Leeftijdsdiscriminatie? Negeer overheid en stop de selffulfilling prophecy!

Eind 2013 werd mij door een regiobestuurder van een vakbond de vraag gesteld of wij wel ècht gespecialiseerd zijn in outplacement van oudere werknemers. Het betrof namelijk een groep middel tot hoger opgeleide medewerkers met de gemiddelde leeftijd van 49 jaar. Ietwat verbouwereerd gaf ik aan juist graag met deze groep ervaren medewerkers aan de slag te gaan; er zat namelijk veel potentie in de groep. Liever zelfs dan met universitair geschoolden van pakweg 22 jaar zonder werkervaring. ‘Die hebben het pas moeilijk in de huidige arbeidsmarkt’ dacht ik nog bij mezelf.

De vraag hield me enige tijd bezig. Het verband tussen “oud” en “49” ontging me. Maar er is in Nederland wat vreemds aan de hand. We worden met z’n allen steeds ouder, de gemiddelde levensverwachting stijgt nog steeds. We moeten (voor sommigen: ‘mogen’) steeds langer doorwerken. Door de (gemiddeld) gezondere levensstijl blijven we langer en vitaler inzetbaar. Daarentegen lijken medewerkers op steeds jongere leeftijd als ‘oud’ te worden bestempeld. Althans: als je de algehele tendens en medewerkers zelf moet geloven. Overigens doet de Nederlandse Overheid ook netjes mee aan deze, mijns inziens verkeerde, beeldvorming. Zij subsidieert namelijk indiensttreding van ‘ouderen’. De definitie van een oudere? Jawel, daar komt-ie: ’50 jaar of ouder…….’. We maken elkaar gek en het lijkt een zogenaamde selffulfilling prophecy te worden.

Valt het allemaal wel mee? Nee hoor, een paar voorbeelden uit dit prille jaar 2014.

 • Een werknemer richt zich tot ons. “Ik begin ondertussen erg moedeloos te worden en zoek begeleiding. Maar eerst even vooraf. Kom ik op mijn leeftijd nog wel weer aan het werk? Vandaag kreeg ik de zoveelste afwijzing, misschien ergens wel logisch, ik ben namelijk al 51”…..
 • Een manager van 45 jaar staat aan de vooravond van het accepteren van een nieuwe baan. “Ik twijfel. Stèl nu dat ik de verwachtingen niet waar kan maken en over een jaar op straat kom te staan. Dan ben ik al 46 en kom ik met die leeftijd niet meer zo makkelijk aan ander werk”…..
 • We zijn geselecteerd voor een groot mobiliteitstraject, een medewerker stelt me de volgende vraag. “Zijn jullie eigenlijk wel gespecialiseerd in oudere werknemers? Ik ben al 48, het lijkt me een vak apart om zulke oude medewerkers te begeleiden naar een nieuwe baan”…..

Gelukkig liep het in de geschetste voorbeelden allemaal goed af. De medewerker in het eerste voorbeeld had eigenlijk nog nooit gevraagd naar de reden van zijn afwijzingen, hij vulde zelf gemakshalve maar in dat het aan zijn leeftijd lag. De werknemer in het tweede voorbeeld heeft ondertussen een arbeidsovereenkomst ondertekend. De medewerker in het derde voorbeeld heeft ingezien dat 48 eigenlijk helemaal niet oud is en heeft zijn eerste sollicitaties al verzonden.

Alsjeblieft. Laten we elkaar nou niet gek maken. Laat jezèlf vooral niet gek maken. Ik realiseer me best dat in sommige sectoren, denk bijvoorbeeld aan supermarktketens en detailhandel, een oudere leeftijd niet wenselijk is. Simpelweg omdat het salaris dan niet haalbaar is, lees: jongeren zijn simpelweg goedkoper. Over deze sectoren had ik het in de voorbeelden niet. Laten we inzien dat de huidige arbeidsmarkt ‘gewoon’ niet makkelijk is. Jong of ‘oud’.

Het gaat meer om leeftijdsbeleving, passie, inzet, drive, kennis en het toevoegen van de gewenste competenties aan een bedrijf/functie. Breng die gelijk goed over op je mogelijk toekomstige werkgever en er gaan deuren voor je open! Ook (lees: ‘juist’) voor ouderen. Je bent immers al een oudere vanaf 50 jaar volgens de Nederlandse Overheid….. Dat scheelt weer, de lat ligt laag.

Edwin Klomp

Dagelijks enthousiast en vol overgave actief met loopbaanprogramma's, mobiliteit, selecteren, boeien, binden en (laten) groeien van mensen. Ruim 25 jaar ervaring en passie voor strategisch HRM beleid, assessments en executive search. Co-owner en adjunct directeur www.ASBR.nl

Edwin Klomp has 31 posts and counting. See all posts by Edwin Klomp

18 gedachten over “Leeftijdsdiscriminatie? Negeer overheid en stop de selffulfilling prophecy!

 • 12/03/2014 om 08:09
  Permalink

  Beste Edwin,
  We zijn het helemaal eens. Op mijn blog briesonline.nl lees je bovendien welke kwaliteiten vooral voorkomen bij wat oudere werknemers en onze vertaling naar werkgevers. Werk- en levenservaring zijn een voordeel!

 • 12/03/2014 om 08:23
  Permalink

  @Edwin, ik ben blij met dit tegengeluid. Waarom in onze maatschappij 50 jaar en daarvoor als oud en negatief wordt bestempeld is mij een raadsel en erg dom. Je hebt al een 50+ partij!, de 50+ beurs! die zich feitelijk richten op ouderen, dus 65+ dus.
  Ik hoop dat de samenleving als geheel gaat inzien dat rond de 50 jaar absoluut niet oud is, maar juist ervaren en veel potentieel bevat.

  Een 45 jarige

 • 12/03/2014 om 09:05
  Permalink

  Een optimisch stuk Edwin en het uitgangspunt is vooral hoopgevend. Echter, ik kan me niet onttrekken aan het idee dat bij velen de leeftijd wel degelijk een negatieve rol speelt. Ik hoorde van de recruiter bij mijn vorige baan (nog geen 30) dat sollicitanten worden geselecteerd via de online sollformulieren waar je je geboortedatum moet invullen. Bij deze jonge recruiter leeft de overtuiging dat “ouderen” vaak ziek zijn, niet flexibel, langzaam dus die legt hij op de stapel”past niet”. Ook zelf ben ik imiddels al een paar keer het bos ingestuurd omdat ik “niet binnen het profiel zou passen” of “anderen beter voldoen aan het profiel” terwijl ik 100% aan alle functie eisen en de taakomschrijving voldeed. Maar ja, ik ben dan ook al paar jaar 50plus qua kalenderleeftijd. Helaas de recruiters weten -op het momen van boute afwijzing- niet dat ik tijdens mijn vorige banen de voortrekker was van innovatieve projecten en dito aanpakken, online-enthousiasteling, social media invoerder, verbinder. Men vond me daar zelfs te vooruitstrevend en wilde soms liever dat ik eea benaderde met traditionele middelen. Dus hoezo oud? Ik voel met 37, sta midden in het leven, hou alles bij op gebied van online werken en ben al klaar voor 2015. De genoemde recruiter schrok dan ook toen ik zei dat ik dus volgens hem tot die groep “niet passend” zou behoren….Het punt is dat leeftijdsdiscriminatie niet mag en dat wij ouderen er dus geen vinger achter kunnen krijgen laat staan er iets mee kunnen. Zeg het eerlijk zou ik zeggend an hebben we een gelijken gespreksonderwerp.

 • 13/03/2014 om 12:20
  Permalink

  Eens! En laten we niet vergeten dat dit voor alle betrokken partijen geldt…Niet alleen de voor de werknemer, maar ook de bemiddelende en/of inlenende partij. We kunnen registers met argumenten opentrekken waarom juíst die ervaren persoon op de open positie geplaatst moet worden, maar zolang er bij een van de partijen nog steeds het stigma OUD heerst, blijft het een uitdaging om de plaatsing concreet te maken.

 • 13/03/2014 om 13:00
  Permalink

  Prima stuk wat vaak erg blijft onderbelicht. Wat ik hierin mis overigens is “the next step”; een goed werkend Plan van Aanpak op nationaal niveau om dit probleem op te lossen. Hoe nu verder? Ik dacht dat leeftijdsdiscriminatie strafbaar was? Waar blijft de handhaving?

  Tot slot: op mijn 31e had ik een sollicitatiegesprek op het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat. Ik kreeg een paar dagen later per telefoon te horen dat men mij te oud vond. Ze gaven de voorkeur aan een jongere kandidaat (25 jaar) want, quote: “Die zijn nog kneedbaar” … Wellicht kan er ook een artikel aan dit soort wantoestanden gewijd worden? Tips zijn overigens meer dan welkom hoe ik als 30+er met dit soort uitspraken moet omgaan.

 • 13/03/2014 om 20:40
  Permalink

  @allen; dank voor de positieve reacties en feedback!

  @franc; je hebt het treffend verwoord; “Ik hoop dat de samenleving als geheel gaat inzien dat rond de 50 jaar absoluut niet oud is, maar juist ervaren en veel potentieel bevat”. Die hoop deel ik, we hebben nog een lange weg te gaan op dit gebied, er zijn nog veel vooroordelen. Ik bestrijd ze dagelijks, alhoewel zelf pas net 41. Overigens is er ook een weg te gaan voor de doelgroep zelf om bescheidenheid van zich af te schudden.

  @marian; die jonge en kortzichtige recruiter vormt helaas een deel van het probleem. Er zijn nog steeds recruiters en uitzendbureaus die werk- en levenservaring minder goed weten te waarderen en vanwege onterechte vooroordelen kiezen voor leeftijdsgenoten. Al dan niet in opdracht van een klant. Dit probleem moet doorbroken worden door het stigma, alhoewel hardnekkig. Werkgevers gaan het de komende jaren vàst inzien, er zal door de crisis sterker worden gelet op kwaliteit, inzetbaarheid en toegevoegde waarde.

 • 13/03/2014 om 20:45
  Permalink

  @remco: tip: rapporteer en selecteer duidelijk op basis van de gevraagde competenties, dit selecteert op een gedegen manier. Bij de meeste competenties zullen midcareer kandidaten of nog meer ervaren werknemers, aantoonbaar beter scoren.

 • 13/03/2014 om 20:53
  Permalink

  @maria: die wetgeving rondom leeftijdsdiscriminatie is wat mij betreft typisch een voorbeeld van ‘de plank mis slaan’. Bedacht vanachter een bureau door NVP en overheid, zonder de praktijk erbij te betrekken. Diezelfde overheid die 50+ al subsidieert (?). De praktijk is dat men leeftijd niet als reden noemt maar een drogreden verzint. Klaar…, wetgeving gerespecteerd …. Beter is inderdaad een lobby, campagne en pakket aan maatregelen die kwaliteiten belichten. Dit kan tot herziene inzichten leiden. Dat ‘kneedbaar’ is wel eerlijk, maar wees ergens maar blij dat je niet bij die werkgever bent begonnen….. Hij was je niet waard.

 • 10/04/2014 om 13:24
  Permalink

  Dag Edwin,

  Ik ga het nog erger maken … In je laatste alinea schrijf je: “Je bent immers al een oudere vanaf 50 jaar volgens de Nederlandse Overheid…..” Aanvulling: Europees beleidsmatig ben je al een ‘oudere werknemer’ vanaf 40! Ik heb me ook laten vertellen dat je in de ICT-sector al oud bent vanaf 35! Vreselijke ‘feiten’ waarvan ik telkens weer rillingen over mijn rug krijg.

  Zelf werk ik uitsluitend voor en met 40+’ers en hoor veel verhalen over ‘vermeende’ leeftijdsdiscriminatie (uiteraard nooit expliciet, want men weet dat dat niet mag). Het enige wat ik mijn (soms hopeloze) 40+’ers (en nog meer 50+’ers) mee kan geven, is het volgende. Zorg dat je een goede ambassadeur bent van jouw leeftijdsgroep. Blijf inzetbaar, blijf nieuwe dingen leren. En vooral: vertrouw op jezelf en geef niet op.

  PS Ken je de theorie van Jan Baars (hoogleraar Universiteit voor Humanistiek)? Hij noemt dit de paradox van de steeds jongere oudere. We worden steeds ouder, moeten/mogen steeds langer doorwerken, maar de leeftijd waarop we als oudere worden gezien, daalt steeds. Qua denken en gevoel lopen we achter op de maatschappelijke realiteit. Boeiende materie.

 • 06/10/2014 om 20:07
  Permalink

  Sinds 1 december ben ik werkloos; toen was ik 48 jaar oud. Bij het UWV (een waardeloze instantie) werd mij verteld, dat het boven de 40 moeilijk wordt en dat ik, boven de 45, maar liefst 60 procent MINDER kans heb op het vinden van een baan. Ik dacht dat het wel zou meevallen en dat ik met een goede sollicitatiebrief en een goed CV een heel eind zou komen. Ik had 30 jaar gewerkt en kreeg dus 30 maanden WW, maar ik wilde zo snel mogelijk weer aan het werk. Die 30 maanden zijn inmiddels al lang voorbij, zodat ik moet leven van het inkomen van mijn vrouw. Heel fijn… Vooral omdat ze kanker heeft en niet lang meer te leven heeft. En dan? Onder een brug wonen?
  Ik heb meer dan 500 sollicitaties achter de rug, waarbij ik slechts 2 keer ben opgeroepen voor een gesprek. Banenbeurzen bezocht, stapels CV’s uitgedeeld (kost een vermogen aan papier), alles gedaan om aan een baan te komen. Vanaf de dag dat ik werkloos werd, ben ik fanatiek aan het zoeken naar een baan. En als ik dan de zoveelste afwijzing ontvang en het betreffende bedrijf opbel om te vragen naar de reden, krijg ik de standaard kletsverhalen te horen. Een andere kandidaat past beter in het profiel, de keus is gevallen op een andere sollicitant, enzovoort enzovoort. Een enkele keer krijg je de waarheid te horen: je bent te oud.
  Vergis u niet: leeftijdsdiscriminatie is aan de orde van de dag! Zelfs bij de overheid, die toch het goede voorbeeld zou moeten geven! Dus beste mijnheer Klomp, uw wereldvreemde verhaal wekt bij mij alleen maar irritatie. Ik hoop dat u zelf rond uw vijftigste jaar werkloos wordt en dan geen baan kunt vinden, ondanks bergen sollicitaties. Misschien zult u dan begrijpen, dat u nu makkelijk praten hebt. De realiteit is een stuk weerbarstiger. Tegenover elk zogenaamd succesverhaal staan duizenden langdurig werklozen zonder toekomstperspectief. Dankzij onze waardeloze overheid en de kortzichtige werkgevers die, hoe cynisch, vaak zelf boven de vijftig zijn. Ik houd mijn vaardigheden op peil, ik solliciteer me een slag in de rondte, maar het levert niets op. Hopelijk begrijpt u een beetje, dat uw soort verhaaltjes een extra schop tegen mijn edele delen zijn. En hopelijk begrijpt u, dat ik niet in luchtkastelen, sprookjes en fantasiebedenksels geloof. Dus mijnheer Klomp, houd alstublieft op om zeer werkwillige oudere werklozen nog verder de grond in te trappen. Wij, de oudere werklozen, mogen dagelijks de afwijzingen lezen en onszelf oppeppen om toch maar weer te gaan solliciteren. Tegen beter weten in. Met het zwaard van Damocles boven ons hoofd. Daarbij hebben wij uw vervormde blik op de realiteit niet nodig. Wij hebben BANEN nodig!!

 • 08/10/2014 om 20:31
  Permalink

  Geachte heer Boonstra,
  Ik snap uw frustraties, zeker gezien de thuissituatie is dit geen geringe uitdaging. Ik denk alleen niet dat ik de juiste persoon ben om deze frustraties op af te reageren… U noemt de blog een wereldvreemd verhaal en roept mij “alstublieft op om zeer werkwillige oudere werklozen nog verder de grond in te trappen.” Dit terwijl wij (gelukkig) bijna dagelijks ervaren, onder andere binnen mobiliteitstrajecten, dat 50+ ers ondanks de lastige markt nieuw werk vinden. De oudere werkloze draag ik juist een warm hart toe, zie de blog.
  Als uw score >500 sollicitaties/2 gesprekken bedraagt, denk ik dat het verstandig is uw methodiek eens te bezien of aan te passen. Mocht u mij nog serieus nemen: 10 tips voor een sollicitatiebrief: https://www.recruitingroundtable.nl/2014/02/12/korte-motivatiebrief-nieuwe-stijl/.
  Volg anders @DeMonsterCoach eens op Twitter en/of lees boeken en ervaringen van Aaltje Vincent.
  Succes en sterkte op het thuisfront.

 • 08/10/2014 om 20:52
  Permalink

  PS: voor de heer Boonstra: vanavond via de Twitter-accounts van @aaltjevincent, @DeMonsterCoach en @eaklomp diverse tips. Gericht netwerken is het devies!!

 • 29/10/2014 om 00:12
  Permalink

  Leeftijdsdiscriminatie bestaat en is niet te reguleren. Daar kun je leuke verhalen omheen verzinnen en reacties verzamelen van werkgevers die het tegengestelde beweren, maar het is gewoon niet aantoonbaar. Uw profiel past niet bij wat de opdrachtgever in gedachten heeft (?)
  Kortom, je mag raden waar de tekortkoming dan zit, maar als je toch aan alle functie-eisen voldoet….kom op zeg. Als een technicus industriële elektronica niet aan de bak komt terwijl werkgevers met droge ogen beweren dat ze geen technisch personeel kunnen krijgen is er dus iets anders goed mis. Aan mijn CV ligt het in ieder geval niet, die is door de molen geweest van experts en recruiters.Blijft dus alleen de leeftijd over.

 • 05/09/2015 om 00:24
  Permalink

  Ik ben 48 jaar en al een jaar werkloos en daarvoor ben ik nog eens drie jaar werkloos geweest. Ik heb 2 bachelor diploma’s, ben al 4 x in VDAB-jobbegeleiding geweest.
  Mijn CV is dik ok, mijn brieven zijn echt goed geschreven volgens deze experten.
  Ik solliciteer me suf, ben er mentaal eigenlijk dag en nacht mee bezig. Tja, wat kan je dan nog doen ? Een netwerk heb ik niet echt, “ons kent ons” is natuurlijk goud waard.
  Ik voel dat ik gewoon geen grip heb op de situatie, wat ik ook doe en meestal doe ik alles heel plichtsgetrouw en goed, het helpt gewoon niet. Ik voel steeds meer mee met andere kanslozen zoals allochtonen. Als je zelf gediscrimineerd wordt, begrijp je ook beter het gedrag van andere gediscrimineerden. Ik doe dus lustig verder terwijl ik eigenlijk elke dag een beetje kwader wordt. En ja, wie neemt er nu een lastige oude doos aan ?
  (eindelijk een terechte argumentatie)

 • 09/01/2016 om 09:31
  Permalink

  40+ ers, de generatie die de verantwoordelijkheid draagt voor de nieuwste generatie, dat zijn de jonge gezinnetjes die toch al in hun tropenjaren zitten, proberen hun leven gestructureerd te laten verlopen, net een familiewoning gekocht en dan nu al behandeld worden als 60+???? Dit is zo ziek! Iedereen zou een fictieve jonge leeftijd moeten gaan invoeren, zo krijgen we ze wel te pakken…. Anderzijds, wat als fabulously 40s zich eens met alle capaciteiten verenigt in een bedrijf voor de toekomst. Wij weten allen hoe het anders kan, we hebben geleerd, we zien waar dingen anders moeten….. Een grote corporatie waarin de winst gedeeld kan worden….. We moeten onze weg vinden!! Niet laten blokkeren!

 • 19/02/2016 om 16:34
  Permalink

  je kan wel ophouden met solliciteren na je 40 ste, kansloos bij huidig management nederland die alleen maar een ding willen, goedkoop, en zo jong mogelijk en veel papieren, maar 0,0 ervaring.
  Het is daarom niet raar dat het ene bedrijf na het andere omvalt en het failisement in gaat, door het zelfde wan beleid van die zelfde managers die in mijn ogen totaal geen kaas hebben gegeten van de realiteit en van het echte leven.
  Zelf ben ik 45 + en ondanks mijn ervaring van meer dan 30 jaar kom ik niet aan de bak, men staart zich blind op papieren maar kijkt niet naar de techinische kennis en inhoud op praktijk basis, men wil een match made in heaven hebben.
  Tevens vraagd men om een motivatie, kom op man dat is nu typisch een management idee wat zijn doel voor bij streefd, je haalt elleen maar leuke verhalen schijvende leugenaars binnen die een leugen vertellen in die zelfde motivatie, en als resultaat zie dus altijd die zelfde vacature terug komen na 3 maanden, als dat geen geld kost dan weet ik het ook niet meer.
  Schijnbaar snappen wij het niet, en krijg je als 40 + opmerkinggen als, te weinig ervaring, te veel ervaring, je woond te ver weg, je zit te lang thuis(alsof ik het fietsen ben verleerd), te laag geschoold, te hoog geschoold, te veel papieren, te weinig papieren, niet genoeg werkervaring, te veel werkervaring, je past niet in ons team, te critisch, te afwachtend, te mondig, geen toegevoegde waarde , te veel eigen mening, niet genoeg eigen mening, geen gevoel bij de werkgever, geen hart voor de zaak, niet proactief, te veel proactief te werk gaan, of nog erger te duur, te goedkoop, cv te groot, te klein, etc etc.
  Of nog erger als dat geen toppunt van zuinig is, wij zoeken mensen die willen werken met behoud van uitkering, dan mag je hierkomen werken in 24/7 ploegen dienst en standby, 40 u pw, ja je weet het wel is zelfs bij de wet verboden.
  Maar ja zolang er mensen zijn die het wel doen zullen werkgevers en management er mee weg komen, en zal er inhoudelijk niets veranderen in de huidige slecht gemanaged bedrijven die de bedrijven regel recht naar een faillicement laten afstomen in volle vaard.
  Bedrijvend nederland hou op met klagen dat je geen geschikt personeel kunt vinden, je eigen managemnt is nu juist het probleem, die alleen voor korte termijn winst gaat en niet kijkt naar de langere termijn.
  Overigens heb ik management gehad op de universiteit, maar dit is mij nog nooit geleerd, en schijnbaar heb ik dat grone standaard antwoorden boekje nooit gelezen.
  Managers nederland kijk je zelf eens in de spiegel aan en denk eens na voordat je iemand van 40+ laat gaan, het is waarschijnlijk nu juist die zelfde persoon die volgens jouw gedachte niet in het bedrijf thuis hoord om welke reden dan ook, kan nu juist die gene zijn waar je al die jaren om hebt gezocht, maar ja als je geld en een bedrijf wilt vernietigen ga je gang, maar hou op met klagen, jullie zijn een probleem aan het worden in nederland.
  Een zwaar probleem dat niet alleen de locale economie maar ook landelijke economie de afgrond in stampt door jullie kort zichtigheid.
  Je kan het tij nog keren, maar dan moet je eerst dat thee kopje van je leeg gooien, dat overstroomd met eigen belang en ideen die antiproductief zijn voor welk bedrijf dan ook.
  Kijk om je heen wat die denkwijze heeft voortgebracht tot nu toe, kijk in je regio wat voor resultaat het heeft opgeleverd, door jullie management nederland, jullie werken antiproductief en zijn kort termijn denkers die niet wil inzien wat ee ander je verteld over je gedrag.
  denk eens na en laat je vooroordelen varen, kijk niet naar een motivaite, is in vele gevallen een klinklare leugen, dat blijkt wel na 3 maanden als de persoon ineens niet geschikt blijkt te zijn, hoevaak stoot je als managers je hoofd 3 maal is schijnbaar niet genoeg, aen als je meer dan 3 maal je hoofd stoot dan ben je totaal niet geschikt als manager en moet je opstappen, of je denkwijze gaan omzetten naar een productieve houding en denk wijze.
  denk maar eens over na, je zal versteld zijn hoe vaak je geld en tijd hebt lopen verspillen in de afgelopen jaren.

 • 20/02/2017 om 12:31
  Permalink

  Met jouw levensduur heb je een schat aan ervaring opgebouwd! Ervaring waar jongere werknemers niet aan kunnen tippen. Jij weet wat werkt en hoe het werkt. Je hebt ook gezien wat niet werkt. En je begrijpt waarom het niet werkt. Met jou ervaring help je werkgevers om kostbare fouten te voorkomen. Je helpt je werkgever door hem niet opnieuw het wiel uit te laten vinden.

 • 20/10/2023 om 14:12
  Permalink

  Anno 2023: er is nog steeds niks veranderd, aan de houding van de meeste werkgevers. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt. Ben zelf 55+ en al bijna 3 jaar op zoek naar werk, dat enigszins aansluit, op mijn cv en achtergrond. Als je al een gesprek krijgt, word je al snel geconfronteerd, met een minachtende blik en een flinke mate aan desinteresse. Vaak onbeschoft behandeld. Steeds meer gaat de voorkeur uit, naar scholieren, werkstudenten, schoolverlaters, trainees en goedkope stagiaires. Of vrijwilligers natuurlijk. Mijn verdere ervaring is, dat er vaak al iemand is aangenomen, voordat de vacature wordt geplaatst. En veel vacatures bestaan niet eens, de zogenaamde spookvacatures. O ja, ik heb een achtergrond in (financiële) administratie, ICT, digitalisering, elektronica, online content en mantelzorg. Inclusief relevante diploma’s en certificaten. Ben er intussen helemaal klaar mee. Geef me maar € 100.000, dan ben ik in no-time weg, uit dit neoliberale uitbuitland… Met een overhead aan leeftijdsdiscriminatie, managers en (incompetente) jonge recruiters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.