Leiders en toename wervingskracht US Army door dood Bin Laden?

In het FD van afgelopen zaterdag staat het artikel “Jong talent wordt steeds vaker leidinggevende”. Dit artikel zou een eye-opener moeten zijn voor veel Hr afdelingen, of beter, managers die hun beste mensen nu leidinggevende maken. Hoe vaak komt het voor dat de best verkopende salesmedewerker, salesmanager wordt? Maar wat zeggen verkoopcapaciteiten over mogelijke managementskills? Niets! Waar wordt deze beslissing op gebaseerd? Iedereen weet dat vaardigheden op een bepaald terrein, niets hoeven te zeggen over talenten op een ander gebied. Sport is hier een mooi voorbeeld van. Succesvolle trainers als Guus Hiddink en Louis van Gaal zijn uitmuntend in hun vak als trainer, maar als voetballer waren ze hooguit middelmatig, tenzij je de eredivisie als hoogst haalbare neemt. Iedereen kan voorbeelden noemen in zijn directe omgeving waar iemand die goed presteert, leidinggevende taken krijgt. Los van het feit dat de persoon in kwestie dit misschien helemaal niet wil, wordt leidinggeven automatisch als carrièrestap gezien. Iets waar je altijd vragen bij moet plaatsen.

Christine Lucassen doet dat helaas niet in haar artikel, maar die conclusie trek ik wel voor haar. Opleidingen hebben dit “probleem” onderkend en zijn hier slim op ingesprongen. De eerste managementtalenten rollen uit de studiebanken en kunnen aan de slag. Een positieve ontwikkeling omdat hiermee het vak leidinggeven/managen meer aanzien krijgt, iets wat zowel voor bedrijven, als voor medewerkers en Hr Managers duidelijkheid en mogelijkheden biedt. Als de Hr Manager nu maar over voldoende leidinggevende vaardigheden beschikt om dit in de organisatie te laten landen!

Vannacht werd bekend dat Amerikaanse militairen Osama Bin Laden hebben gedood. De komende uren/dagen zal hier voldoende aandacht naar uitgaan, maar mijn interesse is meteen gewekt richting recruiting. Een succes van dit kaliber moet een enorme impact hebben op de werving van nieuwe rekruten. Was vroeger Uncle Sam die werver van weleer, vanaf vandaag kan de US Army een toeloop van jonge mannen en vrouwen verwachten. Succes zorgt voor aantrekkingskracht. Waar liggen voor jouw (bedrijf) de succesverhalen?

Vanwege mijn militaire achtergrond, van 1988 tot 1993 ben ik beroepsmilitair geweest, heeft de term rekruten altijd een bijzondere aantrekkingskracht op mij gehad. Staat rekruten voor een onafgerichte soldaat later is dit vervangen door recruitment. De overeenkomst zit niet alleen in de naam, ook de Take home value die ik kandidaten mee wil geven bij een kennismakingsgesprek maken van hem/haar een sollicitant 1e klas.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.