Trendontwikkeling aantal sollicitaties per vacature sinds 2011

Volgens een recent onderzoek is het aantal werklozen per online vacature in juli 2014 gedaald naar 5,9. Dat is het laagste cijfer sinds november 2012. Betekent dat daarmee het aantal sollicitaties per vacature daalt? Ik merk het zelf niet in mijn eigen praktijk (werving voor ICT’ers). Sterker, ik durf te beweren dat het aantal sollicitaties op een vacature nog steeds stijgt.

In normale omstandigheden kun je wel stellen dat als er meer vacatures beschikbaar komen, dat het aantal sollicitaties per vacature daalt. Omgekeerd is dat net zo. En het aantal online vacatures is sterk aan het stijgen: +22% meer vacatures in de top 100 vacaturesites van tweede kwartaal 2014. Hoog tijd voor een klein onderzoekje!

Monsterboard Nederland heeft op mijn verzoek eens naar hun data gekeken en daar kunnen we de volgende conclusies uit trekken:

  • De afgelopen jaren zien we (bij Monsterboard) een stijging in het aantal online sollicitaties per vacature.
  • De trend laat een vergelijkbaar beeld zien met het aantal werklozen per vacature. De daling van het aantal werklozen per vacature vanaf begin 2014 zien we nog niet terug in het aantal sollicitaties per vacature. Wel zien we een stabilisatie.
  • Kijken we naar de verschillende functiecategorieën dan zien we ook deze trend terug, waarbij IT en Engineering een relatief sterke stijging laten zien, hetgeen (deels) het resultaat is van het marketing beleid van Monsterboard.

Aantal sollicitaties per vacature

Om een goede vergelijking heb ik ook gekeken of het aantal vacatureplaatsingen op Monsterboard een afwijkende trend laat zien t.o.v. de markt maar dat lijkt niet het geval. Zowel het aantal (ICT) vacatures als het aantal sollicitaties steeg in de periode in 2013 (bron: Monster Year Report 2013/2014).

ICT vacatures Monsterboard

Conclusie: er is iets raars aan de hand want een werkloze sollicitant kan nu kiezen uit meer vacatures maar heeft ook meer concurrentie op elk openbaar gepubliceerde online vacature (op Monsterboard).

Waarom? Vrijwel zeker omdat werklozen nu meer concurrentie van werkenden krijgen, die actiever op de arbeidsmarkt worden. Het vertrouwen is duidelijk gestegen in de arbeidsmarkt.

Uit alle cijfers kunnen we in ieder geval de conclusie trekken dat de arbeidsmarkt, net zoals bij de woningmarkt, weer op gang komt (of kwam eigenlijk), door een stijgende uitbreiding- en vervangingsvraag in 2014!

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Eén gedachte over “Trendontwikkeling aantal sollicitaties per vacature sinds 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.