Zwarte Piet: de moeilijkste functie van Nederland, ook voor recruiters

Of het nou komt doordat het Herfstvakantie was of niet, de meest besproken baan de afgelopen week was die van Zwarte Piet. En, het is inmiddels de moeilijkste baan van Nederland geworden, ook voor recruiters.

De functie zelf

Is vrij onduidelijk en vaag. Naar men vermoedt zitten er heel wat logistieke aspecten in er moeten immers veel cadeautjes vervoerd worden. Lichamelijk vrij zwaar, met belachelijke werktijden. Acrobaatervaring is aanbevelenswaardig en kindvriendelijkheid een must. Het verzamelen van informatie over kinderen hoort ook bij de werkzaamheden. Of er daadwerkelijk door schoorstenen gekropen moet worden is onbekend.

Werktijden en werklocatie

Een moeilijk punt. Er is duidelijk sprake van een aantal piek-weken eind november en begin december. Over de gemaakte overuren is niets onbekend, Naar het schijnt vinden de werkzaamheden in deze piekperiode in Nederland plaats, en verblijft Zwarte Piet de rest van het jaar in Spanje. Maar wat daar dan precies gebeurt is onduidelijk. Wel weet St. Nicolaas of kinderen lief en stout zijn geweest dus vermoedelijk inlichtingenwerk a la NSA.

Plek in de organisatie

Je werkt in een groot team van zwarte Pieten, zelfsturend. Je rapporteert aan de Hoofdpiet en/of aan St. Nicolaas.

Toekomstperspectief

Het is een platte organisatie met dus alleen een Hoofdpiet. Verder lijkt het erop dat er ruime doorgroeimogelijkheden zijn, je als het ware je eigen functie kunt creëren. Er zijn allerlei Pietenspecialisaties mogelijk.

Arbeidsvoorwaarden

Naar ik vermoed is dit vrij mager, alleen kost en inwoning. Dit neigt naar slavernij natuurlijk maar dat is verboden. Net als schimmige ZZP-constructies want er is duidelijk sprake van een gezagverhouding en er is maar een opdrachtgever. Er is wel sprake van bedrijfskleding en iets van collectief vervoer per boot lijkt geregeld. Vrijwilligerswerk met een onkostenvergoeding dus. Door veel organisaties wordt dit tegenwoordig een stageplek genoemd. Wellicht wijst de benaming “Zwart” op onderhandse cash-vergoedingen. Naar ik vermoed is dit vrij mager, alleen kost en inwoning. Dit neigt naar slavernij natuurlijk maar dat is verboden. Net als schimmige ZZP-constructies want er is duidelijk sprake van een gezagverhouding en er is maar een opdrachtgever. Er is wel sprake van bedrijfskleding en iets van collectief vervoer per boot lijkt geregeld. Vrijwilligerswerk met een onkostenvergoeding dus. Door veel organisaties wordt dit tegenwoordig een stageplek genoemd. Wellicht wijst de benaming “Zwart” op onderhandse cash-vergoedingen.

Het profiel

Het heeft niet zoveel zin om opleidings- of er ervaringseisen te formuleren. Er is geen Pietenschool en iemand weghalen bij de concurrent kan niet. Wel kunnen enige competenties worden geformuleerd.

De vacaturetekst

Een lastige. Er moet natuurlijk wel M/V in vermeld worden. Maar we mogen niet selecteren op uiterlijke kenmerken of ras. Wel kunnen we wellicht vermelden dat “kandidaten uit etnische minderheden aangemoedigd worden te solliciteren”. En omdat we eigenlijk heel weinig te bieden hebben op het gebied van arbeidsvoorwaarden en zekerheid lijkt het erop dat we in de vacaturetekst toch vooral wat vaagheden moeten formuleren. Iets als “we zijn op zoek naar gepassioneerde en gedreven logistieke medewerkers voor wie met kinderen werken een roeping is”. Oppassen hier want teveel passie met kinderen is weer gevaarlijk.

Dit was zo’n beetje de informatie over de functie. Een weinig populaire baan met beroerde condities en een onduidelijk functieprofiel. Een vaker voorkomende uitdaging voor recruiters, dus aan de slag!

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

2 gedachten over “Zwarte Piet: de moeilijkste functie van Nederland, ook voor recruiters

 • 29/10/2013 om 13:09
  Permalink

  Leuk blog.

  Twee jaar geleden schreef ik al een vacaturetekst voor Piet. Mijn vacaturetekst geeft antwoord op veel van je vragen: Zie http://www.voorvacaturetekst.nl/vacature-piet/ Inclusief een neutrale functienaam waar alle Pieten (Zwarte Piet, MuziekPiet, DansPiet) in één hokje gestopt worden om discriminatie te voorkomen.

 • 29/10/2013 om 16:36
  Permalink

  Hoi Nicol,
  Bedankt voor je reaktie. En inderdaad jouw vacaturetekst geeft een aantal antwoorden, al vraag ik me natuurlijk wel af hoe je aan die kennis komt….Heb je de vacature-eigenaar zelf gesproken destijds?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.