Neemt u toch vooral linkshandigen aan!

Onlangs was het de internationale dag voor de Linkshandigen. Hoewel dit slechts 10% van de bevolking betreft is deze groep extreem getalenteerd. Bij het succesvolle Apple bijvoorbeeld is een meerderheid van de werknemers linkshandig. U kunt dus het beste vooral veel linkshandigen aannemen.

U wist het natuurlijk al wel, maar linkshandigen zijn creatiever dan rechtshandigen. De geschiedenis levert het bewijs. Niet alleen genieën als Leonardo da Vinci en Michelangelo waren linkshandig. Maar ook maar liefst 5 van de laatste 7 presidenten van de Verenigde Staten en de rijkste man op aarde: Bill Gates (bron: NRC Next 13-8-2014).

Maar hoe doet u dat? Het selecteren op linkshandigheid is natuurlijk discriminatie en dat mag dus niet. Het is helaas ook onmogelijk om online te achterhalen aan welke kant de muis heeft gelegen bij het versturen van de sollicitatie. Pas bij het kopje koffie bij het eerste gesprek kunt u dit onopvallend registreren maar dat is eigenlijk te laat en voert u dus een hoop zinloze gesprekken met rechtshandigen.

Ik heb goed nieuws voor u. Discriminatie mag niet, maar specialisatie wel. Vanaf vandaag ben ik dus, zelf linkshandig natuurlijk, gespecialiseerd in deze bijzondere doelgroep. Voor linkshandige recruitment kunt u dus direct contact met mij opnemen: www.alexdeklerk.com

Wellicht vind u dit de grootst mogelijke onzin. En, indien u mijn licht cynische ondertoontje is heeft gemist, dat is ook zo. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs of onderzoek dat het vermeende verschil tussen links- en rechthandigen bevestigt. Dat ze creatiever zouden zijn is niets meer en minder dan een mythe. Weliswaar een positieve mythe. Hoewel u natuurlijk alleen selecteert op objectieve criteria kunnen dit soort mythes onbewust toch een rol spelen. En daar heeft die arme niet-creatieve linkshandige dan toch last van.

Ook aan andere groepen kleven dit soort mythes. Vermeende eigenschappen en toebedachte collectieve kenmerken die op geen enkele waarheid berusten. En, bewust of onbewust, spelen die mythes een rol. Zo kleven er allerlei mythes aan ouderen, jongeren, allochtonen, vrouwen, homosexuelen, negers etc. etc. Geen enkel onderzoek bewijst deze mythes. Maar met enkele voorbeelden uit eigen of andermans ervaringen wordt de mythe toch regelmatig bevestigd.

Dan blijft er nog een mythe over: namelijk het idee dat u dus alleen op objectieve criteria selecteert…

Het selecteren op linkshandigheid is dus volstrekt zinloos. Ik vermoed dat mijn linkshandig recruitmentspecialisme een weinig kansrijke onderneming wordt. Tenzij u natuurlijk vooral het feit dat u hiermee gemiddeld 90% van de kandidaten kunt afwijzen een belangrijk pluspunt vindt.

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.