De meest aantrekkelijke werkgevers van Nederland: KLM en LUMC

Randstad heeft vandaag voor het eerst in Nederland de Randstad Award uitgereikt aan de organisatie die het meest aantrekkelijk is om voor te werken. In de profit sector won KLM en in de non profit sector het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum).

Ruim 7200 respondenten (mannen en vrouwen, werkend en niet-werkend in de leeftijd van 18 tot 65 jaar) hebben de winnaars gekozen uit 150 grote Nederlandse organisaties.

De ondervraagden hebben antwoord gegeven op de vraag welke organisaties zij kennen én waar zij voor zouden willen werken. Daarnaast konden de respondenten aangeven welke aspecten zoals bijvoorbeeld aangename werksfeer en werkzekerheid van belang zijn bij het kiezen van een werkgever. Met de uitkomsten wordt duidelijk wat je als organisatie kunt verbeteren om aantrekkelijk te zijn voor werknemers. Dit helpt de ‘employer branding’, de aantrekkelijkheid van het werkgeversmerk, te verbeteren.

Randstad toont met dit onderzoek het belang aan van het goed managen van talent. Elke organisatie of sector kent zijn eigen factoren die van invloed zijn op het imago. “Maar iedere werkgever moet ervan doordrongen zijn dat er straks wel werk is maar geen mensen. Je moet dus weten wat mensen beweegt om wel of niet voor jou als werkgever te kiezen”, aldus Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt van Randstad Nederland.

Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat het belangrijkste aspect bij de keuze voor een werkgever een aangename werksfeer is (81%). Als tweede kiezen de respondenten voor een goede balans tussen privéleven en werk (56%) gevolgd door werkzekerheid op de lange termijn (51%). Hoge lonen staan pas op de achtste plaats met 34%.

Vergeleken met 2009 heeft blijkbaar de verbetering van de economie er toe geleid dat mensen meer risico durven te nemen. Ze kijken meer naar wat werk op immaterieel niveau zou moeten opleveren.

Traditionele rolverdeling tussen man en vrouw

De uitkomsten laten verder zien dat in Nederland nog een sterke traditionele arbeids- en rolverdeling bestaat. De man is kostwinner en mikt op status en toekomst, terwijl de vrouw haar werkzaamheden meer inpast in het huishouden of combineert met zorgtaken. Vrouwen hechten bijvoorbeeld meer waarde aan werksfeer, balans werk privé en een gemakkelijk bereikbare werkgever. Organisaties zijn voor vrouwen dus interessanter als de werkgever hier rekening mee houdt en zich lokaal zou vestigen.

Top 20 meest aantrekkelijke werkgevers

1.   KLM (winnaar profit)
2.   NV Luchthaven Schiphol
3.   Academisch Ziekenhuis Leiden LUMC (winnaar non-profit)
4.   Philips
5.   Ministerie van Justitie
6.   ANWB
7.   Centraal Bureau voor de Statistiek
8.   Erasmus Rotterdam
9.   Academisch Medisch Centrum Amsterdam
10. Rabobank
11. Stichting Philadelphia Zorg
12. Academisch Ziekenhuis Rotterdam
13. Gemeente Utrecht
14. Heineken
15. Unilever
16. Academisch Ziekenhuis Maastricht
17. Kadaster
18. Center Parcs
19. Gemeente Amsterdam
20. Ministerie van Defensie

 

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Eén gedachte over “De meest aantrekkelijke werkgevers van Nederland: KLM en LUMC

  • 14/06/2011 om 23:40
    Permalink

    Persoonlijk hecht ik meer waarde aan hoe je eigen personeel je beoordeeld als werkgever. Adecco is dit jaar, als enige staffing organisatie in de top 20, op de 12e plaats geeindigd in het Great Place to Work onderzoek. Een enquete gehouden onder eigen personeel over o.a. de beleving van core values, werksfeer, balans tussen privéleven en werk en carriere mogelijkheden. Een resultaat om trots op te zijn en wat mij betreft het beste middel in de strijd om talent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.