Solliciteren via… Pinterest!

Gisteren heeft Frankwatching een uitgebreid artikel geschreven over Wanda Catsman die op een creatieve manier een baan zocht (en gevonden) via Pinterest. Een nieuwe trend lijkt geboren die nu door mainstream media word opgepakt. Bekijk haar visuele CV op Pinterest hier. In deze video zie je een verslag van deze visuele CV creatie:

Ze is zeker niet de enige die op deze wijze werk zoekt. Kijk eens naar deze Pinterest boards:

Ik krijg overigens de indruk dat de meeste recruiters niets moeten weten van deze creatieve visuele of infographic CV’s. Persoonlijk ben ik het daar wel mee eens want het is kinderlijk eenvoudig te maken en niet echt onderscheidend meer. De uitvoering laat bovendien ook vaak te wensen over en het kost minder tijd dan een echt CV te schrijven. Ik vind het moeilijk voor te stellen dat je hiermee een interview mee kan scoren maar wellicht zijn er recruiters die er anders over denken?

PS. Als je meer wilt weten over Recruitment via Pinterest lees je dat in de uitgebreide handleiding op dit blog!

Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is een recruitmentarchitect en één van Nederlands bekendste auteur en trainer op dit gebied. Met 25 jaar ervaring in werving, heeft hij een scherp inzicht in de industrie verworven. Hij schreef 7 vakboeken waaronder ‘Recruitment 4.0‘ in 2023. Hij is ook een fervent gebruiker van AI en ChatGPT.

Jacco Valkenburg has 603 posts and counting. See all posts by Jacco Valkenburg

5 gedachten over “Solliciteren via… Pinterest!

 • 09/08/2012 om 20:51
  Permalink

  Wanda heeft dit heel goed aangepakt en ook een visueel aantrekkelijk Pinterest CV opgebouwd. Ik gun haar de baan dan ook van harte. Kanttekening: ze had al duidelijk ervaring op het gebied van sociale media, waardoor ze in staat was het complete scala aan samenhangende media in te zetten – en daarmee ook haar deskundigheid te tonen. Vakwerk!

  Helaas heb ik ook al een paar minder geslaagde varianten gezien. Om eerlijk te bekennen was mijn interesse na het derde Pinterest cv nagenoeg verdwenen.

  Ben benieuwd hoeveel meer en minder geslaagde Pinterest boards het zal duren voordat een recruiter erachter komt, dat het goed beoordelen van een dergelijk cv veel meer tijd kost dan een regulier cv of Linkedin-profiel. En dan nog de vraag: hoe krijgen we dit CV nu in een ATS? Hetzelfde geldt overigens voor het mijns inziens overgewaardeerde video-solliciteren.

 • 09/08/2012 om 21:57
  Permalink

  Mooie kritische blik Jacco, dat kan ik wel waarderen. De vraag is inderdaad of het werkt, voor mij deed dat het, maar dat komt ook omdat ik het in heb gezet in een volledig social media plan om mijn baan te vinden. Eerlijk is eerlijk, ik heb nergens direct gesolliciteerd met mijn Pinterest CV, maar door het via social media onder de aandacht te brengen wel 3 serieuze aanbiedingen gehad.

  Ik denk dat het meer een tool wordt om jezelf op een onderscheidende manier onder de aandacht te brengen en op te vallen in de grote stroom aan sollicitanten die organisaties en recruiters over zich heen krijgen.

 • 10/08/2012 om 10:45
  Permalink

  Geïnspireerd door Wanda heb ik een tijdje geleden ook een Pinterest CV gemaakt.Gisteren heb ik ‘m voor de eerste keer ingezet bij een sollicitatie, als extraatje. Ook ik vraag me af of een werkgever hier op zit te wachten. Ik vrees dat de meeste werkgevers het, op dit moment, alleen maar extra tijd vinden kosten om hier naar te kijken. Ik denk daarom dat je wel moet opletten naar wat voor soort werkgever je je Pinterest CV opstuurt. Ik zet dit middel in ieder geval niet in als ik bijvoorbeeld bij de overheid solliciteer, dan is het al gauw te frivool.

  Het beeld dat middelbaar opgeleide vijftigers alleen advertenties uit de krant knippen en geen social media inzetten bij hun zoektocht naar werk hoop ik in ieder geval op deze manier te kunnen bijstellen. Ik laat zien dat ik met mijn tijd mee ga en wie weet werkt dat in mijn voordeel! Niet geschoten is zeker mis en ik heb er in ieder geval een leuke hobby bij met Pinterest.

 • 28/01/2013 om 15:35
  Permalink

  Interessant discussie. Ik zou er niet voor kiezen alleen een visueel CV in te zetten om genoemde redenen van aansluiting bij werkgever, tijd etc. Wel is het een fijne aanvulling op de bestaande mogelijkheden om tussen CV en gesprek een extra mogelijkheid te bieden aan een werkgever meer over de kandidaat te weten te komen. Ik heb zelf een visueel CV in Pinterest gemaakt als aanvulling op mijn huidige CV in Word/LinkedIn. In een blog (http://goo.gl/JzKwp) beschrijf ik ook het proces waarbij me van dit desbetreffende kanaal de technische mogelijkheden tegenvielen. Hoe dan ook, belangrijkste is volgens mij altijd het doel in gedachten houden: een gesprek…een baan en niet het gaafste of mooiste CV!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.