Recruiters zijn net mensen: Zondebokken

Zaterdag liet Maxime Verhagen duidelijk weten wie hij verantwoordelijk acht voor de kabinetscrisis. Hoewel Marc Rutte ook duidelijk liet blijken wie volgens hem afhaakt, was de emotie het duidelijkst zichtbaar bij Verhagen. Neelie Kroes haalde in het Financieel Dagblad ook nog eens heel hard uit: “Wilders handelt onverantwoord en is leugenachtig” waarmee hij de zondebok van het weekend is geworden. Terecht? En slim?

Het begrip zondebok komt voort uit een voorschrift van de wet van Mozes. Op de Grote Verzoendag moest de hogepriester een ram als brandofferen twee geitenbokkennemen. De ram was ter heiliging van de priester zelf. De ene bok is bestemd als offer voor God. Op de kop van het andere dier legt de priester zijn handen en belaadt het zo met de zonden van het volk. Daarna wordt de zondebok losgelaten en de woestijn in gestuurd (bron: Wikipedia.nl).

Wilders zondebok of niet, politiek gezien is het spel op de wagen. Het binnenslepen van kiezers, vaak ten koste van de tegenstander, is begonnen. Hoe tegengesteld werkt dit bij recruiting. Als een kandidaat zich in een gesprek negatief uitlaat over ’n werkgever, heeft dit meestal een  averechts effect. Niet ons beeld van de werkgever verandert, maar dat van de kandidaat. “Don’t shoot de messenger” werd voor het eerst uitgesproken door William Shakespearein Henry IV, Part 2 uit 1598 (bron:Wikipedia.nl), maar geldt nog altijd als waar. Wij houden niet van slecht nieuws en nemen de boodschapper dit ongemak kwalijk.

Wanneer je een draak van een manager hebt, een boevrouw als leidinggevende of een bitch van een collega, hou het voor je. Natuurlijk kun je aangeven dat je op een onprettige manier uit elkaar bent gegaan, maar ga in een sollicitatiegesprek geen vuile was buiten hangen. Recruiters zijn net mensen en houden hier niet van. De kans op succes neemt drastisch af. Wie wil nou iemand aannemen die later misschien ook zo over zijn bedrijf praat?

Blogfeuilleton #Recruiters=mensen week 17/12

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.