie enkele handige mobiele iPhone/iPad applicaties (slide 2 t/m 12).

[slideshare id=6424156&doc=mobielewervingenselectietools-110101154032-phpapp01]

Een toelichting bij deze presentatie:

1.     Arbeidsmarktcommunicatie: Apparaat-specifieke Apps zijn zeer geschikt om het werkgeversmerk via mobiele devices te versterken. Bijvoorbeeld van OTYS, SchaalX of Personato.

2.     Vacatures: NationaleVacaturebank was een van de eerste Nederlandse iPhone Apps met zoekmogelijkheid voor vacatures. Monsterboard kwam recent met een iPhone App en zal binnenkort een iPad App lanceren. Populaire job-apps zijn o.a. van vacaturezoekmachines als Indeed.

3.     Sociale netwerken: Mobiele Apps van Bump, Foursquare, LinkedIn, Facebook en Twitter maken het mogelijk om makkelijk te zoeken naar kandidaten, contacten te leggen en te onderhouden. Anytime, anywhere.

4.     Virtuele visitekaartjes: hoewel we steeds meer elkaar online kennis-maken komt er een moment waarop je elkaar persoonlijk ontmoet. Virtuele visitekaartjes uitwisselen is handiger dan de papieren versie omdat deze nooit kwijt kunnen raken. Applicaties als Bump (ook geïntegreerd in LinkedIn App) en MyNameIsE maken dit mogelijk met veel extra functionaliteit zoals elkaar direct volgen op de diverse sociale netwerken waar men lid van is. Voor recruiters is het ook fijn dat je iets meer achtergrondinformatie kan vinden via persoonlijke zoekmachines en hun mobiele applicaties zoals KGBpeople (Wieowie) en 123people.

5.     Social news: de activiteit op online sociale netwerken is enorm en je kunt niet de hele dag naar Twitter blijven staren of er interessant nieuws voorbij komt. Gelukkig zijn er zeer fraaie Apps als Flipboard voor de iPad die van al het sociale nieuws een overzichtelijk geheel maken.

6.     QR of Augmented Reality (AR): QR of AR apps zijn leuk om ouderwetse print-advertenties, brochures of visitekaartjes nieuw leven in te plaatsen. En wie weet gaat Layar in de toekomst nog hoogstaande toepassingen in ons vakgebied bieden.

7.     CV’s: Als je eenmaal contact hebt gelegd en een CV hebt ontvangen wil je deze makkelijk kunnen bewaren en delen. De Dropbox Applicatie is hiervoor geschikt.

8.     ATS: een stapje professioneler in het beheren van het werving- en selectieproces zijn recruitment systemen (ATS). Veel leveranciers bieden enkel een mobiele website aan. RecruiterApp is specifiek ontwikkeld voor de iPhone.

9.     Agenda planning: interview planning kan een tijdrovende zaak zijn. Tungle is een agenda die synchroniseert met je agenda in Outlook, Gmail, iCal of andere agenda’s. Met Tungle kun je andere mensen toegang geven tot je agenda, zodat ze de planning kunnen zien en een afspraak met je kunnen vastleggen.

10. Interviewen: voor persoonlijke ontmoetingen is het niet meer nodig om te reizen dankzij een Skype App of iPhone Facetime. Video interviewen is weer een stap eenvoudiger geworden.

11. Follow-up: een snelle terugkoppeling is erg belangrijk en TextMinder stuurt je een SMS-tekstbericht ter herinnering. En indien nodig, kun je het terugkerende SMS-berichten opzetten voor andere taken. Als je liever ingesproken herinneringen wilt, kun je Vocal uitproberen.

Het is zeker geen uitputtende lijst geworden dus suggesties zijn welkom in de reacties.

Tenslotte

Online gaat een grote broer krijgen die ‘Mobile’ heet. Hierop anticiperen en rekening houden met strategisch arbeidsmarktcommunicatie is een must om het contact niet te verliezen met je doelgroep. Het wordt een onderdeel van de wervingsmix zonder dat het echt grote veranderingen gaat brengen in recruitment. De eerste partijen die hiermee serieus aan de slag gaan hebben het voordeel dat ze het beeld versterken van een innovatieve werkgever, krijgen extra PR en attentiewaarde en doen waardevolle ervaring op om blijvend concurrentievoordeel te behouden.

Het gaat nog steeds om het er voor zorgen dat[1]:

  1. je daar bent waar je (toekomstige) kandidaten zijn
  2. je je content aanpast aan de noden en omstandigheden
  3. je de sollicitant keuzes biedt over de manieren om met je te interageren
  4. je zorgt voor een positieve ervaring en dienstverlening
  5. je een consistente ervaring biedt

Een mobiele app ontwikkelen hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Sterker nog, de beste oplossingen zijn simpel en een verlengstuk van je eigen carrièresite en inspanningen op social media gebied. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, je moet het alleen geschikt maken voor een andere type gebruiker.

De eerste download cijfers van (gratis) recruitment applicaties zijn indrukwekkend. In de Nederlands top 100 zakelijke iPhone Applicaties staan steevast meerdere job-apps en recruiter-apps. Ook een gespecialiseerd bemiddelingsbureau merkte dat in 1 week meer dan 500 maal hun App werd gedownload. Kortom, het bereik en interesse is er. Het is nu tijd om als verantwoordelijke voor het strategisch HR of recruitment beleid hier op in te spelen.

© 2011 Jacco Valkenburg


[1] Overgenomen uit een blog van J-P De Clerck op Marketingfacts en vertaald naar recruitment.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

3 gedachten over “11 mobiele werving en selectie toepassingen (deel 4)

  • 25/01/2011 om 12:53
    Permalink

    Dan ben je vast ook blij te horen dat er een mobile light beta versie van 123people is, die binnenkort officieel gelanceerd gaat worden. Bedoeld voor de Nokia en Blackberry van deze wereld. Zie mijn link in mijn naam.

    Er was overigens al een iPhone app sinds 2008.

  • Pingback:De toekomst van mobiel recruitment: implicaties (deel 2) « Recruiting Roundtable Nederland

  • 13/01/2012 om 16:18
    Permalink

    @jaccov….het screenen, selecteren en verrijken van CV’s middels Cureka! zou toch niet mogen ontbreken in de lijst…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.