Recruiters zijn net mensen (88): Heeft een cv toelichting nodig?

De cv en haar toelichting. Onlosmakelijk aan elkaar verbonden, maar ook wenselijk? Vergelijkbaar met de kip en het ei. Wat was er eerst? De vraag om een toelichting of de kandidaat die een toelichting met het cv stuurde?

Allerlei vormen komen voor. Cv’s met een losse toelichting. Cv’s met een toelichting erin verwerkt. Cv’s met een profielschets die de vorm hebben van een toelichting. Vacatures met de vraag om een toelichting. Procedures waarin een motivatiebrief wordt geëist. Aan het begin van een procedure. Na een eerste kennismaking. Zelfs varianten waarbij een motivatie gegeven moet worden bij een assessment. Het bestaat allemaal.

Belangrijker dan de vraag of een toelichting op het cv een verzoek dan wel toevoeging is, is de vraag of het een doel dient? Wordt er iets mee gedaan? Iedereen zal hier vast een mening over hebben. Daarom gaan we dit onderzoeken. Doe jij mee?

button

Onderzoek: Heeft een cv toelichting nodig?

In dit onderzoek wordt de mening van de recruiter, maar natuurlijk ook die van de kandidaat gevraagd. Het doel is helderheid te krijgen in wat een recruiter wil en welk gevoel de kandidaat krijgt.

De onderzoeksvragen zijn:

Voor de recruiter:
Lees jij (als recruiter) naast het cv ook de toelichting?
Adviseer jij (als recruiter) sollicitanten om naast het cv een toelichting te sturen?

Voor de kandidaat:
Stuur jij (als kandidaat) naast het cv ook een toelichting?
Heb jij (als kandidaat) het gevoel/idee dat jouw toelichting wordt gelezen?

Het onderzoek zal tot 7 oktober open blijven. De resultaten worden in week 42 gepubliceerd. Heeft een cv toelichting nodig? Ieder mens zal wel een idee hebben, toch? En recruiters? Het zijn net mensen.

button

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

7 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (88): Heeft een cv toelichting nodig?

 • 09/09/2014 om 09:01
  Permalink

  Ik heb je onderzoek ingevuld! Een motivatiebrief lees ik eigenlijk nooit maar toch zal ik een sollicitant aanraden om altijd een begeleidend schrijven mee te sturen omdat ik weet dat veel P&O’ers dit als selectieinstrument gebruiken (waar ik me over blijf verbazen overigens, lees Selection on motivation letters is a bad old habit)

 • 09/09/2014 om 15:28
  Permalink

  Ik ben benieuwd naar de uitkomsten van dit onderzoek. Vaak spreekt een cv voor zich maar ik denk dat het meesturen van een toelichting zeker van waarde kan zijn. Soms is een functieomschrijving simpelweg niet voldoende.

 • 10/09/2014 om 12:12
  Permalink

  Als sollicitatiecoach adviseer ik mijn cliënten een cv te maken waarin snel duidelijk is waarom jij degene bent die men moet hebben voor deze baan of opdracht. Een sneak preview! En behoeft dus geen toelichting.
  Echter, brief wel toevoegen omdat dat dat verwacht wordt en zoals Jacco al opmerkte: er zijn nog P & O ers die de brief als selectieinstrument gebruiken. En: als het om een functies gaat waarvoor schrijftalent gevraagd wordt.
  Succes met het onderzoek!

 • 11/09/2014 om 11:07
  Permalink

  Een CV is een beknopte levensloop. Daar hoort naar mijn idee geen persoons- of karakterbeschrijving bij. Deze kan dan naast de motivatie in een toelichting worden geplaatst.

 • 12/09/2014 om 14:50
  Permalink

  Ik merk dat het heel lastig is om een “juist” CV mee te sturen met een sollicitatie. De één wil een uitgebreid CV de ander een beknopte, weer een ander een opvallende… Ik wil alleen maar aan het werk en mijn CV vertelt alleen maar mijn werkgeschiedenis. Maar helaas ook mijn leeftijd en waar ik geen moeite mee heb, schrikt potentiële werkgevers dus schijnbaar af….

 • 16/09/2014 om 14:52
  Permalink

  Ik vind een motivatiebrief naast een (op maat gemaakt) CV (vaak) wel erg belangrijk. Ik adviseer een kandidaat ook altijd om in de brief heel duidelijk aan te geven:
  1. waarom de functie jou aanspreekt, bij jou past, aansluit op je ervaringen, of juist een logische stap is in jouw carrière. Verwijs hierbij bij voorkeur naar ervaringen in je CV, die je in de brief wat verder kunt uitlichten.
  2. Daarnaast dien je wat mij betreft in je motivatiebrief ook duidelijk aan te geven waarom het bedrijf jou aanspreekt. Heeft het bedrijf bijvoorbeeld een focus op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), zet dan in je brief dat je ook thuis zonnepanelen op het dak hebt liggen, je tuinafval composteert en je afval goed gescheiden aanlevert.Of gewoon omdat het bedrijf lekker dichtbij is, het werken bij een klein bedrijf jou aanspreekt (of juist niet), etc…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.