Is dit de drukste recruitmentdag van 2011?

De tweede meest populaire dag om te beginnen met het zoeken naar nieuw werk (volgens dezelfde enquête van Jobsite UK) is 31 januari, wanneer veel medewerkers hun eerste salarisstrook ontvangen. Meer dan de helft van de werknemers zeiden dat het nieuwe jaar een ideale tijd is voor een nieuwe start en meer dan de helft van de ondervraagden (61%) zei dat ze meer dan twee uur per dag besteden aan de banenjacht in het nieuwe jaar, terwijl 41% bekend dat ze vacatures zoeken op het werk.

Leuk zo’n onderzoek maar wat is het feitelijk gedrag geweest? Om dit uit te zoeken heb ik Monsterboard de volgende vraag gesteld; ‘Was de eerste maandag in 2010 de drukste recruitment dag?‘. Ze hebben hun webstatistieken onderzocht en kwamen met de volgende interessante bevindingen:

  1. We zien op de eerste maandag van 2010 een grote stijging in bezoekersaantallen ten opzichte van de dagen ervoor. Veel mensen zullen het voornemen hebben om in het nieuwe jaar zich te oriënteren op de arbeidsmarkt om een andere baan te vinden.
  2. Wat nog meer opvalt is de gemiddelde bezoeksduur (ruim 10 minuten) op de eerste maandag van het jaar 2010: in heel 2010 is de gemiddelde bezoeksduur niet meer zo hoog geweest.
  3. Toch is de eerste maandag van het jaar 2010 niet de drukste dag van het jaar. We zien in de maanden van het 1e en 4e kwartaal van 2010 dat er nog drukkere dagen zijn te noteren qua bezoekersaantallen op Monsterboard.nl. Wat opvalt is dat al deze dagen op maandag, dinsdag óf woensdag vallen. Mensen ervaren een nieuwe week wellicht soortgelijk als een nieuw jaar: een nieuw begin met goede voornemens en nieuwe kansen om zich te oriënteren op de arbeidsmarkt.
  4. Wat we wellicht op kunnen maken uit het gegeven dat de gemiddelde bezoeksduur op de eerste maandag van het jaar 2010 zo’n hoog niveau heeft bereikt, is dat mensen zich in het nieuwe jaar serieuzer op de arbeidsmarkt willen oriënteren en er meer moeite voor willen doen en dus hun goede voornemens (van het vinden van een nieuwe, andere baan) serieus nemen.
  5. De dag met de hoogste hoeveelheid bezoekers van Monsterboard.nl in 2010 is woensdag 17 november. Een goede verklaring, anders dan het zien van een algemene stijging in bezoekers en bezoekersaantallen in de 2e helft van 2010, kunnen we hiervoor niet geven.

[slideshare id=6401595&doc=busiestdayoftheyear-101229154444-phpapp01]

Keith Potts, CEO van Jobsite: “Het is is misschien niet verrassend dat met vrije tijd tijdens Kerstmis denken over je huidige baan en situatie dat tijdens de eerste maandag terug op kantoor de meeste mensen op zoek gaan naar iets dat meer voldoening geeft.”

Uit een populaire Poll op LinkedIn blijkt dat een nieuwe baan zoeken in ieder geval voor velen in de top van goede voornemens staat:

Wat vertellen jouw internet- en ATS statistieken?

En natuurlijk nog een goede werving en de beste wensen voor 2011 gewenst,

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.