HR en Recruitment: wat vindt u nou eigenlijk van de Nederlandse arbeidsmarkt?

De afgelopen weken is er weer veel geroepen over de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat varieert van het verlagen van de kosten van arbeid, miljoenen banen die verdwijnen door robotisering, Roemenen die weer vertrekken tot aan het wel of niet verdwijnen van banen in de zorg. Wat mij opvalt en tegelijkertijd zorgen baart is dat we van HR en Recruitment helemaal niets horen.

Politieke partijen, vakbonden en werkgeversorganisaties rollen over elkaar heen bij het ventileren van meningen en het weer tegenspreken van andermans meningen. Maar HR en recruitment is stil. De belangrijkste oorzaak hiervan is denk ik dat men simpelweg geen probleem ervaart. Daar waar de politiek zich zorgen maakt over de te hoge werkeloosheid en de maatschappelijke gevolgen hiervan hoor je HR en recruitment pas over problemen als ze niet de juiste mensen kunnen vinden. En dat is, op een paar beroepsgroepen na, niet aan de orde. De arbeidsmarkt werkt goed, want voor vrijwel alle functies hebben we nog een overvloed aan sollicitanten. Hoezo probleem?

Om succesvol te kunnen opereren op de toekomstige arbeidsmarkt heeft een organisatie voldoende HR kwaliteit nodig. Dit betekent niet alleen operationele slagkracht maar ook een lange termijnvisie en plannen. Komen er wel nieuwe problemen op ons af en wat kunnen we daar nu al aan gaan doen? Zien we bijvoorbeeld het aantal schaarse beroepsgroepen groeien en wat betekent de structurele vergrijzing voor ons?

Vanuit deze visie zou je dus ook mogen verwachten dat HR en recruitment zich laten horen is de discussies over de Nederlandse arbeidsmarkt. En niet alleen omdat het te belangrijk is om aan politici over te laten. Maar vooral om in de toekomst succesvol te kunnen blijven. Zijn die arbeidskosten nu echt een probleem of geldt dat vooral voor de oudere werknemers? En kunnen er banenplannen bedacht worden die wel werken doordat ze helpen een toekomstig probleem van werkgevers op te lossen?

Het zou zo kunnen zijn dat de HR-managers echt vooral intern gericht zijn en dat recruitment zich daadwerkelijk alleen in de in te vullen vacatures is geïnteresseerd. Eerlijk gezegd geloof ik dat niet. Het zijn goed opgeleide en sociaalbewogen medewerkers die middenin de arbeidsmarkt staan en dagelijks merken hoe deze functioneert. Bovendien hebben ze een idee over de nabije toekomst. Ik hoop van harte dat we niet stilletjes ons werk blijven doen maar meepraten over de Nederlandse arbeidsmarkt, want wie heeft daar nu meer verstand van dan wij? Dus, HR en Recruitment: laat je horen !!!

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

2 gedachten over “HR en Recruitment: wat vindt u nou eigenlijk van de Nederlandse arbeidsmarkt?

 • 20/10/2014 om 08:09
  Permalink

  Goedendag,
  Na vele trainingen te hebben gehad en cv bijgesteld te hebben op verzoek ( via uwv ) solliciteer ik op alles waar ik ook maar enig ervaring mee heb. Ze mogen het natuurlijk niet zeggen dat mijn leeftijd ” het probleem ” is maar de meeste werkgevers waar ik een reactie van krijg, na een sollicitatie sturen een mail, waarin staat dat mijn cv ( of ikzelf ) niet aansluit bij het door hen gezochte profiel. Vanaf 2008 heb ik veel tijdelijke banen gehad via uitzendbureaus en als invaller bij langdurig ziekteverzuim van werknemers.
  Om werk te vinden in Leiden is moelijk, vandaar dat ik vaak bij uitzendbureaus heb gewerkt, maar ik ben echter wel bereid te reizen voor een baan. Ik ben inmiddels 58 jaar en heb eigenlijk ( na honderden sollicitaties) de moed opgegeven. Want men wil niet meer in mij investeren en dat terwijl ik nog tot mijn 67e zou moeten werken. Misscien heeft u nog tips? Maar ik vind het schandalig dat je op een getal ( je leeftijd ) word afgewezen.

 • 20/10/2014 om 08:23
  Permalink

  @Baukje Je zegt dat je “op alles waar ik ook maar enig ervaring mee heb” solliciteert. Dat je dan honderden afwijzingen krijgt verbaast me dan niet, anderen zijn simpelweg op papier beter passend, en heeft niets met je leeftijd te maken.

  Mijn tip: focus op banen die echt passend zijn. Lees ook eens mijn artikel “Top 10 van veelgemaakte fouten in het cv en motivatiebrief“. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.