Vacature geworstel… Het gaat maar door…

Mijn blog over vacature geworstel en het vervolg erop met tenenkrommende teksten, hierbij weer een aantal met vreemde toevoegingen en flink wat open deuren in vacatureteksten.

Bij Spot People kwamen ze met de volgende opsomming. Overigens betrof het een functie die al vervult was, maar met het verzoek toch vooral te reageren. Vooruitziende blik? Om in aanmerking te komen voor de functie corporate IT recruiter, moet je minimaal 5 jaar relevante werkervaring als recruiter in de IT sector hebben. Duidelijk, toch? Maar dan komt het; naast inhoudelijke IT ervaring, moet je over ervaring bij een wervingsbureau of als inhouse recruiter beschikken. Mij ontgaat de toegevoegde waarde van deze open deur. Dan verwachten ze ook nog ruime ervaring met het volledige (?) scala aan recruitment methoden en –technieken. Je zou denken dat dit met 5 jaar ervaring als recruiter wel haalbaar moet zijn, lijkt me.

Een recruiter van Deloitte kwam ook met een fantastische toevoeging. Als junior campus recruiter wordt academisch werk- en denk niveau verwacht met een afgeronde WO opleiding, lijkt me helder en dan als toevoeging “met minimaal Havo of VWO vooropleiding”. Wil iemand dit even toelichten, alsjeblieft? Kan je met je VMBO opleiding dan ook naar de universiteit? Ben zo benieuwd naar de opleiding van deze recruiter…

Manpower is op zoek naar een assistent, maar als je de Engelstalige tekst van 2 A4tjes eindelijk doorgeworsteld hebt, vraag je jezelf af of de director zelf nog tot iets in staat is of dat het toch niet stiekem de functie van de director zelf betreft. Waarom Engels is mij een raadsel, want spreek je geen Nederlands, lig je per direct op de afwijzingsstapel in Diemen. Kennelijk kwamen ze er zelf ook niet helemaal uit, dat ze de vacature alweer verwijderd hebben. Heel verstandig!

Voor omgeving Eindhoven vraagt Accenture een recruiter die recruitment voorspellingen kan doen….. U zei? Middels een glazen bol of tarot kaarten misschien? Recruitment van Accenture heeft een behoorlijk gevoel voor humor, maar gevoel voor arbeidsmarktcommunicatie en recruitment helaas dan weer iets minder.
En deze recruiter wordt geacht het aanbod te behandelen…. Waar tegen dan? Stupiditeit? Vervolgens moet deze nieuwe medewerker zorgen voor een “probleemloze on-boarding” voor de nieuwe medewerkers. Het zal waarschijnlijk een indrukwekkende vlucht worden bij Accenture. Regelmatige status rapportering. Misschien toch gewoon een maandelijkse rapportage? De partners willen tenslotte weten waar ze hun waardevolle centjes aan uitgeven. Je komt te werken met getalenteerde collega’s, maar deze recruiter is er kennelijk even tussendoor geschoten.
Zo vraagt Accenture ook nog een Senior Recruiter en jawel, met 2 a 3 jaar ervaring in de recruitment branche. Uiteraard met bijbehorend senior salaris tussen de 2300 en 2600 euro. Om geen kandidaat te missen, want de spoeling is dun, wordt Adecco ook ingeschakeld. Je zal de juiste kandidaat maar missen, niet waar?
Nog eentje dan:
Bij ADP zoeken ze een tijdelijke recruiter voor een periode van minimaal 3 maanden met een optie tot verlenging. Ze vragen iemand met minimaal 3 jaar evaring bij voorkeur binnen een grote, complexe, liefst internationale omgeving met minimaal 500 medewerkers… Huhh? En als het er maar 450 waren, wat dan? Minimaal heel twijfelachtig, want wanneer is een organisatie groot en complex genoeg?

Ik begin mij af te vragen of er dan werkelijk niemand is, die vacatureteksten controleert alvorens ze op internet uit te strooien. Ik stel voor om de Marketing en PR afdelingen in te schakelen, want dit is niet echt bevorderlijk voor de Employer branding waar iedereen zo vol van is.

We kunnen nu wel stellen, het is toch echt een vak…. Recruitment!

Caroline Smid

Human Capital expert (strategisch recruitment management, communicatie, advies). Als 45 jarige X generatie, zweef ik tussen senior jongere en junior oudere. "De mens is altijd bepalend in ieder proces, in iedere organisatie", daar dien je dus zorgvuldig en met respect mee om te gaan".

Caroline Smid has 19 posts and counting. See all posts by Caroline Smid

4 gedachten over “Vacature geworstel… Het gaat maar door…

 • 07/10/2013 om 08:56
  Permalink

  Touché!
  Recruitment, het is i.d.d. toch echt een vak, en zo is het schrijven van vacatureteksten ook een vak apart. Als men meer stil zou staan bij de waarde van vacatureteksten, zou vaker de samenwerking met marketing c.q. communicatie worden opgezocht. Hierbij denk ik aan de inhoudelijke kant van de tekst maar zeker ook aan de wervende, preselecterende, converterende aspecten alsmede aan de vindbaarheid (SEO).

  Dus recruiters: bundel je krachten met marketing / communicatie!

 • 07/10/2013 om 18:31
  Permalink

  Hilarisch!

 • 15/10/2013 om 09:30
  Permalink

  Het is dat het voor veel mensen van levensbelang is om werk te vinden, dus eigenlijk super triest. Toch heb ik er smakelijk om gelachen, dank je wel. Sommige vacature teksten lijken inderdaad net een komedie als je de zotheid ervan kan doorzien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.