Invloedrijk voor wie?

Deze week een lijst gezien met “invloedrijke recruiters”. Die sturen ze van een bepaald blad over recruitment naar (andere) invloedrijke recruiters. Natuurlijk wil elk van die mensen weten of ze zelf op de lijst staan. Maar oh..als dat het niveau is van onderzoek waarbij ze bij dit blad en haar partners met onderzoek omgaan, dan is het toch droevig gesteld. Ik zal er even niet op ingaan of ik zélf op die lijst stond (hard gezocht naar “Gastblogger”:), maar dit is wel een bijzonder incestueuze manier om straks weer een nieuwe headline te hebben. Wie zegt dat? Wat is invloed?

Er staan mensen op die lijst waar ik nog nooit van gehoord heb. Wie ben ik om hun invloed te beoordelen? En er staan mensen op die lijst die ófwel geen recruiter zijn, ófwel waarvan ik de invloed niet bijzonder positief vind. Nou zie ik dat wel meer…beetje kijkersbedrog. Maar als je 75 mensen bij elkaar brengt die bloggen over recruitment en daar nog wat zinnigs in te melden hebbben, dan ben je een knappe vent (of dame). Dat lijkt namelijk wel een beetje de gemene deler. Je moet op de één of andere manier online aanwezig zijn om te kwalificeren voor deze lijst. Veel van die mensen kom ik regelmatig tegen op de bekende blogs. Is dat het? Of zijn er ook andere manieren om “invloed” te hebben? Kan het zijn dat je invloed hebt zonder dat daar ruchtbaarheid aan wordt gegeven? Moet je daar als recruiter 100 mensen per jaar voor aan een nieuwe baan helpen? Of moet je gewoon vaak reageren op de blogs. Moet je daarvoor sponsor zijn van dit blad, of vrienden zijn met de uitgever? Jacco stond in ieder geval op de lijst 🙂

Voor de informatie van de lezer: er staan zelfs buitenlanders op. Wat kwalificeert de ene buitenlander om wél op de lijst te komen, of niet? Moet je daarvoor een bekende zijn van de redactie van dat blad? Ik ken nog veel meer buitenlanders die een bepaalde invloed hebben gehad op het Nederlandse. Maar die staan dus niet op de lijst. Even iets meer opbouwend, waarom niet gewoon een open enquete via de website? In plaats van aan de incrowd vragen de incrowd te beoordelen? Waarbij nog moet worden aangetekend, dat mensen die wél op de lijst staan, soms níet bij de lijst van mensen horen die wordt gevraagd een oordeel te geven. Hoe worden eigenlijk de respondenten gekozen? Door je lijst selectief te laten invullen, kun je vaak een bepaalde uitslag van zo’n “onderzoek” wel zien aankomen. Of je tenminste niet aan de verdachtmaking onttrekken dat er sprake is van willekeur of boerenslimheid. Volgens mij….

Gastblogger

Onder deze gastblogaccount schrijven auteurs die geen blogger zijn van Recruiting Roundtable over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Heb jij een blog die je wilt delen, of wil je graag blogger worden, stuur dan een tweet (@jaccov) of mail naar Jacco Valkenburg.

Gastblogger has 51 posts and counting. See all posts by Gastblogger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.