Guerilla sollicitatie: gevonden worden door te adverteren

We hebben op dit blog een serie lopen met een mooie creatieve CV’s die opvallen bij sollicitaties. Sommige creatieve werkzoekenden draaien de rollen om en laten werkgevers bij hen solliciteren! Hiermee bedoel ik niet een LinkedIn profiel aanmaken en achterover leunen todat een recruiter belt, maar echte guerillamarketing technieken.

Het leuke van guerrillamarketing-campagnes is dat het onverwachte en onconventionele, mogelijk interactieve, acties zijn op onverwachte plaatsen. Guerrillamarketing is gericht op lage kosten en creatieve strategieën van marketing. Basiseisen zijn tijd, energie en verbeelding en niet geld.

Hieronder staan 4 geweldige voorbeelden van reclame-strategie waarin goedkope onconventionele middelen werden gebruikt in de zoektocht naar een baan. Maximaal resultaat met minimale middelen!

1) Google Adwords

Creatieve copywriter Alec Brownstein besloot om US$ 6 te besteden aan google adwords advertenties, die verschijnen zodra vijf geselecteerde top creative directors bij reclamebureau Y & R zichzelf zouden Googlen. De Adword campagne leidt naar het CV op Alec’s website. Zijn video is inmiddels meer dan een miljoen keer bekeken op YouTube! Een prachtig voorbeeld van een slimme reclame-strategie, met minimale kosten en maximaal effect.

2) Google CV

Eric Gandhi kreeg een e-mail van Google na het maken van een CV dat leek op een Google-pagina met zoekresultaten. Hij maakte het zo dat als iemand zocht in google op “Creative+Hard-Working+Talented+Excellent Designer+Unique+Autodidactic” zijn naam zou verschijnen en het begrijpt zonder extra context.

Zijn Google-CV werd overigens gevonden door een Google medewerker op LinkedIn gevonden die hem aanbood om hem te verwijzen naar een vacature daar, wat leidde tot een interview. Hij kreeg helaas de baan niet.

 

3) eBay veiling

De destijds 18-jarige Josh Butler plaatste een advertentie op de online veiling website eBay, op zoek naar een baan. De eBay-CV werd meer dan 960 keer bekeken en er werd 3 keer op geboden.

4) Omgekeerde sollicitatie

Het solliciteren op banen kan een ongelooflijk ontmoedigend proces zijn dat sommigen aan het twijfelen maakt of ze de moeite waard zijn als persoon. Andrew Horner was moe van het solliciteren op banen en besloot daarop de rollen om te draaien en werkgevers konden solliciteren bij hem.

Hij creëerde de omgekeerde CV website, http://www.reversejobapplication.com, inclusief sollicitatieformulier! Deze omgekeerde sollicitatie-website belandde hem uiteindelijk de baan.

Vond je dit leuk? Laat het ons weten door hieronder te reageren. Vergeet niet om het te delen met je vrienden! Speciaal voor die vrienden die geen baan hebben.

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

3 gedachten over “Guerilla sollicitatie: gevonden worden door te adverteren

 • 12/09/2012 om 09:04
  Permalink

  Schitterend, schitterend. Gewoon een greep uit de voorbeelden die in ieders bereik liggen.

 • 13/09/2012 om 09:31
  Permalink

  Goed gevonden en erg creatief. Ik zou het zelf niet durven riskeren om het zo aan te pakken. Is het ook effectief?

 • 16/09/2012 om 11:50
  Permalink

  AANGEBODEN : echte senior overall controller , HOFAM-opgeleid, Woonachtig in Zoetermeer, goede degelijke en betrouwbare reputatie. Indrukwekkende staat van dienst.

  Nu beschikbaar voor een scherpe prijs in onderling overleg nader te regelen.

  Voorkeur voor contract voor 6 maanden of langer op basis van 4.000 ( uitvoerend, assistent controller) – 6.000 (adviserend MT-functies) per maand afhankelijk van de opdracht en meerwaarde die ik kan inbrengen in uw organisatie.

  Ook interimopdrachten zijn welkom (tarief 50-75 Euro per uur) afhankelijk van opdracht in overleg nader te bepalen.

  Specialisaties MKB, Vastgoed en Onderwijs, doch ervaring in tal van sectoren. Zie http://www.applicontrol.nl

  Aanbrengpremie 25% over de verdiensten in de eerste maand.

  Serieuze reacties kunt u sturen aan info@applicontrol.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.