ICT veruit de grootste beroepsklasse van Nederland

Uit analyse van de Nederlandse online vacaturemarkt op 2,5 miljoen vacatures in Q3 / Q4 2013 blijkt dat 14% van alle vacatures gericht is op ICT-ers. ICT is daarmee de grootste beroepsklasse van Nederland.

Marktaandeel vacatures van de grootste beroepsklassen

Ten opzichte van het eerste half jaar van 2013 is het marktaandeel van ICT met 0,3%-punt gestegen. Het aandeel Verkoop & Handel is in het tweede half jaar van 2013 met 0,6 procentpunt gegroeid en heeft nu een aandeel van bijna 12%. De grootste daler is Gezondheidszorg en Welzijn, die gedaald is naar de zesde plaats met 7% van het marktaandeel. Ook Beleid en Bestuur is in marktaandeel gekrompen en is nu van plek 8 naar plek 10 gegaan in de top 10 grootste beroepsklassen van Q3 en Q4 2013.

Marktaandeel vacatures van de grootste beroepsklassen in Nederland in het tweede half jaar van 2013

Marktaandeel vacatures van de grootste beroepsklassen in Nederland in het tweede half jaar van 2013 (Procent-punt verandering ten opzichte van het eerste half jaar van 2013) Bron: Jobfeed

De meeste IT-vacatures in Noord-Holland

Zuid-Holland heeft het grootste totale aanbod aan vacatures, maar als je op zoek bent naar ICT-vacatures, dan moet je in Noord-Holland zijn, blijkt uit cijfers van Jobfeed. De taartdiagrammen hieronder tonen de verdeling van de twee grootste beroepsklassen, ICT en Verkoop & Handel, over de provincies.

Noord-Holland heeft de meeste ICT-vacatures van Nederland. Behalve in Noord-Holland zijn ook relatief veel ICT-vacature te vinden in Utrecht. Maar liefst 16% van alle ICT vacatures zijn te vinden in Utrecht, terwijl Utrecht slechts 10% van het totale aanbod aan vacatures in Nederland heeft.

Ook voor Verkoop & Handel zit je goed in Noord-Holland. Ruim een vijfde van al deze vacatures is hier te vinden. De provincie Flevoland springt er ook uit. Deze provincie heeft het minste aantal vacatures van heel Nederland, maar in Verkoop & Handel zijn hier meer vacatures te vinden dan in Drenthe, Zeeland, Friesland en Groningen.

Marktaandeel-vacatures-in-beroepsklassen-2013

Marktaandeel vacatures in beroepsklassen ICT en Verkoop en Handel per provincie. Bron: Jobfeed

Technische verantwoording
Cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed verzamelt alle vacatures op het Nederlandse web, categoriseert deze en zet ze om naar doorzoekbare data. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV, technologieleverancier van CV parsing en semantische zoek- en matchsoftware. Voor deze analyse zijn 2,5 miljoen vacatures, geplaatst in de periode 1 juli t/m 31 december 2013, geanalyseerd, gecategoriseerd en ontdubbeld. Hiervan zijn 530.000 unieke vacatures, exclusief stages, bijbanen, vrijwilligerswerk en franchises overgebleven, waarop de analyses uitgevoerd zijn.

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.