Stand van de Nederlandse arbeidsmarkt – Q3 2014 vacatures

Jobfeed heeft opnieuw de Q3 -2014 analyse gepubliceerd over de Nederlandse online vacaturemarkt. Deze index is gebaseerd op meer dan 1,7 miljoen vacatureplaatsingen (waarvan ruim 335.000 unieke vacatures na ontdubbeling), gepubliceerd in het derde kwartaal van 2014 in Nederland en verzameld door Jobfeed. Jobfeed is de Big Data Analytics tool van Textkernel die alle online vacatures in Nederland verzamelt en categoriseert in een doorzoekbare database.

De belangrijkste bevindingen van het derde kwartaal 2014 zijn:

  • Aantal vacatures stijgt, werklozen per vacature neemt af tot 5,7
  • Aandeel vacatures in Handel neemt toe met 2.1%
  • Grootste werkgelegenheid in Zuid-Holland ondanks afname
  • Top 5 beroepsklassen onveranderd

Stijging van 21,2% vacatures in Q3 2014

Het aantal vacatures gepubliceerd online dit kwartaal is toegenomen met 21,2% vergeleken met een jaar geleden (Q3 2013), blijkt uit cijfers van Jobfeed. Hoewel het aantal vacatures 3,1% minder is dan Q2 2014, is het vacaturevolume in het derde kwartaal dit jaar op het hoogst sinds voor 2010.

5,7 werklozen per vacature
De werkloosheidscijfers die het CBS vandaag vandaag heeft gepubliceerd, tonen dat in september 2014 er 8% minder werklozen geregistreerd waren dan in 2013. Jobfeed publiceert de spanningsgraadmeter*, een maandelijkse ratio van het aantal werklozen per ontdubbelde online vacature. In september 2014 staat de graadmeter op 5,7 terwijl er vorig jaar september nog 7,7 werkzoekenden zonder baan per vacature waren.

Spanningsgraadmeter-aantal-werklozen-per-vacature

Handel stijgt terwijl IT daalt

De sector Handel blijft met een stijging in marktaandeel over de afgelopen twee jaren, de grootste werkgever in Nederland. Handel heeft nu 22,4% van alle online vacatures in Nederland. Dat is bijna 10% meer dan de nummer twee, Zorg. Waar de zorgsector in Q3 2012 nog 18% van alle vacatures had, is dat in 2014 afgenomen tot 13%. Een andere daler is de ICT-sector, dat zijn marktaandeel met 1,4% ten opzichte van vorig kwartaal, ziet krimpen naar het niveau van 2012.

VACATURES-PER-BRANCHE 2014

Grootste werkgelegenheid in Zuid-Holland, ondanks afname

De meeste vacatures komen voor in de provincie Zuid-Holland, die 21,2% van alle online vacatures in Q3 had. Dit ondanks een daling van 1,3% ten opzichte van het jaar ervoor. Gelderland heeft zijn marktaandeel vergroot met 0,4% tot 10% van alle online vacatures in Nederland.

Vacatures-per-provincie 2014

Top 5 beroepskassen onveranderd

De top 5 beroepsklassen is vrijwel onveranderd. IT blijft aanvoerder van de lijst met 13,4% van alle online vacatures geplaatst in Q3 2014. Dit is een daling van 0,6% ten opzichte van Q3 2013, maar is 0,1% meer dan vorig kwartaal. Zorg daalt ook met 0,6% ten opzichte van vorig jaar tot 6,7% marktaandeel. Het groeit daarmee wel 0,2 procentpunt ten opzichte van afgelopen kwartaal.

VACATURES-PER-BEROEPSKLASSE 2014

Tip: Deze index is ook beschikbaar voor de Duitse en Franse markt.

Methode en bronvermelding
De cijfers zijn afkomstig van Jobfeed, de bron voor vacaturemarktinformatie van Textkernel, die alle online vacatures verzamelt, categoriseert en doorzoekbaar maakt. Elk kwartaal zal Jobfeed de laatste statistieken over de online vacaturemarkt publiceren. Voor deze analyse zijn 1,7 miljoen vacatures, geplaatst in de periode 1 juli t/m 30 september 2014, geanalyseerd, gecategoriseerd en ontdubbeld. Hiervan zijn 308.000 unieke vacatures, exclusief stages, bijbanen, vrijwilligerswerk en franchises overgebleven, waarop de analyses zijn uitgevoerd.

* De spanningsgraadmeter is een maandelijkse ratio van het aantal werklozen per ontdubbelde online vacature. Vanaf deze editie worden de niet-seizoensgecorrigeerde werkloosheidscijfers van het CBS gebruikt en afgezet tegen het aantal ontdubbelde vacatures uit Jobfeed exclusief stages, bijbanen, franchises en vrijwilligerswerk.

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.