Recruiters zijn net mensen (86) Wanneer start de functieprofielvergrijzing?

Naast ontgroening is er in Nederland ook sprak van vergrijzing. Vanaf 2013 zal het aantal ouderen versneld toenemen. Volgens de CBS Bevolkingsprognose zal het aantal 65-plussers toenemen van 2,7 miljoen in 2012 tot een hoogtepunt van 4,7 miljoen in 2041. De komende decennia zal de grijze druk sterk toenemen; van 27% in 2012 naar 51% in 2040.

De grijze druk geeft de verhouding aan tussen het aantal 65-plussers en de potentiële beroepsbevolking (20-64-jarigen). In 2012 zijn er nog vier potentieel werkenden op elke oudere, in 2040 is dit afgenomen naar twee potentieel werkenden voor iedere 65-plusser. Na 2040 blijft de grijze druk stabiel. Stijgt de pensioenleeftijd tot 67 jaar in 2040, dan is de grijze druk naar verwachting 45% in plaats van 51% (2,2 in plaats van 2 werkenden per oudere) (bron: Nationaalkompas).

Het aantal werkenden neemt af. Een belangrijk punt is of deze groep groot genoeg is voor de (toekomstige) vraag naar arbeid? Als we er vanuit gaan dat onze economie op peil blijft.
Als de pensioenleeftijd naar 67 gaat, daalt de grijze druk. Over een aantal jaar zal het niet vreemd zijn dat de 50+-er en zelfs 60+-er massaal op de arbeidsmarkt is. En dus solliciteert. Maar waarop?

In het huidige arbeidsklimaat solliciteren werkzoekenden overal op. Juniors op Senior posities en Professionals gaan voor startfuncties. Iets wat inherent is aan de arbeidsmarkt. Veel aanbod en weinig vraag. Werkzoekende doen concessies.

Hoe ziet dit eruit over 5 of 10 jaar? Als de economie eenmaal is aangetrokken en bedrijven personeel nodig hebben. Hoe benader je dan de 50 en 60+-er? Leeftijdsdiscriminatie is verboden. Dit wordt wel omzeild door bv een functie Junior te noemen. Krijgen we dan naast de Junior en Senior ook een Nestorfunctie?

Voor een van onze klanten zoek ik een Nestor Account Manager! Klinkt vreemd. Al het nieuwe schrikt eerst af voordat het geaccepteerd wordt. Ieder mens weet dat. En recruiters? Dat zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

10 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (86) Wanneer start de functieprofielvergrijzing?

  • 13/08/2014 om 21:15
    Permalink

    Wat ik altijd zo eigenaardig vindt, is het feit dat 45+ als ‘oud’ worden gezien.

    15 jaar geleden solliciteerde eens iemand van 47 bij de organisatie waar ik toen werkte. “Vind je haar niet te oud als collega?”, werd mij gevraagd (toen was ik 33). Ik vroeg de vragensteller hoe oud ie zelf was: 48. “Moet ik jou dan ook als ’te oud’ aanmerken?”, was mijn wedervraag.

    Even rekenen: ik heb gestudeerd en betrad op mijn 24e de arbeidsmarkt. Als ik met werken doorga tot 67 jaar, dan werk ik dus (67-24) 43 jaar in totaal. Ik ben nu 48 en heb er dus momenteel 24 jaar werken op zitten. Ik ben dus net over de helft!

    Maar…volgens velen ben ik ook al ‘echt veel te oud’ om nog ergens aan de bak te kunnen komen.

    Ik snap er niets van.

  • 14/08/2014 om 07:34
    Permalink

    Nestor Functie. Deze term ga ik mijn curriculum vitae verwerken. Kom maar op!

  • 14/08/2014 om 12:02
    Permalink

    Wim, goed stuk. Ik begrijp iets niet.
    Als de toekomstige vraag naar arbeid groter is als het aantal werkenden dan is er toch genoeg werk voor de 50+’er en 60+’er om het werk in te vullen. De overheid heeft het probleem voor de AOW dat de werkenden de premie op moeten brengen voor de gepensioneerde. Maar dat is een ander verhaal. Ik ben wel met je eens de visie dat momenteel werkzoekende overal op solliciteren. Hoger opgeleide onder hun niveau. Wat ik zou kunnen opmaken van je verhaal is dat er bijvoorbeeld veel junior functies in de toekomst beschikbaar zijn en dat daar dan de 50+’er pf 60+’er om moet solliciteren omdat op hun niveau onvoldoende werk is.

  • 14/08/2014 om 12:19
    Permalink

    @Rob de vraag is of er voldoende vraag naar arbeid blijft, of beter komt? Als die er komt en is er niet voldoende aanbod aan juniors, waar nu voornamelijk de voorkeur ligt, zal er dus een ommezwaai komen richting Seniors of Nestors. Wie gaat deze als eerste ook echt zoeken!?

  • 15/08/2014 om 15:26
    Permalink

    Een goed artikel, ook ik ga mij denk ik maar als nestor aanmelden hoewel met 56 jaar ik mij nog wel behoorlijk jong voel voor die benaming.
    Als het aanbod aan werkenden in de toekomst te klein wordt zal de volgende stap in de pensioneringsleeftijd genomen moeten worden. Een 1e fase daarin is dat je niet meer full-time met pensioen kunt op je 67-ste maar dat dit naar 70 verschoven gaat worden. Ik denk dat die stap helemaal niet zo lang op zich zal laten wachten, waarschijnlijk krijgt mijn generatie daar al mee te maken. Het te oud zijn zo als nu vaak wordt gedacht zal dan een term uit de geschiedenis zijn geworden

  • 15/08/2014 om 21:01
    Permalink

    Aardig artikel. Interessant zijn de statistieken en de cijfers. Uitgaande van de hypothese dat over een aantal jaren ´de economie´ weer aangetrokken is en bedrijven weer (meer) personeel nodig hebben. “Hoe benader je dan de 50-/60
    – plussers…. ?? Dit lijkt me nogal een vreemde vraag. Met alle egards lijkt me…!!
    Volgens mij spelen daar op dat moment dan een aantal mechanismen tegelijkertijd een rol:
    – tekort aan arbeidsaanbod maakt arbeid weer een schaars goed,
    – gebrek aan collectief geheugen van een economie / bedrijfsleven,
    – opportunisme (net als nu) om vacatures te vervullen,
    – behoefte aan ervaring en deskundigheid.

    Volgens mij betekent dit allemaal dat naarmate de ontgroening serieuzere impact gaat hebben bij toenemende vraag op de arbeidsmarkt, de érvaren 50-ers en 60-ers het laatst lachen. Letterlijk….!!! Onderscheid tussen senoirs en nestors is dan helemaal niet meer nodig.

  • 17/08/2014 om 17:21
    Permalink

    Hoewel ik mijzelf een ‘junior nestor’ kan noemen, vraag ik me vaak af hoe je een kwalitatief onderscheid kunt maken tussen de ‘junior’ en de ‘senior’. De senioren schermen vaak met ‘veel ervaring’ maar hoe je als werkgever dat in rendement tot uitdrukking zal zien, is maar zeer de vraag. In economische depressies is kwaliteit een van de eerste waardes die sneuvelen. Als je nu om je heen kijkt is dat bij veel consumentenproducten goed te zien.
    Als de loon- en indirecte kosten van de senior hoger zijn dan die van de junior, is het noodzakelijk om de meerwaarde van de senior in beeld te krijgen. Voor de werkgever zal dat betekenen dat hij de vraag zal stellen ‘what’s in it for me?’

  • 20/08/2014 om 11:29
    Permalink

    Wim,

    dank voor al je artikelen, ze prikkelen mijn geest……..

    en Allen,

    dank voor julie bjdragen, ik leer er veel van…..

    ik ben een jonge senior, ik heb tegenwoordig een resumé, ik doe niet meer aan CV, ik wil graag wat anders na tien jaar hetzelfde.

    dus sprak ik op 1 dag met 4 uitzendbureaus

    en die zeggen: geen resumé, niks jong, we gaan je inzetten voor wat je al tien jaar doet in de sector waar je al 33 jaar werkt……..

    en ook de detacheerder voor wie ik al 10 jaar werk, roept: reisafstand is tegenwoordig kern selectiebegrip, zoek niet verder weg dan 30 km……

    mijn geprikkelde geest raakt nu in de war: ik kan nog 12 jaar tot 70, en ik wil graag weer aan het werk, tegen lager trief, minder geschoold, gewoon lekker werken naar vermogen en aanbod…….binnenkort!

  • 21/08/2014 om 10:54
    Permalink

    Beste Wim, voor een HR-man ben ik toch wat verbaasd over je verhaal. Het is redelijk onsamenhangend en op onderdelen zelfs tegenstrijdig. Het roept in ieder geval voldoende discussie op.
    Het is natuurlijk gemakkelijk om cijfers te extrapoleren, maar dan ga je voorbij aan het feit dat de arbeidsmarkt en demografische ontwikkelingen snel kunnen veranderen. Het is maar de vraag hoe in 2040 de verhoudingen tussen generaties zijn. Op dit moment kiezen veel jonge gezinnen voor 3 kinderen i.p.v. 2. Daarnaast zullen we nog moeten zien hoe de migratiebewegingen zich gaan ontwikkelen!
    Verder is gezien het ouder worden van de gemiddelde werknemer en de verlengde werktijd er natuurlijk iets interessant aan de gang. Daar waar ooit het pensioen bedoeld was om de werkende mens na gedane arbeid ook nog wat jaren van (redelijk) comfortable rust te geven is het geworden tot een nieuwe levensfase waarin mensen vooral gericht zijn op consumeren. Het zou daarom veel logischer zijn om de termen van junior en senior aan heel andere leeftijdsgroepen toe te bedelen en je zou er hoogsten een medior tussen kunnen plaatsen. En bij het aantrekken van de arbeidsmarkt is het probleem helemaal een non-probleem.
    Misschien moeten we in de wereld van HRM ook wat meer ‘senioren’ aan het werk krijgen om de vraag over de wijze van benaderen van senioren als niet relevant meer te beschouwen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.