Nieuwe maar traditionele recruitmentsite: WerkenbijDNB

De Nederlandse Bank (DNB) heeft een nieuwe recruitmentsite gelanceerd, www.werkenbijdnb.nl, die volledig geïntegreerd is in de corporate site (dus geen aparte site met eigen look & feel). Een logische en veelgemaakte keuze maar heeft wel als nadeel dat het een zeer traditionele recruitmentsite is geworden. Tijd voor een bezoekje.

Drukke eerste indruk van de recruitmentsite

De landingspagina oogt druk en de call-to-action is niet duidelijk. Waar wil men de bezoeker heen leiden? Dat kan duidelijker. Men lijkt de meest recente vacatures centraal te stellen want die staan direct onder de carrousel. Er is wel goed nagedacht over de toegankelijkheid van de recruitmentsite want er wordt de optie geboden om de pagina te laten voorlezen met de ReadSpeaker online tekst-naar-spraak applicatie.
Recruitmentsite WerkenBij DNB
Jammer dat er enkele technische foutjes zitten op deze landingspagina. Zo verschuift de module waarin een medewerker wordt voorgesteld bij een klein font met als resultaat een wit vlak in het midden, zoals hierboven te zien is. Ook was het niet altijd mogelijk om een vacature te selecteren in het vacatureblok.

Goede vacaturepagina

De vacaturepagina’s bevatten veel informatie:

 • Volledige vacaturetekst, onderverdeeld in inhoud van de functie, functie-eisen, afdelingsprofiel, en bijzonderheden met de contractduur en gevraagde inzet (aantal uren per week).
 • Sollicitatieprocedure inclusief uiterste datum van reageren
 • Arbeidsvoorwaarden
 • Collega’s (in beeld)
 • Werkgebieden (link)

De rechterkolom is dynamisch, ofwel informatie die getoond wordt is relevant voor de vacature (hoewel ik dat niet echt zo heb ervaren). Een sollicitatiebutton aan het begin en aan het eind van de vacature ontbreekt niet en ook social sharing buttons zijn terug te vinden.
Recruitmentsite DNB - vacaturepagina

Overige informatie op de recruitmentsite van DNB

 1. Over werken bij DNB, inclusief pagina’s naar Werkgebieden, Cultuur en Arbeidsvoorwaarden
 2. Mensen
 3. Solliciteren
 4. Traineeship & stages
 5. Evenementen
 6. Ontwikkeling

Heldere vacatureteksten, ongeschikt voor smartphones

De vacatureteksten zijn concreet en helder met goede introteksten. Een gemiste kans is dat de vacaturepagina’s niet geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines (SEO).

Wat niet meehelpt is dat de website van DNB.nl helemaal niet geoptimaliseerd is voor smartphones. Solliciteren is onmogelijk omdat er alleen een optie wordt gegeven voor invullen van een online sollicitatieformulier, inclusief het opladen van een cv als bestand. Een nieuwe recruitmentsite gebaseerd op oude technologie. Zonde.

Geen Social Media?

Vreemd genoeg kon ik geen verwijzingen naar hun Werkenbij-pagina’s op Twitter en LinkedIn vinden terwijl die er wel zijn:

Gemiste kans: het Employer Brand van DNB

Op basis van deze recruitmentsite, en andere online wervingskanalen en sociale media, durf ik met enige zekerheid vast te stellen dat men geen Employer Branding campagne, EVP toolkit of strategisch document heeft beschreven. Er is geen sprake van een volledig geïntegreerde aanpak, niet consistent uitgerold en kan er een flinke kwaliteitsslag gemaakt worden in beeld, tekst en techniek. Datzelfde geldt voor hun propositie, die is duidelijk maar kan echt veel beter en meer onderscheidend dan dit verhaal:

Werken aan vertrouwen. In een professionele werkomgeving die door de actualiteit en de dynamiek van de financiële wereld op een hoog peil staat. Multidisciplinair, in een internationale context. Bij een organisatie met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid – wát we doen, doet er toe. En dat doen we met integriteit, loyaliteit en een groot saamhorigheidsgevoel. Onze succesfactoren.

Volgens mij is DNB een unieke organisatie, er is maar één DNB, terwijl bovenstaand verhaal door elk willekeurig grote financiele dienstverlener verteld kan worden!

Recruitmentvideo
Pluspunten voor de bedrijfsfilm van DNB die ik vond op de LinkedIn pagina. Deze verdient natuurlijk wel een prominente plek op de recruitmentsite van WerkenbijDNB.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

2 gedachten over “Nieuwe maar traditionele recruitmentsite: WerkenbijDNB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.