Recruiters zijn net mensen (81): Zelfoverschatting zonder noodzaak

Er zijn heel wat recruiters met een achtergrond in de psychologie. Deze recruiters weten veel over het functioneren van individu en samenleving en daarmee met het gedrag en de psyche van sollicitanten. Bijzonder is dat mensen terughoudend zijn om naar een psycholoog of psychiater te gaan, tenzij het een baan oplevert. De vraag of een werkzoekende in een vroeg stadium psychische hulp kan gebruiken, wordt te vaak niet gesteld. Dat heel wat werklozen  baat hebben bij psychische hulp, kunnen heel wat recruiters beamen.

Een gegeven is dat vrijwel geen enkele sollicitant voldoet aan alle gestelde wensen en eisen. Simpelweg omdat degene die wel voldoet niet solliciteert! Werkgevers maken van wensen eisen waardoor sollicitanten verwachten dat overal aan voldaan moet worden en zij zich zo presenteren. Logisch qua gedachte, maar helaas leidt dit tot zelfoverschatting zonder noodzaak.

Niemand zoekt een medewerker die voor 100% voldoet. Iemand die alle gevraagde taken kan uitvoeren, komt tijdelijk of op interimbasis werken. Medewerkers horen op middellange, of betere nog op lange termijn, toegevoegde waarde te leveren. Niet nu. Niet over 1 week. Niet over 1 maand en ook niet binnen 1 kwartaal. Het enige wat gebeurt, is dat iemand die helemaal voldoet, binnen 1 jaar weg is.

Creëren werkgevers en daarmee recruiters deze zelfoverschatting zonder noodzaak? Ligt de oorzaak hiervan bij gezochte zekerheden? Iedere nieuwe medewerker, hoe goed ook, is een kostenpost. Helaas leert de ervaring dat zekerheden geen garantie bieden als het om mensen gaat. Strategie wel.

Bedrijven die recruitment inzetten als strategisch instrument maken het verschil. Bereken welk contractsvorm het voordeligst is en stem hier het recruitmentproces op af. Heb je iemand nodig die direct inzetbaar is? Een tijdelijke duurdere kracht kan op lange termijn voordeliger zijn dan over 1 jaar een nieuwe medewerker werven.

Een bedrijfsmatige aanpak van recruitment leidt tot een menselijker aannamebeleid en daarmee tot betere resultaten. Dat wil toch ieder mens? Ook recruiters. Dat zijn namelijk net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

2 gedachten over “Recruiters zijn net mensen (81): Zelfoverschatting zonder noodzaak

  • 03/06/2014 om 15:41
    Permalink

    Heel herkenbaar!

    Hoe vaak ik in mijn functie wel niet in aanraking kom met recruiters/hr-managers die op zoek zijn naar de ‘perfecte’ kandidaat. Het liefste nemen ze iemand aan die in zijn/haar vorige functie precies hetzelfde heeft gedaan. Ik ben echter nog nooit iemand tegen gekomen die ergens een nieuwe uitdaging aan wil gaan en daarbij precies hetzelfde wil doen als wat men hiervoor deed…

  • 04/06/2014 om 14:30
    Permalink

    Ik ben, als ervaringsdeskundige, het hier slechts ten dele mee eens. Ten eerste is het fijn om te lezen dat er recruiters bestaan die niet strikt binnen het keurslijf van een vacature denken. Ten tweede dan toch mijn ervaring dat ik ze tot nu toe nog niet tegenkwam… Of een werkgever het nu zo bedoeld heeft of niet; veruit het gros van de recruiters wijst je direct af als je één van de vele wensen mist. Wel degelijk harde eisen dus, in zo’n geval. Na doorvragen gaat het hierbij (wederom/nog steeds mijn ervaring) vaak niet over een verkapte reden om je af te wijzen vanwege wat anders: het gaat écht om het niet 100% kunnen voldoen aan de eisen. Hulde dus voor de recruiters die inzien dat ze “net mensen zijn”, en die anderen ook zo behandelen! Voor de overige recruiters lijkt me psychische begeleiding ook geen slecht idee. Wellicht dat ze zelf bang zijn om niet goed uit te kunnen leggen (of niet genoeg specialistische kennis in huis hebben) waarom een afwijkende kandidaat tóch een vacature bevredigend zou kunnen vervullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.