Waarom je met een recruiter geen appeltaart moet gaan bakken…

Recruiters nemen hun werk en vaardigheden serieus. Als je dus samen met een recruiter een appeltaart gaat bakken leidt dat tot het volgende: Je begint met het verzamelen van ingrediënten en je zult zien dat de recruiter op zoek gaat naar de beste ingrediënten en de meest perfecte appeltjes. Na lang zoeken vind hij of zij een aantal prachtexemplaren! Terwijl 90% van de beschikbare appels prima geschikt is om in de appeltaart te doen en de taart dus allang klaar had kunnen zijn…

Een hoop van de activiteiten en inspanningen van recruiters heeft helaas nauwelijks tot geen toegevoegde waarde. Dat is een gedurfde uitspraak en daarmee wil ik niet zeggen dat het vak van recruiter onzin is. Het is wel degelijk een serieus beroep maar wordt te vaak en verkeerd ingezet.

Een goede recruiter is een goudzoeker. Wie wel eens naar discoverychannel kijkt kent wellicht de goudzoekers in Alaska, die veel tijd en moeite stoppen om uit modderstromen korreltjes goud te halen. Ervaring en vaardigheden zorgen ervoor dat ze op de juiste plekken zoeken en met de juiste processen en gereedschappen goud vinden. Daar heb je een goudzoeker/recruiter voor nodig en dat levert op!

Sommige recruiters zullen zich hierin menen te herkennen; bergen modder verwerken en dan een paar goudkorreltjes over te houden. Helaas, dat is niet waar. Al is het wellicht wel een reden waarom organisaties vaak recruiters inzetten: niet omdat het nou zo moeilijk is, maar omdat ze er zelf geen zin in hebben.

Het verschil tussen een korreltje zand en een korreltje goud is helder. Maar slechts zelden is de gezochte kandidaat zo schaars en waardevol. Meestal zijn er een hoop geschikte kandidaten waartussen weinig verschil is en bedenken we van alles om te bepalen wie nu het meest geschikt is. We verzinnen een korreltje goud en laten daar dan allerlei procedures op los.

We laten een gouddelver in feite het meest perfecte korreltje zand in een woestijn vinden: zinloos en geen toegevoegde waarde. Of besteden veel tijd en energie aan het zoeken naar de mooiste appeltjes.

Ik durf te stellen dat als we na een voorselectie op harde criteria de kantinejuffrouw  “at random” vijf kandidaten laten trekken uit een stapel het eindresultaat in veel gevallen gelijk zullen zijn aan die van de recruiter: we hebben dan te maken met de appeltaart- of korreltje zandsituatie.

Het van tevoren inschatten met wat voor een situatie we te maken hebben en wat voor capaciteiten en inzet daarvoor nodig zijn kan veel frustraties en “overkill” voorkomen. Het maakt ook eerlijk en helder duidelijk wat de kosten en baten zullen zijn.

Laat recruitment een vak blijven dat door opdrachtgevers en kandidaten gewaardeerd wordt en waarvan de toegevoegde waarde duidelijk is. Verzin geen korreltjes goud als dat niet aan de orde is en laten we die appeltaart snel en efficiënt op tafel zetten!

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

4 gedachten over “Waarom je met een recruiter geen appeltaart moet gaan bakken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.