Werkgevers aanhoudend somber over arbeidsmarkt

Werkgevers hebben aanhoudend sombere verwachtingen voor de arbeidsmarkt in het vierde kwartaal van 2012. Ten aanzien van het vorige kwartaal is het beeld stabiel, maar ten opzichte van de verwachtingen in dezelfde periode van het vorige jaar is er sprake van een flinke verslechtering.

In de vandaag verschenen Arbeidsmarktbarometer van ManpowerGroup komt het netto werkgelegenheidscijfer uit op -1%. “Het sentiment van werkgevers ten aanzien van de arbeidsmarkt in Nederland is weliswaar negatief, maar als je het cijfer bekijkt in het licht van de Europese crisis en de berichten over de Nederlandse economie, valt het toch nog mee. Eerlijk gezegd hadden wij verwacht dat het beeld negatiever zou zijn”, aldus Haiko van der Pol, woordvoerder van ManpowerGroup.

“Net als in de vorige barometer, geeft 90% van de geinterviewde Nederlandse werkgevers aan dat ze geen veranderingen zien van het aantal medewerkers. Een toename van het aantal medewerkers wordt maar door een klein aantal werkgevers (3%) voorspeld, maar hetzelfde geldt voor het aantal werkgevers dat een afname voorspelt (4%). “Kennelijk blijven Nederlandse werkgevers de kat nog uit de boom kijken”, aldus van der Pol.

Op regionaal niveau is er overwegend sprake van een negatief sentiment. Per sector zijn er echter verschillen zichtbaar. Negatief zijn vooral de verwachtingen bij Productiebedrijven (-6%), in de Bouw (-2%), en de Zakelijke dienstverlening (-3%) . Stabiel positief (+3%) blijven de vooruitzichten in de sector Transport, opslag & communicatie. Mogelijk dat de relatief positieve exportcijfers hier een rol spelen.

Europa

Ondanks de aanhoudende instabiliteit van de eurozone, geven de arbeidsmarkten van Frankrijk (+2%), Duitsland (+5%) en het Verenigd Koninkrijk (+3%) toch blijk van enige veerkracht. Ten opzichte van drie maanden terug blijven de verwachtingen relatief stabiel.

Bron: Arbeidsmarktbarometer (MEOS) van ManpowerGroup

Persbericht

Nieuws of een vacature te melden? Berichten met eventuele bijlagen kunnen gemaild worden naar web @ recruit2.com. Ook berichten onder embargo kunnen langs deze weg worden doorgeven, geef daarbij duidelijk de duur van het embargo aan.

Persbericht has 115 posts and counting. See all posts by Persbericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.