Keuze: Corporate of WerkenBij Facebook Page?

Recruitment is net als vissen. Je moet als visser regelmatig van visvijver veranderen. Meer voeren op dezelfde visplek werkt niet en de variatie in vis is groter als je op verschillende plekken komt. Dat vergt moed maar als een visvijver leeg is of overbevist raakt is het verstandiger om weg te gaan dan te blijven hopen op betere tijden.

Recruiters volgen hun doelgroep en met 1 miljard gebruikers op Facebook is de kans groot dat deze massaal te vinden zijn op dit sociale platform. Die kans is heel groot zelfs (en vrij eenvoudig en uitermate specifiek te kwantificeren). Een feit is dat vijftig procent van online Nederland hier een account heeft en de helft hiervan dagelijks te vinden is. Logisch dat recruiters bijzonder geïnteresseerd zijn om in deze, redelijk onontgonnen, visvijver talent te werven.

In mijn eendaagse masterclass Recruitment via Facebook geef ik een aantal tactieken voor directe werving en arbeidsmarktcommunicatie. De meest vergaande vorm is een compleet zelfstandige Werkenbij-Facebook pagina in te richten. Een andere gemakkelijke optie is te kiezen om mee te liften op een bestaande (Corporate) Facebook pagina van je organisatie.

De redenen om wel/geen Werkenbij-Facebook pagina in te richten verschilt niet veel van alle redenen om een compleet eigen Werkenbij-website in te richten (versus een vacaturepagina). Toch kent Facebook zijn eigen regels en eigenaardigheden die je goed dient te beseffen voordat je hier mee begint.

De grootste valkuil in het starten van online communities is dat het super eenvoudig is om er een te starten. Op LinkedIn, Facebook of Twitter heb je in enkele muisklikken een groep, page of account aangemaakt.

Op welke wijze kun je je doelgroep en doelstellingen bereiken via een Facebook Page? De voor- en nadelen op een rijtje:

WerkenBij-pagina op Facebook

Voordelen

 1. Een Facebook Page is gratis.
 2. Optimale presentatie als werkgever om vacatures en carrièremogelijkheden te tonen door specifieke en relevante communicatie voor werkzoekenden, werknemers of ambassadeurs van het bedrijf.
 3. Eigen look & feel conform Employer Branding campagne.
 4. Verhoogt je vindbaarheid als werkgever op Facebook.
 5. Versterkt je werkgeversmerk als innovatief bedrijf met fraaie interactieve multimedia mogelijkheden om de persoonlijke kant van je merk of bedrijf te tonen.
 6. Groot en relevanter bereik door doelgerichte en betrokken communicatie.
 7. Online samenwerken en delen van informatie met kandidaten. Gebruik het als discussieforum.
 8. Zeer veel mogelijkheden om de dialoog te starten met je doelgroep en hun behoeftes te ontdekken.
 9. Kleine onbekende merken kunnen minstens net zoveel succes hebben als ijzersterke A-merken. Content is king!
 10. Alle ruimte (in tabs) om informatie over werken bij de organisatie te vertellen. Van tabs met de laatste tweets, YouTube video’s, events-kalender tot en vacature-tab.
 11. Maximaal benutten van het opbouwen van een talentpool.
 12. Sociaal, interactief en laagdrempelig contact met kandidaten.
 13. Meer advertentiemogelijkheden (Facebook Ads).
 14. Inzetbaar voor referral-recruitment acties. Maak gebruik van sociale bewijskracht.
 15. Ook geschikt voor directe werving.
 16. Direct resultaat (realtime) op vacatureplaatsingen in de timeline.
 17. Recruitmentactiviteiten zijn beter te beheren (o.a. budgettair).
 18. Doelgroep analyses die veel inzicht geven op basis van harde data.
 19. Recruitmenteffectiviteit is beter te analyseren d.w.z. meetbaarheid paid vs owned vs earned.
 20. Zoeken naar banen en solliciteren is mogelijk binnen de Facebook-omgeving, inclusief aansluiting met een Application Tracking System (ATS).
 21. Maximale interactie. Alle vormen van communicatie zijn eenvoudiger mogelijk dwz chat-functie, discussieforum, bellen, berichten versturen, contact opnemen met recruiter, etcetera.
 22. Dankzij beter geïnformeerde kandidaten over de cultuur bij het bedrijf betere matching.
 23. Je hebt geen traditionele recruitmentsite meer nodig op het WWW!

Nadelen

 1. Extra kosten zijn nodig om een compleet zelfstandige pagina in te richten en bezoek te trekken.
 2. Er is een drempel voor werkenden om een branded WerkenBij-pagina te volgen (=liken) omdat dit zichtbaar kan zijn op zijn/haar profiel.
 3. Duurzame relaties moet je bouwen en dit kost tijd. Het vergt tijd en inspanning om je doelgroep te blijven boeien.
 4. Bijna dagelijks actualiseren is aan te raden. Interessante content en (re)actie is nodig om interactie en dialogen op te starten.
 5. Niet al je content wordt getoond aan je fans dankzij Edgerank.
 6. Onderhoud is vereist. Facebook verandert af en toe de layout en hun voorwaarden. Hier zijn risico’s aan verbonden als je hier niet van bewust bent.

Corporate Facebook pagina met vacature tab

Voordelen

 1. Gemak! Meeliften op de Facebook-activiteiten en inspanningen van de corporate marketing of communicatie afdeling. Zeer geschikt voor sterke merken.
 2. Communicatie, met non-recruiting onderwerpen, kun je richten op een bredere doelgroep (niet alleen werkzoekenden).
 3. Bereik is groter van berichten in timeline (sterke merken hebben vaak meer volgers).
 4. Lage drempel om het bedrijf of merk te volgen.
 5. Het inrichten van een Facebook Vacature-tab (via een app) is eenvoudig en gratis of tegen lage kosten te realiseren.
 6. Zoeken naar banen en solliciteren is mogelijk inclusief aansluiting met een Application Tracking System (ATS).
 7. Geschikt voor directe werving.
 8. Weinig tot geen onderhoud want een andere afdeling is ervoor verantwoordelijk.
 9. Een vacature-tab op een Facebook Page kost weinig tot niets.

Nadelen

 1. Corporate branding (versus Employer Branding).
 2. Sterk afhankelijk van (het beleid van) de corporate marketing of communicatie afdeling mbt de communicatie die je op deze pagina mag doen.
 3. Minder geschikt voor arbeidsmarktcommunicatie. Specifieke communicatie voor werkzoekenden zal zeer beperkt zijn (als het al wordt toegestaan in de timeline) of eenrichtingsverkeer.
 4. Vrijwel alleen geschikt voor directe werving.
 5. Je bouwt geen talentpool op.
 6. Geen doelgroep analyse van potentiele kandidaten.
 7. Beperkte advertentiemogelijkheden.
 8. Geen of zeer beperkte referral-recruitment acties.
 9. Recruitmentactiviteiten zijn lastiger te beheren, bijvoorbeeld budgettair maar ook afhandelen van reacties.
 10. Recruitmenteffectiviteit is lastiger te onderscheiden en te analyseren (paid vs owned vs earned).
 11. Vacature-tab is alleen zichtbaar voor bezoekers van de Facebook-pagina.
 12. Ongeschikt voor gebruikers die Facebook met hun mobiele device benaderen (en dat is meer dan de helft van het bezoek!).
 13. Geen of zeer beperkt direct resultaat op vacatureplaatsingen in vacature-tab…

Zoals met zoveel zaken is het hier geen sprake van een keuze voor het een of het ander. Je kunt een WerkenBij-Facebook pagina én een Corporate Facebook pagina inrichten, beide met een vacature-tab. Het vergt een zekere mate van moed en hard werken om een succes te maken van een platform als Facebook omdat deze niet primair ontworpen is voor recruitment, en het kost wat creativiteit en zelfs trial-and-error voordat deze resultaten opleveren.

Als je alle voor- en nadelen op een rijtje zet dan zijn de voordelen van een compleet zelfstandige Werkenbij-Facebook pagina groot, net zoals dat is voor het inrichten van een recruitmentsite versus een vacaturepagina, maar de investering in tijd is behoorlijk. Is het dat waard? Ik denk dat voor veel organisaties die investering waard is. Lees de 23 (!) voordelen nog eens na, of kom naar de eerstvolgende eendaagse masterclass Recruitment via Facebook om een keuze te maken en andere tactieken te horen waarvoor geen enkele Facebook pagina nodig is (enkel je prive-profiel).

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

2 gedachten over “Keuze: Corporate of WerkenBij Facebook Page?

 • 21/02/2013 om 08:12
  Permalink

  Hi Jacco! Bedankt voor dit prachtige overzicht met voor- en nadelen! Ik zou echter altijd adviseren om meerdere kanalen te benutten en de werken-bij website niet volledig te vervangen door de werken-bij Facebookpagina. Het is een aanvulling en wel dé plek om een beleving neer te zetten.
  Laten we de voor- en nadelen bespreken tijdens de Facebook Recruitment Meetup 2 april. :)!

 • 21/02/2013 om 10:04
  Permalink

  @Laura Ik realiseer me goed dat het voor velen nog een brug te ver is om de traditionele recruitmentsite aan de wilgen te hangen. Een Facebook pagina kan een aanvulling zijn op die vreselijk saaie statische recruitmentsite maar, en ik kan hiervoor minstens 23 redenen bedenken, deze kan het ook geheel vervangen. Elke potentiele kandidaat die geinteresseerd is om meer te weten over Werken Bij je organisatie kan je leiden naar je Facebook-pagina. Het enige wat je nog nodig hebt is een (super-gebruiksvriendelijke SEO) vacaturepagina op het WWW. Deze aanpak heeft z’n voor- en nadelen maar ook dat is een keuze, moet bij je doelgroep passen en vergt enige moed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.