Recruiters zijn net mensen (74): Hire character, train skills of Hire skills, train character

Komieken maken graag gebruik van de suggestie dat vrouwen hun man willen veranderen. In welke mate dat waar is, laat ik nu buiten beschouwing (op advies van mijn vrouw).

Iedereen weet dat mensen veranderen enkel kans van slagen heeft, als de persoon in kwestie dit zelf wil. Ouders weten dat, net als leraren en leidinggevenden.

Ondanks tegenvallende resultaten, gaan mensen hier mee door. Waarom? Is dit een gebrek aan inzicht, of aan (management) vaardigheden? Als leidinggevende wil je resultaten boeken. Jij bent verantwoordelijk en weet hoe je doelen bereikt. Vaak is dat gebaseerd op eigen (succesvolle) ervaring. Helaas is er dan weinig ruimte voor andersdenkenden. Niet vreemd dat deze leidinggevenden mensen aannemen vanwege bepaalde vaardigheden en die qua karakter (eenvoudig) te beïnvloeden zijn.

De leidinggevende die boven “de materie” staat, zal eerder kijken naar het karakter van een persoon. Simpelweg omdat karakter lastig te veranderen is en vaardigheden trainbaar zijn. Een juiste match qua persoonlijkheid geeft een grotere kans op succes.

Søren Kierkegaard (1813-1855 Deens filosoof) heeft hier iets over geschreven. Mijn vrije interpretatie: Als je iemand wilt helpen om een bepaald doel te bereiken, moet je eerst weten op welke afstand tot dat doel hij/zij zich nu bevindt. Daar moet je beginnen. Als je dat niet doet, zul je het doel niet bereiken. Voordat je iemand gaat helpen/trainen, moet je meer weten dan hij/zij, maar vooral begrijpen wat hij/zij begrijpt. Als je dat niet begrijpt, kun je hem ook niet helpen/trainen. Als je zo nodig wilt laten zien hoeveel jij weet, dan help je iemand niet, maar dan wil jij bewonderd worden. Echte hulpvaardigheid begint met nederigheid tegenover degene die je wilt helpen/trainen. Je moet hem of haar niet overheersen, maar dienen. Als je dat snapt, kun je hem of haar ook helpen/trainen.

Een hiringmanager die dit begrijpt, neemt mensen aan vanwege het juiste karakter en traint de vaardigheden naar het niveau waarop dit wenselijk is. Om tot een optimale match te komen is een combinatie van beide noodzakelijk. Belangrijk in deze, is de zelfkennis van de hiringmanager. Als deze niet weet waar hij/zij staat, wordt trainen lastig. Dat hier bij veel leidinggevenden hét grote pijnpunt ligt, weten de meeste mensen.

En recruiters? Dat zijn net mensen.

Wim van den Nobelen

Recruiter Strictly People (Management, HR & Finance), Sollicitatiecoach & Nobelist (in al mijn dienstverlening bepaalt de klant zelf de waarde).

Wim van den Nobelen has 145 posts and counting. See all posts by Wim van den Nobelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.