Zelfinzicht: lees je eigen gebruiksaanwijzing eens

Het vergroten van zelfinzicht heeft alleen maar voordelen. Mensen krijgen een beter beeld van het eigen functioneren en ontwikkelpotentieel. Recruiters zien sneller welke kandidaten geschikt zijn voor een bepaalde functie en kunnen zo de juiste mensen op de juiste plek krijgen. Dit inzicht heeft als gevolg dat er effectiever wordt samengewerkt binnen teams. Maar hoe ontwikkel je dat zelfinzicht?

Denk ook eens aan jezelf!

Een groot deel van de mensen gaat er eens goed voor zitten alvorens ze een nieuwe telefoon aanschaffen. Niet zo verwonderlijk, want voor zowel persoonlijk als professioneel gebruik wordt het apparaat als onmisbaar gezien. Verstandig dus om de plussen en minnen op papier te zetten. Alle aspecten – het design, de processor en de camera – worden zorgvuldig afgewogen.

Gek genoeg zijn we ons een stuk minder bewust van onze belangrijkste ‘toolkit’: onze persoonlijke eigenschappen en vaardigheden. Natuurlijk lopen we wel eens ergens tegenaan en leren we door de jaren heen wel iets over onszelf. Maar een keer goed onze sterktes en zwaktes formuleren, onze drijfveren en mogelijkheden onderzoeken, veel mensen doen dat nagenoeg nooit. En gemiste kans, voor henzelf maar ook voor de werkgever of recruiter die op zoek is naar een specifiek profiel.

De toegevoegde waarde van zelfinzicht
Zeker in een tijd waarin we steeds meer verantwoordelijkheden delegeren aan teams en medewerkers is dat belangrijk. Zelfinzicht helpt mensen om hun eigen gedrag beter te begrijpen. Mensen die hun eigen ‘gebruiksaanwijzing’ beter hebben gelezen, halen veel meer uit zichzelf en zijn vele malen effectiever. Het is een eerste stap op weg naar gerichte verbetering en verdere persoonlijke ontwikkeling. Daarmee is zelfinzicht ook cruciaal om teams samen te stellen waarvan de leden elkaar aanvullen en versterken. Zodat we een mooie balans creëren waarin iedereen een eigen rol herkent en die ook prettig én effectief kan invullen.

Door zelfinzicht zijn we in staat dieper te graven dan enkel kennis en vaardigheden. Mensen leren hun persoonlijke waarden en diepere drijfveren beter doorgronden. Zodat ze niet slechts weten wat ze kunnen, maar ook waarheen ze zich kunnen ontwikkelen.

Meer zelfinzicht?

Maar hoe vergroot je dit zelfinzicht? Een vraag voor individuele professionals, maar ook voor recruiters en managers. Hoe organiseer je een proces waarin men nadenkt over belangrijke vragen als ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik?’ en ‘Wat kan ik?’ en elkaar hier feedback over durft te geven, zonder dat dit als té intensief of confronterend ervaren wordt? Vaak zit dit in de juiste combinatie van een persoonlijke aanpak – coaching, vragenlijsten en adviesgesprekken – met objectieve meetinstrumenten.

Diddo van Zand

Oprichter van Ixly met de missie "Creating happy companies for the future" ofwel het leveren van slimme, datagedreven HR-oplossingen. Als psycholoog en bedrijfskundige wil hij mensen helpen geluk te ervaren in hun werk.

Diddo van Zand has 4 posts and counting. See all posts by Diddo van Zand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.