Recruiters zijn net mensen: Social media controle

Wie zit er tegenwoordig niet op Facebook, LinkedIn, Twitter of andere Social Media? Binnen enkele jaren is Social Media uitgegroeid tot een vaste dagactiviteit voor miljarden mensen. Het bedrijfsleven is hier inmiddels ook massaal ingesprongen en ruikt kansen. Social Media wordt hiermee steeds zakelijker. Op zich geen probleem, maar realiseert de werknemer zich dit ook?

Uit onderzoek (van ARAG) blijkt dat één op de drie ondernemers hun medewerkers controleert via Social Media (bron: AD). Deze controle is deels om het belang en imago van het bedrijf te beschermen, maar zeker ook om te kijken wat de medewerker doet. ARAG geeft aan dat in het eerste kwartaal van 2012 het aantal arbeidsconflicten met 20% is toegenomen!

Deze toename zal zeker niet enkel toe te rekenen zijn aan Social Media. De crisis die nog immer doordendert, zal hier zeker ook een rol in spelen, maar onmiskenbaar is een toename van controle via Social Media. Rechters lijken een scheiding tussen privé en zakelijk belang ook steeds vaker in het voordeel uit te leggen van de werkgever, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Hoe gaan recruiters hier mee om? Recruiters zijn snel met het accepteren en in gebruik nemen van nieuwe instrumenten/mogelijkheden om kandidaten te werven. Social Media is door het gros van de recruiters al lang omarmt en wordt veelvuldig ingezet. Niet alleen om te werven, ook om te controleren.

Welke recruiter checkt bij ontvangst van een cv niet gelijk Facebook of LinkedIn? Een mooi cv wat aansluit bij de wensen/eisen van de opdrachtever, wil je toch wel graag even bekijken. Dat er dan ook meteen gekeken wordt of er geen vreemde zaken staan op Facebook, Hyves of Twitter, is dan een kleine stap. Privé of niet, alles lijkt tegenwoordig openbaar. Het is maar dat je het weet! Recruiters zijn net mensen.

Blogfeuilleton: #Recruiters=mensen week 19/12

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

5 gedachten over “Recruiters zijn net mensen: Social media controle

 • 08/05/2012 om 09:23
  Permalink

  Doe jij dat ook, Wim?

 • 08/05/2012 om 09:40
  Permalink

  Kandidaten zijn ook net mensen: gemiddeld 3 op 4 van de kandidaten gaan ook online even kijken met wie ze juist te maken hebben vooraleer ze op interview gaan.

 • 08/05/2012 om 09:59
  Permalink

  Recruiters zijn net mensen en ik ben zeker een recruiter! Doe jij het?

 • 08/05/2012 om 13:21
  Permalink

  @Jan goeie, zal ik ook een blog over schrijven!

 • 09/05/2012 om 08:35
  Permalink

  Het zou twee kanten op moeten werken. video vacatures en een persoonlijke boodschap van je toekomstige werkgever vooraf helpt met het scheppen van een duidelijk beeld van de vacature een geeft een hogere kwaliteit reacties. het spreekt voor zich dat een organisatie met een duidelijke vacature ook duidelijk vindbaar is binnen de socialmedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.