Manpower: werkgevers onverminderd somber over de arbeidsmarkt

Werkgevers in Nederland blijven somber over de arbeidsmarkt in het derde kwartaal van 2013, blijkt dinsdag uit cijfers uit de zogeheten Arbeidsmarktbarometer van uitzendbedrijf ManpowerGroep (MAN). De barometer laat voor de vijfde achtereenvolgende keer een negatief beeld zien.

In de barometer komt het zogeheten nettowerkgelegenheidscijfer uit op -3%, tegen eveneens -3% vorig kwartaal en -2% een jaar geleden: meer werkgevers verwachten te zullen krimpen in hun personeelsbestand dan er werkgevers zijn die denken personeel te gaan aannemen.

Manpower leidt daar uit af dat veel werkgevers nog erg onzeker zijn over de nabije toekomst. De voornemens wat betreft het personeelbestand zijn bijzonder volatiel.”

Met name werkgevers in de zakelijke dienstverlening verwachten een krimpende werkgelegenheid voor het komend kwartaal en dat is opvallend, omdat de verwachtingen van werkgevers in dat segment in het vorige kwartaal (weer) voorzichtig positief waren. Ook in de industrie blijft het beeld negatief. De kleine verbetering in het sentiment binnen deze sector dat vorig kwartaal te zien was, zette niet verder door en ook in deze sector verwachten werkgevers overwegend verder te zullen krimpen.

Arbeidsmarkt vergelijking per regio Q3-2013

In bijna alle regio’s laten de cijfers in de barometer zien dat er aanhoudend negatieve verwachtingen zijn ten aanzien van de omvang van het personeelsbestand. In West-Nederland zijn de werkgevers nog het minst pessimistisch met een neutrale verwachting van 0%. Zowel vergeleken met het vorige kwartaal als met hetzelfde kwartaal een jaar geleden, is die positie nauwelijks veranderd (van -1% in beide kwartalen naar 0%). Ook Zuid-Nederland laat weinig beweging zien: van -5% in het tweede kwartaal naar -4% in het derde kwartaal van dit haar.

In Noord-Nederland werden de verwachtingen duidelijk somberder. Daar verloopt de trend naar -6% in het derde kwartaal tegen nog 0% in het tweede kwartaal. Hoewel de werkgevers in Oost-Nederland aanhoudend negatief zijn met -3% is daar toch sprake van een verbetering ten opzichte van het vorig kwartaal toen er -10% werd gemeten.

Arbeidsmarkt vergelijking per regio Q3-2013

Arbeidsmarkt vergelijking per sector Q3-2013

Ook per sector bezien wijzen de meeste verwachtingen op een verdere krimp van de werkgelegenheid. Wel lijkt de bouwsector het grootste dieptepunt achter zich te hebben met -1% tegen -6% in het tweede kwartaal.

Ook in de publieke sector met daarin begrepen ook de zorg zijn de verwachtingen weliswaar negatief, maar toch iets beter dan het afgelopen kwartaal. Het nettowerkgelegenheidscijfer steeg naar -3% van -11% in het tweede kwartaal.

Duidelijk verslechterd echter zijn de verwachtingen in de zakelijke dienstverlening. Na een opleving van de verwachtingen in het tweede kwartaal, hetgeen leidde tot +4%, zijn de werkgevers in deze sector voor het komend kwartaal uitgesproken negatief: -9%.

Arbeidsmarkt vergelijking per sector Q3-2013

De arbeidsmarktbarometer van Manpower wordt uitgebracht in 42 landen. Nederland bevindt zich qua verwachtingen min of meer in de Europese middenmoot, aldus Manpower. Omringende landen kennen vergelijkbare cijfers: Belgie met -3% en Frankrijk met -1%. Er zijn ook duidelijk landen met betere perspectieven zoals Duitsland met +4% en het Verenigd Koninkrijk met +5%. Negatief blijven de verwachtingen in Zuid Europa: Italie kent een cijfer van -10% en Spanje -5%.

Het nettowerkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer voor de arbeidsmarkt. Het wordt berekend door het percentage werkgevers dat denkt in het volgende kwartaal de personele bezetting te reduceren, af te trekken van het percentage werkgevers dat verwacht de personele bezetting uit te breiden. Het resultaat van deze berekening wordt gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Een positief nettowerkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aantal werkgevers met een positieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen van hun personele bezetting, groter is dan het aantal werkgevers dat het personeelsbestand verwacht te reduceren. Het nettowerkgelegenheidscijfer is dan ook een indicator van de stemming onder werkgevers op de arbeidsmarkt voor het komende kwartaal.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

Eén gedachte over “Manpower: werkgevers onverminderd somber over de arbeidsmarkt

  • 19/06/2013 om 09:10
    Permalink

    De slechte cijfers vanuit het CPB en DNB zullen er wel voor gezorgd hebben dat de verwachtingen voor de komende kwartalen een stuk minder positief zijn als de vorige kwartalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.