Opleuken functieprofiel/vacature, Topgrading en Philips, Smart or Fail?

Vrijdag de 22e stond er een artikel in het AD, “opleuken cv’s gebeurt heel vaak”. Vanuit mijn vakgebied verbaast me dat niets, omdat we het dagelijks meemaken. Voor een beter plaatje worden jaartallen afgerond. Starten in december 2005 en eindigen op februari 2007 wordt als, van 2005 tot 2007, een heel stuk mooier. Maar ook een studie die van 1996 tot 2001 duurt waar geen diploma bij vermeld staat, wekt natuurlijk de indruk afgerond te zijn, et cetera et cetera. Nu is dat niet altijd even handig van een kandidaat, maar gelukkig bevindt deze zich in goed gezelschap van de werkgever.

Ga maar eens wat functieprofielen bestuderen. Naast het niet echt origineel zijn, een financial die accuraat moet zijn, een sales die commercieel en een p&o medewerker die graag met mensen werkt, kom je ook hele en halve onwaarheden tegen. “In deze rol word je eigenaar van een project”, tja, eigenaar worden doe je natuurlijk nooit. “In de functie van Finance Manager ben je eindverantwoordelijk voor de administratie”, leuk, maar je bent leidinggevende over de administratie waar alleen jij werkt! Daarnaast heb je ook nog de inflatie van functie namen. Ben je bij een bedrijf als starter direct Controller, bij het andere ben je HR adviseur terwijl je nog geen beoordelingsgesprek mag voeren.

Hoeveel bedrijven screenen sollicitanten of deze aansluiten bij de kernwaarden van het bedrijf? In combinatie met de kpi’s die voor een functie gelden (lees Topgrading van Bradford Smart) ben je zo beter in staat om A-spelers te selecteren. Het in kaart hebben van deze twee (kernwaarden en kpi’s) zorgt helaas nog niet altijd voor een goede match. Hiervoor is nog een kandidaat nodig die deze kernwaarden deelt en daarbij het talent/ervaring/kennis heeft wat nodig is om de gestelde doelen te behalen. Pas op! Het toepassen van Topgrading in een bedrijf kan tot aardig wat frustratie leiden en tot, om met de woorden van David de Kock te spreken, tikkie jij bent af.

Dutch Cowboys schreef zaterdag een stukje over een nieuwe campagne van Philips waarin ze acteurs en bloggers zoeken. Het gaat over een reclame campagne waarin je de hoofdrol gaat spelen naast Victoria Koblenko. Hartstikke leuk natuurlijk, vooral omdat iedereen weet dat bloggers van nature zulke goede acteurs zijn!

 

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Eén gedachte over “Opleuken functieprofiel/vacature, Topgrading en Philips, Smart or Fail?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.