61% werkzoekenden gebruikt smartphone of tablet bij zoektocht naar baan

Onderzoek toont aan: meeste web-, vacature- en carrièresites zijn nog niet aangepast voor optimaal mobiel gebruik

Indeed, de internationale banenzoekmachine, heeft 1.726 (potentiële) werkzoekenden in Nederland gevraagd naar hun favoriete manier van solliciteren. Uit de representatieve steekproef blijkt dat maar liefst 61 procent van de werkzoekenden zich met behulp van een smartphone of tablet oriënteert op de arbeidsmarkt. Maar slechts 11% van de ondervraagden gebruikt ook daadwerkelijk een mobiel apparaat om vervolgens te solliciteren.

Hoewel sollicitanten nog overwegend online solliciteren vanuit huis op hun pc of laptop, geeft 62 procent aan dat ze bereid zijn om hun sollicitatie via de smartphone te versturen, mits ze er zeker van kunnen zijn dat potentiële werkgevers de per mobiel verstuurde sollicitatie net zo serieus nemen als een op de traditionele wijze verstuurde sollicitatie.

Werkzoekenden zijn gehaast

Werkgevers en eigenaren van vacaturesites moeten zich volgens de onderzoekers realiseren dat sollicitanten zich steeds minder tijd gunnen om een nieuwe, geschikte baan te zoeken. 30 procent van de werkzoekenden trekt minder dan een uur uit voor de zoektocht naar een nieuwe baan. Ze werpen een snelle blik op de openstaande vacatures en het aanbod van werkgevers en concluderen op basis van deze snel gescande informatie of het de moeite waard is om te solliciteren. Werkzoekenden zijn gehaast. In dat licht is het niet vreemd dat een heldere functie- en taakomschrijving doorslaggevend zijn bij de primaire beslissing om überhaupt te solliciteren. Het geboden salaris, de secundaire arbeidsvoorwaarden en carrièreperspectieven wegen op dat moment even minder zwaar.

Kansen voor werkgevers

Opmerkelijk is dat de meerderheid van de respondenten, bijna 70%, openstaat voor nieuwe carrièreperspectieven. Enerzijds omdat ze toe zijn aan een nieuwe carrièrestap, anderzijds omdat er een noodzaak is om in actie te komen. Daarnaast is er een grote groep die de mogelijkheden op de arbeidsmarkt altijd scherp in de gaten houdt.

Werkgevers dienen op deze kansen in te spelen door potentiële sollicitanten niet alleen een aantrekkelijke functie en een scherp concurrerend aanbod te presenteren, maar ook te zorgen voor een soepele sollicitatieprocedure. Dit betekent dat kandidaten snel, efficiënt en desgewenst online via de mobiele telefoon moeten kunnen solliciteren. Alleen op die manier kunnen werkgevers zich in positieve zin onderscheiden ten opzichte van hun belangrijkste concurrenten en de meest getalenteerde mensen aantrekken.

Sander Poos, managing director Benelux bij Indeed, reageert op de onderzoeksresultaten: “Werkzoekenden moeten in de gelegenheid worden gesteld om te solliciteren op de manier die hen het beste uitkomt, ongeacht het tijdstip en de locatie waar ze zich op dat moment bevinden. Uit eigen onderzoek van Indeed blijkt dat werkgevers die sollicitanten in de gelegenheid stellen om mobiel te solliciteren twee keer zo vaak kandidaten krijgen met de juiste kwalificaties in vergelijking met sollicitaties die verstuurd zijn via de desktop computer. Meer dan 50 procent van al het internetverkeer dit jaar op de Nederlandse website van Indeed was afkomstig van mobiele apparaten. Het Nederlandse bedrijfsleven kan het online zoeken naar vacatures via smartphones en tablets dan ook niet langer afdoen als toekomstmuziek. De nieuwe manier waarop werknemers zich oriënteren op een nieuwe uitdaging is allang realiteit”, aldus Poos.

Poos voegt hier nog aan toe: “Werkgevers moeten onder ogen zien dat talentvolle mensen meestal weinig geduld hebben. Als ze niet op de juiste manier door werkgevers worden bejegend, kloppen ze bij een ander bedrijf op de deur. Om op een concurrerende arbeidsmarkt de high potentials aan te trekken, zullen werkgevers in staat moeten zijn om hun vacatureaanbod op maat te maken. Er is namelijk een hele nieuwe generatie van werknemers opgegroeid die in principe al hun zaken afhandelen met de mobiele telefoon. Om als een serieuze partij te worden beschouwd in de wereldwijde war for talent, zullen bedrijven kandidaten die zich op de arbeidsmarkt begeven desgewenst de juiste hulpmiddelen moeten verschaffen waarmee ze hun ambities kunnen waarmaken. Een goed functionerende en betrouwbare vacature app waarmee je direct online kunt solliciteren, is in dit verband een must.”

Lees voor de specifieke onderzoeksresultaten onderstaande factsheet:

  • Ondanks de sterke opkomst van tablets en smartphones zoekt vooralsnog een overgrote meerderheid (84%) van de Nederlandse werkzoekenden thuis online naar een baan via de pc of laptop.
  • Ruim een derde (39%) zoekt thuis met een tablet. Ruim een kwart (29%) maakt thuis gebruik van een smartphone. 17% zoekt onderweg via een tablet dan wel smartphone online naar een nieuwe baan.
  • De meest gebruikte bronnen bij het zoeken naar een baan zijn respectievelijk: vacaturewebsites (63%), vrienden en/of familie (49%), social media (49%) en zoekmachines als Google (40%).
  • Ongeveer driekwart van de werkzoekenden (72%) geeft aan meer dan één vacaturesite te gebruiken voor het zoeken naar een baan. In de top vijf van meest gebruikte vacaturewebsites neemt Indeed een prominente positie in.
  • Onder de werkzoekenden die gebruikmaken van een smartphone of tablet, worden vacaturesites het meest gebruikt (52%), maar ook van zoekmachines op internet (50%) en carrièrewebsites van bedrijven (20%) wordt veelvuldig gebruikgemaakt.
  • Onder de werkzoekenden die met behulp van een smartphone of tablet online naar vacatures zoeken, gaat de voorkeur van de meesten uit naar een website die is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten (48%). Ruim een derde spreekt een voorkeur uit voor een zoekopdracht via een zoekmachine als Google. Een relatief kleine groep (15%) kiest voor mobiele apps. De meeste werkzoekenden (82%) blijken dan ook geen vacature apps op hun mobiele apparaat te hebben geïnstalleerd. Degenen die deze apps wel hebben, geven de voorkeur aan onder meer de app van Indeed.
  • Aan de respondenten is ook gevraagd hoe ze vervolgens reageren bij het vinden van een interessante vacature via een mobiel apparaat. De grootste groep (43%) mailt de vacature naar de eigen e-mailaccount en solliciteert later. Een kwart (26%) bewaart de vacature als dat mogelijk is en solliciteert later, terwijl 20% er later nog eens naar de vacature kijkt en dan eventueel solliciteert. Slechts een relatief kleine groep werkzoekenden (11%) in Nederland solliciteert direct vanaf het mobiele apparaat zodra men daartoe in de gelegenheid is.

Knelpunten

  • Werkzoekenden ervaren in de praktijk een aantal knelpunten die hen ervan weerhouden om direct met behulp van hun mobiele apparaat op een interessante vacature te solliciteren. Ze staan hier meer voor open indien er een makkelijke manier is om vanaf je mobiele apparaat te solliciteren (65%). Daarnaast wil 62% van de ondervraagden zeker weten dat mobiele sollicitaties net zo geaccepteerd worden door werkgevers als de traditionele manieren van solliciteren. Tot slot zou het sollicitatieformulier er net zo professioneel uit moeten zien als op de eigen desktopcomputer, vindt 60% van de respondenten in Nederland.
  • Uit internationaal onderzoek blijkt dat wereldwijd 30% van de werkzoekenden twijfels heeft over de professionele uitstraling van een sollicitatie die via een mobieltje is verstuurd. Daarnaast maakt 20% van de online sollicitanten zich zorgen over de vraag of de sollicitatie wel in goede orde bij de werkgever is aangekomen. Daarnaast zijn er vooral praktische bezwaren, zoals de te kleine schermpjes van mobieltjes. Ook vinden sollicitanten het lastig om online hun CV aan te passen voor verschillende werkgevers of functies. Het koppelen van meerdere bestanden aan de sollicitatiebrief wordt ook als lastig ervaren bij online solliciteren.

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.