Sourcing voor recruiters: diversity recruiting (tip #2)

Zoekmachines zijn niet bijzonder intelligent en daardoor is het vaak lastig te vinden wat je zoekt. Iedere Recruiter is inmiddels wel bekend met boolean search-opdrachten maar een andere tactiek of aanpak kan soms verrassende resultaten opleveren. 

In deze serie van sourcing tips voor Recruiters toon ik enkele bekende en minder bekende search-technieken en strategieën.

Tip 2: (Gender) Diversity Recruiting

Er zijn vaak geen mogelijkheden om te zoeken naar mannen of vrouwen in openbare cv-databases. Op LinkedIn.com is het zelfs niet mogelijk om deze informatie vast te leggen als gebruiker. Dat is lastig voor een Sourcer / Recruiter die vanuit de organisatie doelstellingen heeft meegekregen om een bepaald percentage aan, bijvoorbeeld vrouwelijke, kandidaten moet werven.

Met de recente introductie van Facebook Social Graph zijn die mogelijkheden flink toegenomen doordat je in ruim 1 miljard profielen kunt zoeken naar mannen of vrouwen. Deze nieuwe search engine van Facebook wordt langzaam uitgerold naar alle gebruikers.

Hoe werkt Facebook Social Graph?
Dat is zeer eenvoudig. Je geeft de opdracht aan Facebook te zoeken naar vrouwen als je je pijplijn met kandidaten hiermee wilt verrijken.

Voorbeeld van Gender Diversity Recruiting
In Facebook kun je zoeken naar functietitels in combinatie met het geslacht maar dit zal vaak weinig resultaat opleveren omdat leden deze informatie niet of onvolledig op zijn/haar profiel zetten. Zoek naar vrouwen die werken bij je concurrent (in onderstaand voorbeeld bij Cisco Systems).

Zoekopdracht in Social Graph met 3 filters: Females who live in Amsterdam and work at Cisco

Realiseer je dat Facebook is georganiseerd rond interesses (Likes) van personen dus probeer die te achterhalen van je doelgroep en richt je zoekvenster daar op. Vervolgens kun je deze verfijnen op bijvoorbeeld vrouwen.

BONUSTIP: stel de taal van Facebook op English US in om de nieuwste functionaliteit als eerste te krijgen, zoals Social Graph.

PS. Tijdens onze masterclass ‘Recruitment via Facebook’ leer je nog veel meer handige tips en technieken om kandidaten te vinden en te benaderen via Facebook.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

4 gedachten over “Sourcing voor recruiters: diversity recruiting (tip #2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.