Zinloos

Wat is je mening geven toch zinloos. Ongelofelijk hoeveel mensen blogs gebruiken om onder het mom van een eigen mening, te demonstreren over hoe weinig benul ze eigenlijk beschikken.

Misschien is het best een aardig idee om eens een psychologische test te ontwikkelen, waar je volautomatisch iemands blogartikelen en antwoorden kunt inladen. Even schudden en ik heb een pracht van een blauwdruk van iemands persoonlijkheid.

Dan maken we een aantal mooie avatars, die uitbeelden of we met een neuroot te maken hebben, een azijnpisser, iemand die koste wat kost gelijk moet hebben. Met een subtypering voor mensen die netjes schrijven, schelden, niet in staat zijn voltooide tijd en tegenwoordige tijd uit elkaar te houden, chronisch een mening ventileren die echt totaal kant noch wal raakt, altijd tégen zijn, ongeacht het onderwerp, of het altijd met iedereen eens zijn. De “personal brander”, de “sluikreclame cowboy”, de “consultant”. Laat dat soort typeringen los op een enneagram of een MBTI en je kunt zien of de ander naar believen stommer is dan jijzelf. Of een net zo gebrekkig denk- of schrijfpatroon heeft als jij.

Volgens mij is dat een gat in de markt. Je zou dan een kwaliteitsmerk kunnen maken voor een blog “Bevat minder dan 10% mongolen”, of een waarschuwing zoals op een pakje sigaretten: “Teveel lezen op dit blog geeft u de indruk dat het normaal is om achterlijk te zijn. Het werkt verslavend. Begin er niet aan”. Dan zouden we sommige blogs ook echt kunnen gaan verbieden: “Dit blog is geblokkeerd, omdat het aanzet tot huiselijk geweld en roekeloos gedrag in het verkeer”.

Natuurlijk willen we dan ook een automatische blokkering van iemands IP, wanneer die niet aan het gewenste psychologisch profiel voldoet.

Gastblogger

Gastblogger

Onder deze gastblogaccount schrijven auteurs die geen blogger zijn van Recruiting Roundtable over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Heb jij een blog die je wilt delen, of wil je graag blogger worden, stuur dan een tweet (@jaccov) of mail naar Jacco Valkenburg.

Gastblogger has 51 posts and counting. See all posts by Gastblogger

3 gedachten over “Zinloos

 • 05/10/2009 om 13:03
  Permalink

  Beste gastblogger,

  Ik begrijp wat je bedoelt. Er is een relatief groot aantal blogs die ik volg om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen het vakgebied en de markt. De stereotypen die je noemt kan ik bijna herleiden naar individuen. De blogs van die personen volg ik dan ook voor de feitelijke informatie die daarin genoemd wordt, en niet zozeer voor de mening van de schrijver. Die visie is vaak voorspelbaar wat vorm en inhoud betreft. Ik begrijp niet dat sommige bloggers zich zo in de kaart laten kijken. Het doel is toch juist om contacten te leggen, je netwerk uit te breiden en uiteindelijk “handel” binnen te halen? Voor mij is het voor een toekomstige samenwerking belangrijk of de persoon deskundig, kritisch, evenwichtig en prettig in de omgang is. Veel blogposts zijn in dat aspect niet bepaald een visitekaartje.
  Ben trouwens wel benieuwd wie onder het pseudoniem “Gastblogger” schuil gaat. Deze post is ook niet heel subtiel opgesteld 😉

 • 05/10/2009 om 22:03
  Permalink

  @Tom
  Ik heb al eerdere posts op dit blog geplaatst. Waaronder “personal branding, neen dank u”. Als je die leest, zul je begrijpen waarom ik besloten heb mijn naam niet prijs te geven. Ook in dit soort stukjes zal ik nooit op de persoon spelen. Als je in de typering iemand herkent, is dat natuurlijk geheel voor eigen rekening 🙂

 • 08/10/2009 om 11:11
  Permalink

  Beste gastblogger,

  Sta je open voor de mogelijkheid om een polletje aan deze post te verbinden waarmee we kunnen stemmen wie je irl bent? Heb een redelijk vermoeden (waarschijnlijk gaat mijn telefoon zo) wie de STIG van recruitingroundtable is….

  Hoor het graag
  Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.