De complete arbeidsmarkt worstelt zich suf

Het vak recruitment is ondertussen al ruim en in vele facetten besproken, dus laten we voor de verandering de organisatiekant eens bekijken, hoe zij met de huidige arbeidsmarkt en HR beleid omgaan.

Van de uitzendorganisaties weten we al heel lang dat ze hun beste kandidaten 3 maanden naar de dochters of de concurrent sturen om een vast contract te voorkomen. Waarmee ze het onvermogen van zichzelf aangeven, niet in staat te zijn om hun beste mensen aan het werk te houden en ze zich schuldig maken aan angstbeleid. Als je er over nadenkt, eigenlijk heel triest. Dom ook, want als jij als uitzendmedewerker door je fase A contract bent gekomen, wat tegenwoordig al een hele uitdaging te noemen is, heb jij jezelf als behoorlijk competent laten zien en je betrouwbaarheid en loyaliteit bewezen naar de uitzendorganisatie. Het lijkt mij dat je dergelijke medewerkers voor je organisatie wilt behouden, maar nee dus. Niet zolang Excel nog tussen de managementboeken te vinden is. Meneer Bruins, leest u ook even mee, want u betaalt voor dit beleid!

Deze nare eigenschap en verantwoordelijkheid mijdende gedrag is helaas overgeslagen naar bijna alle organisaties in Nederland, want maar 2% van de beroepsbevolking heeft het geluk bij aanvang van de arbeidsrelatie een vast contract te krijgen, de rest mag het doen met tijdelijke contracten.

Zo ook de Centrale raad voor Beroep. Dat men dit gedrag en beleid ondertussen al helemaal als normaal is gaan beschouwen, blijkt wel als een medewerker HR van deze organisatie via Linkedin een oproep doet voor een tijdelijke functie van 3 maanden, omdat ze daarna weer in dienst treedt bij de Centrale Raad. De Raad kan haar geen vast contract geven….Ga je echter op de “werken bij” site kijken van de Centrale Raad, dan word je terstond mateloos enthousiast over hun fantastische personeelsbeleid en hoe zij in hun waardevolle en gerespecteerde medewerkers investeren. Wauw, wat een mooi bedrijf, lijkt het wel. We kunnen in ieder geval stellen dat ze een zeer goede marketing professional hebben aangenomen, maar daar blijft het dan ook bij, want een vast contract kunnen ze niet geven. Wat natuurlijk totale onzin is, maar hiermee laten ze dus wel hun incompetentie zien als organisatie en zij zijn dus niet de enige. Iedere werkgever maakt zich er ongeveer schuldig aan, wat ervoor zorgt dat het maar niet beter gaat met de economie en de arbeidsmarkt en in dit geval ook niet met de rechtspraak.

Hieruit blijkt wel dat de BV Nederland, HR en recruitment nog steeds klem zitten in een angstbeleid en nog steeds niet in staat blijken de arbeidsmarkt in beweging te zetten en een duurzame omslag weten te bewerkstelligen, waar onze economie heel veel baat bij heeft. Ja, ook u meneer Bruins! .

Je vraagt je dan ook af hoe men überhaupt tot een vacatureprofiel komt en waarom men ogenschijnlijk zulke belachelijke eisen stelt aan een kandidaat, die gisteren ingevuld had moeten worden. Volledig van elke strategie en visie losgetrokken en uitsluitend vanuit korte termijn politiek en kostenoverwegingen gedacht.

Ondertussen denderen we gewoon als kippen zonder koppen door, zijn volledige de focus kwijt en doorlopend met de verkeerde dingen bezig die nergens toe leiden en zijn de BV Nederland, HR en recruitment massaal ten prooi gevallen aan aangeleerde hulpeloosheid en beroepsdeformatie.

Het is Randstad zelf die dit beleid bevestigd met hun cijfers. Een stijging van de omzet van 22% in het buitenland versus een krimp van 4% in eigen land.

Hoe lang gaan we dit nog volhouden?

Caroline Smid

Human Capital expert (strategisch recruitment management, communicatie, advies). Als 45 jarige X generatie, zweef ik tussen senior jongere en junior oudere. "De mens is altijd bepalend in ieder proces, in iedere organisatie", daar dien je dus zorgvuldig en met respect mee om te gaan".

Caroline Smid has 19 posts and counting. See all posts by Caroline Smid

Eén gedachte over “De complete arbeidsmarkt worstelt zich suf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.