Wat recruiters van beregoeie vissers kunnen leren…

Beren zijn uitstekende vissers! Ik heb het nooit “live” gezien maar wel op een van die vele digitale zenders. Ze zitten rustig op een rots in of aan een snelstromende rivier. Ze kijken en kijken en wachten geduldig af tot de juiste vis van het juiste formaat voorbij komt en Pats! met een doelgerichte klap hebben ze een sappige rode zalm te pakken. Het juiste plekje, goed kijken en op het juiste moment toeslaan.

Ook de ervaren visser aan uw lokale kanaal of riviertje, met pet en paraplu, zal dit beamen; het juiste stekje, veel geduld en als de dobber beweegt plotseling tot actie overgaan na uren stil zitten. Vissen is een vak en niet iedereen kan dat. Er zijn natuurlijk ook andere vistechnieken: Met een enorm sleepnet door het water gaan en kijken wat je opvist en het niet-bruikbare weer teruggooien. Fuiken uitzetten en die om de zoveel tijd leeghalen. De techniek die je gebruikt, verschilt per soort vis dat je wilt vangen en de locatie.

Je schijnt tegenwoordig ook nog in vijver op een forellenkwekerij met en hengel een gemaximeerd aantal forellen te kunnen gaan vangen, maar of we dat nog vissen kunnen noemen? of is dat een soort van campus recruitment?

Recruitment is een vak, en het lijkt ook sterk op vissen. Locatie, te gebruiken techniek en geduld bepalen het succes. En voor het vakmanschap van een “beregoeie” recruiter heb ik diep respect. Het is alleen geen beschermd vak, je hebt er zelfs geen “visvergunning” voor nodig. Voor bepaalde technieken bestaan certificeringen, maar over het algemeen weet je als opdrachtgever en kandidaat niet met wat voor een recruiter je te maken hebt.

Heb je als organisatie een “beregoeie” tot je beschikking die meerdere technieken beheerst, over geduld en slagkracht beschikt, koester deze dan: je gaat hem of haar nog hard nodig hebben.

Maar schrik niet als blijkt dat jouw recruiter er eigenlijk een van het andere uiterste is; de “bijbelse”,die met een bordje “I m Hiring!” verwacht dat zijn netten vanzelf vollopen als in de wonderbare visvangst.

En dat is jammer. Wat mij betreft wordt het hoog tijd dat er aan enige kwaltiteitsnormen wordt gewerkt in deze beroepsgroep. Wat mij betreft door opdrachtgevers, kandidaten en de recruiters zelf. En dan liever geen ingewikkeld certificeringsysteem met cursussen of zo. Maar een simpel beoordelingsysteem met “likes”of “stars”.

Alex de Klerk

Ervaren interimmanager/adviseur met een sterke passie voor alles wat er in en rondom de arbeidsmarkt gebeurt.

Alex de Klerk has 62 posts and counting. See all posts by Alex de Klerk

Eén gedachte over “Wat recruiters van beregoeie vissers kunnen leren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.