Grootschalige teruggang in arbeidsvoorwaarden bij topconsultants

Adviseurs werkzaam in de top van de adviesbranche zijn als gevolg van de malaise in de sector hard getroffen in hun portemonnee. Bijna eenderde van de consultants kreeg in het afgelopen jaar te maken met een salarisbevriezing en zo’n 40% zag zijn koopkracht dalen. De vooruitzichten voor volgend jaar worden er niet veel beter op: een groot gedeelte van de adviseurs is somber gestemd over zijn persoonlijke financiële ontwikkeling in 2014. Dit blijkt uit het ‘Consultancy Arbeidsmarktonderzoek 2013’ van Consultancy.nl en Berenschot, gebaseerd op input van meer dan 700 adviseurs.

De Nederlandse consultancybranche is in de afgelopen jaren fors geraakt door de economische tegenwind en de veranderende marktdynamiek. Zo kampt de markt met een forse vraaguitval van opdrachtgevers, druk op marges en toegenomen concurrentie van ZZP’ers. Als gevolg hiervan hebben veel adviesbureaus moeite om het hoofd boven water te houden en wordt de markt overschaduwd door bezuinigingsrondes, noodgedwongen consolidaties en in het uiterste geval faillissementen.

Arbeidsvoorwaarden

De uitdagende marktomgeving heeft duidelijk zijn weerslag op het personeel. Over het afgelopen jaar kreeg 30% van de adviseurs van hun werkgever te horen dat hun basissalaris werd bevroren. In 14% van de gevallen werd het salaris wel verhoogd, maar met minder dan het inflatiepercentage, met als gevolg dat deze groep adviseurs er qua koopkracht op achteruit ging. Kijkend naar het complete pakket aan arbeidsvoorwaarden geeft 22% van de respondenten aan dat hun pakket verslechterd is. “Bovenop de bevriezing van het basissalarishebben consultancyorganisaties ook beknibbeld op diverse andere vergoedingen en voorwaarden, zoals bonussen, winstuitkeringen, pensioenregelingen, leaseregelingen of onkostenvergoedingen” aldus Larry Zeenny, vanuit Consultancy.nl betrokken bij het onderzoek.

Ontwikkeling salaris consultants

Voor het komende jaar zijn de verwachtingen voor de consultants werkzaam bij adviesbureaus niet veel beter. 29% verwacht een salarisbevriezing en 14% gelooft dat ze een salarisverhoging zullen ontvangen die lager ligt dan de standaard inflatiecorrectie.

Salaris inleveren

10% van de adviseurs geeft aan dat hun werkgever hen heeft gevraagd om “vrijwillig” salaris in te leveren, waarvan meer dan driekwart (79%) dit verzoek accepteerde. Van de consultants aan wie niet gevraagd werd water bij de wijn te doen, geeft een kwart aan dat ze hier voor openstaan mits het een baangarantie oplevert.

Salaris topconsultants

Tevredenheid

Als gevolg van de grootschalige teruggang in arbeidsvoorwaarden zijn adviseurs ontevreden over hun salaris / bonus. Op ieder niveau, van junior adviseurs tot partners, zijn de tevredenheidsscores over het salaris / bonus het laagste ten opzichte van overige tevredenheidsfactoren die zijn onderzocht” zegt Hans van der Spek, HR expert en onderzoeker van Berenschot. “Als deze ontevredenheid niet adequaat gemanaged wordt door partners en HR, dan kan deze ontevredenheid leiden tot een uittocht van talent”, waarschuwt Van der Spek. Het risico is met name hoog onder young professionals en dertigers. “Meer dan een derde van deze doelgroep geeft aan dat salarisoverwegingen de belangrijkste reden is om hun consulting organisatie te verlaten. Voor adviseurs die de overstap maken naar een bedrijf buiten de adviesbranche is dit zelfs boven de 50%”.

Over het onderzoek
Het Consultancy Arbeidsmarktonderzoek is het grootste jaarlijkse onderzoek onder adviseurs naar arbeidsvoorwaarden en HR trends in de top van de consultancybranche. Er deden meer dan 700 adviseurs aan het onderzoek mee, werkzaam in alle branches en vakgebieden. Het Consultancy Arbeidsmarktonderzoek is een initiatief van platform Consultancy.nl en adviesbureau Berenschot.

Het onderzoeksrapport is te downloaden via deze link.

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Eén gedachte over “Grootschalige teruggang in arbeidsvoorwaarden bij topconsultants

  • 08/11/2013 om 11:10
    Permalink

    Consultants? Dat zijn toch die mensen die je om je horloge vragen, om je vervolgens te kunnen vertellen hoe laat het is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.