Wat is je arbeidsmarktwaarde? Bereken het voor jezelf of sociale plannen

De gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan in een arbeidsmarkt in evenwicht bedraagt 3,5 maanden. In de huidige markt is deze 6 maanden. Met de introductie van de website mijnarbeidsmarktwaarde.nl, is het vanaf nu voor iedereen mogelijk om zijn eigen waarde en kansen op de arbeidsmarkt te berekenen. De tool staat verder stil bij kansvergroters, effectief zoekgedrag, iemands perspectief en de transparantie van de arbeidsmarkt. Het arbeidsmarkt uittreksel geeft inzage in de kans op werk, arbeidsmarktperspectief, de verwachte werkloosheidsduur, arbeidsmarkttransparantie en de effectiviteit van iemands baan zoekgedrag.

Werkloosheid en leeftijd sterk bepalend voor arbeidsmarktwaarde

De waarde blijkt sterk afhankelijk te zijn van iemands huidige arbeidsmarktpositie. De gemiddelde zoekduur naar een baan vanuit een werk-naar-werk situatie is vele malen korter dan vanuit een situatie van werkloosheid. Heb je bijvoorbeeld een logistieke baan op MBO-niveau (42 jaar in Noord-Brabant) en ga je vanuit een vaste baan een nieuwe baan zoeken, dan heb je deze gemiddeld in 5 maanden. Hetzelfde profiel, maar 1 jaar werkloos, zal gemiddeld 17 maanden moeten zoeken (bijna 3,5 keer zo lang). Een leeftijd boven de 42 jaar begint negatieve invloed te hebben op de zoekduur. Vanaf 50 jaar is de gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan 8,4 maand.
In het uittreksel over je kansen op de arbeidsmarkt, krijg je ondermeer inzage in het effect van de volgende kansvergroters:

  • De mate van reisbereidheid.
  • Verhuisbereidheid.
  • Mate van salarisconcessies.
  • De effectiviteit van uw baan zoekgedrag.
  • Effect van scholingsbereidheid.
  • Perspectief in uw beroepsgroep.

Actuele arbeidsmarktwaarde

De kans van iemand op de arbeidsmarkt is een resultante van vraag en aanbod. Bij de berekening van iemands arbeidsmarktwaarde wordt gebruik gemaakt van het actuele vacature-aanbod (bron: jobfeed). Deze gegevens worden gekoppeld aan het aantal baanzoekers in dat arbeidsmarktsegment (bron: Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek, AGO). Niet eerder bestond er een instrument om beide getallen actueel aan elkaar te koppelen. Als resultante kan iemand zijn/haar arbeidsmarktwaarde berekenen. Door verbanden te leggen met data en onderzoeken van onder andere het AGO, CBS en UWV zijn verdere verdiepingen gemaakt zodat mensen heel concreet voor zichzelf een arbeidsmarktuittreksel kunnen uitdraaien en werkgevers eenvoudig de waarde van een sociaal plan kunnen uitrekenen. Wat kost het bijvoorbeeld om 1.400 mensen van werk-naar-werk te brengen?

Via mijnarbeidsmarktwaarde.nl krijgt men inzage in:

  • Het arbeidsmarktperspectief van een beroepsgroep
  • Hoe lang men erover zou doen om een baan te vinden (werk-naar-werk duur)
  • De transparantie van de arbeidsmarkt
  • Het meest effectieve baan zoekgedrag

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.